Από την 1η Μαρτίου θα διατίθενται στα φαρμακεία όλης της Αυστρίας δωρεάν πέντε «σετ τεστ Cov» ανά άτομο τον μήνα, για αυτοέλεγχο στο σπίτι («τεστ καθιστικού»).


Αυτό επανέλαβε απόψε ο ομοσπονδιακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα των σημερινών διαβουλεύσεων της κυβέρνησης συνασπισμού του Λαϊκού Κόμματος και των Πράσινων, με ειδικούς, τους κυβερνήτες των εννέα ομόσπονδων κρατιδίων και εκπροσώπους της αντιπολίτευσης και των κοινωνικών εταίρων.


Μία εβδομάδα μετά τη μερική χαλάρωση στην Αυστρία του τρίτου lockdown, στη βάση της οποίας άνοιξαν λιανεμπόριο και σχολεία από την περασμένη Δευτέρα, έχουν επιτευχθεί αριθμοί-ρεκόρ στα τεστ, κυρίως λόγω των «τεστ εισόδου» που είναι τώρα υποχρεωτικό (για παράδειγμα, για την είσοδο σε κομμωτήρια), και μόνο τις τελευταίες επτά ημέρες πραγματοποιήθηκαν 1.522.739 τεστ αντιγόνου και PCR, συν τα τεστ των μαθητών στα σχολεία.

Αυστρία: 5 τεστ καθιστικού ανά άτομο, τον μήνα

Μέχρι πέντε «τεστ καθιστικού» ανά άτομο και ανά μήνα θα είναι διαθέσιμα στα φαρμακεία από την 1η Μαρτίου, ωστόσο δεν θα χρησιμεύουν ως «τεστ εισόδου», αλλά προορίζονται αποκλειστικά για αυτοπαρακολούθηση. Με τα τεστ για το σπίτι, η κυβέρνηση εφαρμόζει μια απαίτηση που είχε γίνει εδώ και πολύ καιρό από την Παμέλα Ρέντι-Βάγκνερ, την αρχηγό του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, του Σοσιαλδημοκρατικού, η οποία είναι η ίδια διακεκριμένη επιδημιολόγος και διετέλεσε υπουργός Υγείας στην τελευταία κυβέρνηση συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών και Λαϊκού Κόμματος.

«Είμαστε μεταξύ των χωρών που διενεργούν τα περισσότερα τεστ στην Ευρώπη και, μάλιστα, με τα τεστ στα σχολεία είμαστε οι πρώτοι στην Ευρώπη», δήλωσε ο Αυστριακός καγκελάριος, ενώ αυτή την εβδομάδα αναμένονται έως και 3,5 εκατομμύρια τεστ, και αυτήν τη στιγμή ο έλεγχος για λοίμωξη από κορωνοϊό είναι δυνατός σε περισσότερα από 500 κέντρα τεστ σε ομόσπονδα κρατίδια και δήμους.


Επιπλέον, περισσότερα από 800 φαρμακεία προσφέρουν τώρα δωρεάν τεστ αντιγόνου και 730 επιχειρήσεις με 351.568 υπαλλήλους συμμετέχουν στην επιδοτούμενη εκστρατεία τεστ σε εταιρείες, που ξεκινούν αυτήν τη στιγμή.


«Τώρα θα προσφέρουμε επίσης δωρεάν "τεστ καθιστικού", οπότε θα είναι εύκολο να είναι κανείς στην ασφαλή πλευρά στο σπίτι», ανέφερε ο καγκελάριος, σημειώνοντας ότι η εντατική εξέταση είναι το κλειδί για τον καλύτερο δυνατό έλεγχο της διαδικασίας μόλυνσης. «Οι δοκιμές είναι επί του παρόντος ο πιο σημαντικός κυματοθραύστης μας ενάντια σε μια τεράστια αύξηση των λοιμώξεων λόγω των πρώτων προσεκτικών αρχικών βημάτων», επισήμανε από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας Ρούντολφ 'Ανσχομπερ.

Τα τεστ αντιγόνου είναι μόνο στιγμιαία εξακρίβωση της κατάστασης, εξ ου και η νομικά περιορισμένη ισχύς τους των 48 ωρών, ωστόσο, οι ειδικοί τα βλέπουν κυρίως ως ευκαιρία καταγραφής περισσότερων ατόμων με ασυμπτωματικές ασθένειες.

Αρκετές εκατοντάδες φαρμακεία σε όλη την Αυστρία προσφέρουν επίσης δωρεάν γρήγορα τεστ που πραγματοποιούνται επιτόπου, με τον κατάλογο των φαρμακείων που προσφέρουν δωρεάν τεστ να υπάρχει στην ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου τους, και την προεγγραφή μέσω τηλεφώνου ή μέσω διαδικτύου να είναι απαραίτητη λόγω της ήδη μεγάλης ζήτησης.


Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.