H αμερικανική Pfizer θα υποβάλει αιτήσεις για άδεια κυκλοφορίας του εμβολίου της κατά της Covid-19 τις επόμενες ημέρες και θα είναι έτοιμη να ξεκινήσει τη διανομή «εντός λίγων ωρών» αφότου λάβει το πράσινο φως, δήλωσε την Πέμπτη ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Αλμπέρτ Μπουρλά.

«Υπάρχει όντως φως στην άκρη του τούνελ […] Πιστεύω πως το δεύτερο μισό του 2021 θα είναι μια πολύ διαφορετική εμπειρία για πολλούς από εμάς» δήλωσε στο Sky News ο ελληνικής καταγωγής Μπουρλά, σχολιάζοντας τον ενθουσιασμό που φέρνουν οι ανακοινώσεις για τα πρώτα αποτελεσματικά εμβόλια κατά του κοροναϊού.

H Pfizer έχει ήδη έτοιμες 20 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου mRNA που ανέπτυξε η γερμανική BioNtech, αρκετές για τον εμβολιασμό 10 εκατ. ανθρώπων. Η παραγωγή αναμένεται να φτάσει τα 50 εκατ. δόσεις μέχρι το τέλος του έτους και τα 1,3 δισεκατομμύρια δόσεις μέχρι τα τέλη του 2021.

Ο Μπουρλά ανέφερε ότι πέρασε την «καλύτερη μέρα της ζωής του» όταν έμαθε τα αποτελέσματα της τελικής ανάλυσης αποτελεσματικότητας, σύμφωνα με την οποία το εμβόλιο αποτρέπει το 95% των λοιμώξεων.

Προειδοποίησε όμως ότι οι χώρες που καθυστερούν να δώσουν έγκριση κυκλοφορίας ίσως λάβουν το εμβόλιο αργότερα σε σχέση με άλλες.

«Είναι θέμα ημερών πριν υποβάλουμε αίτημα να αποστείλουμε τις απαιτούμενες πληροφορίες σε ρυθμιστικές αρχές σε όλο τον κόσμο» είπε, και επισήμανε ότι κάθε ρυθμιστική αρχή θα λάβει ανεξάρτητα την απόφασή της βάσει επιστημονικών κριτηρίων.

«Αν κάποια χώρα δώσει έγκριση ταχύτερα από άλλες, πιστεύω ότι είναι ηθικό να αρχίσουμε την αποστολή εμβολίων στους πολίτες αυτής της ζώρας, αφού κάθε μέρα που περνάει χάνονται περισσότερες ανθρώπινες» δήλωσε στο βρετανικό δίκτυο.

Ακόμα, ο επικεφαλής της Pfizer δεσμεύτηκε ότι το εμβόλιο θα διατεθεί στις φτωχότερες χώρες «χωρίς κέρδος», στην ελάχιστη δυνατή τιμή.

Τόνισε επίσης ότι ο κόσμος πρέπει να δείξει υπομονή, καθώς η παγκόσμια ζήτηση σίγουρα θα ξεπεράσει την προσφορά.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.