«Η Περιφέρεια Αττικής δίνει από τις 13 Φεβρουαρίου έως σήμερα μια δύσκολη μάχη, για να αντιμετωπίσει, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, τις Ένοπλες Δυνάμεις, την Πυροσβεστική, την Αστυνομία και τους Δήμους της Αττικής, τις συνέπειες μιας πρωτοφανούς κακοκαιρίας».

Αυτό απαντά με ανακοίνωσή της η Περιφέρεια στις κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για ανικανότητα να κρατήσει «ανοιχτούς δρόμους ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας».

Επίσης, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε κάνει λόγο για ανίσχυρη αυτοδιοίκηση, με την προτροπή για ταχεία ολοκλήρωση των Σχεδίων Προσαρμογής των Περιφερειών στην κλιματική αλλαγή, με ενσωμάτωση των πορισμάτων τους για τον μακροχρόνιο σχεδιασμό σε πραγματικά έργα.

Στις μομφές αυτές η Περιφέρεια υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων: «Όλες αυτές τις μέρες εργαζόμαστε 24 ώρες το 24ωρο, χωρίς διακοπή, αξιοποιώντας 101 μηχανήματα και 224 εργαζόμενους της Περιφέρειας και συνεργαζόμενων από το Μητρώο Εργοληπτών εργολάβων για να πετύχουμε τελικά να κρατήσουμε ανοικτό κι ασφαλές το κεντρικό οδικό δίκτυο της Αττικής, που είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας. Παράλληλα, συνδράμουμε την προσπάθεια των Δήμων να κρατήσουν ανοικτό το οδικό δίκτυο που είναι αρμοδιότητα τους και τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ που προσπαθούν να αποκαταστήσουν το δίκτυο ηλεκτροδότησης ενώ πετύχαμε να παραμείνουν προσβάσιμα όλα τα δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία της Αττικής».


Στην ανακοίνωση ακολουθεί λεπτομερής αναφορά των δράσεων και ενεργειών της Περιφέρειας Αττικής από τις 13 Φεβρουαρίου έως σήμερα, ενώ στο ζήτημα των ευθυνών για την ταλαιπωρία των πολιτών από τις εκτεταμένες διακοπές ηλεκτρισμού και ύδρευσης κ.λπ. σημειώνει πως δεν ευθύνονται Περιφέρεια και Δήμοι για την μη έγκαιρη κοπή των δένδρων κατά μήκος του δικτύου ηλεκτροδότησης όπως και για τη συντήρησή του που αποτελούν «αδιαμφισβήτητη ευθύνη κι αρμοδιότητα του ΔΕΔΔΗΕ» ούτε και για το γεγονός πως (ο ΔΕΔΔΗΕ) έχει μειώσει κατά 75% τις επενδύσεις του κι έχει αποψιλωθεί από προσωπικό.

«Επίσης δεν ευθυνόμαστε για τη διαρκή συρρίκνωση των πόρων και του προσωπικού μας ούτε για γραφειοκρατικό σύστημα με την αλληλεπικάλυψη αρμοδιοτήτων, που σε ακραίες καταστάσεις οδηγεί σε φαινόμενα σαν αυτά που ζήσαμε», προσθέτει η ανακοίνωση.

Κλείνοντας τονίζεται η αναγκαιότητα ενός «νέου μοντέλου λειτουργίας του κράτους, με αποκέντρωση και ξεκάθαρο διαχωρισμό ευθυνών κι αρμοδιοτήτων, σε όλα τα επίπεδα λειτουργίας του».

Τέλος, και με αφορμή τα διδάγματα από τη «Μήδεια», προτείνεται «να προχωρήσουμε άμεσα σε ένα γενναίο πρόγραμμα αναβάθμισης των δημόσιων υποδομών, με προτεραιότητα στην ενίσχυση της αντιπλημμυρικής προστασίας, την υπογειοποίηση του δικτύου ηλεκτροδότησης και τη δημιουργία ενός σύγχρονου μηχανισμού πολιτικής προστασίας, με έμφαση στην πρόληψη και με πρώτη την αυτοδιοίκηση όλοι οι συμμετέχοντες εμπλεκόμενοι φορείς να έχουν ξεκάθαρους ρόλους κι αρμοδιότητες ο καθένας».

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.