Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου η διαδικτυακή εκδήλωση της Γραμματείας Ε.Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας «Συνομιλώντας με την Κοινωνία» - «Η Διαβούλευση στις Σύγχρονες Δημοκρατίες» σε live μετάδοση από το Facebook. Η διαδικτυακή εκδήλωση εντάσσεται στον κύκλο διαδικτυακών ομιλιών και εκδηλώσεων της Γραμματείας Ε.Κ.Ο. που έχουν ως στόχο να απαντήσουν σε καίρια ζητήματα της Κοινωνίας και της καθημερινότητας των πολιτών, με κεντρικούς ομιλητές οι οποίοι αποδεδειγμένα δίνουν λύσεις και κόβουν γόρδιους δεσμούς. Πρωτοτυπία των εκδηλώσεων είναι πως παρέχεται άμεσο «ψηφιακό βήμα» στους πολίτες για υποβολή γραπτών ερωτήσεων προς τον εκάστοτε ομιλητή.
 
Κεντρικός ομιλητής της διαδικτυακής εκδήλωσης ήταν ο πρώην Υπουργός Επικρατείας και νυν Βουλευτής Βορείου Τομέα Αθηνών κ. Θεόδωρος Ρουσόπουλος. Στη συζήτηση συμμετείχαν ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. κ. Γιώργος Στεργίου και ο Γραμματέας Ε.Κ.Ο. και εισηγητής για θέματα Ηλεκτρονικής Διαβούλευσης στο Ε.Κ.Δ.Δ.Α. κ. Νίκος Παγώνης, που ήταν και ο συντονιστής της εκδήλωσης. Η διαδικτυακή αυτή εκδήλωση είχε ταυτόχρονη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα από πιστοποιημένη διερμηνέα, για να είναι προσβάσιμη σε όλους τους ενδιαφερόμενους συμπολίτες μας.
 
Οι ομιλητές ήταν οι πλέον ενδεδειγμένοι για την ανάπτυξη του θέματος, καθώς ο κ. Ρουσόπουλος, κατά την περίοδο που διατέλεσε Υπουργός Επικρατείας, διεξήγαγε την πρώτη στην Ελλάδα ηλεκτρονική διαβούλευση τα αποτελέσματα της οποίας ψηφίστηκαν από τη Βουλή των Ελλήνων και έγιναν νόμος του κράτους, ενώ ο κ. Στεργίου, ως Γραμματέας Προγράμματος της Ν.Δ. κατά την περίοδο πριν τις εκλογές του 2019, διεξήγαγε την διαβούλευση που οδήγησε στην παραγωγή του Κυβερνητικού προγράμματος του κόμματος για την εκλογική αναμέτρηση που το έφερε στην εξουσία.
 
Ο πρώην Υπουργός κ. Ρουσόπουλος ξεκίνησε την ομιλία του θέτοντας την Διαβούλευση σε ένα ιστορικό πλαίσιο. «Η Διαβούλευση είναι ένα σύγχρονο εργαλείο που όμως στηρίζεται σε κάτι παλαιό, την κοινή γνώμη και την προσπάθεια κάθε πολιτικής εξουσίας να την πείσει» ήταν η αποστροφή του λόγου του. Ξεκινώντας από την δημόσια έκθεση των νόμων στην Αρχαία Αθήνα και τον Μέγα Αλέξανδρο, ο οποίος κατέγραφε την καθημερινή του δραστηριότητα, ο κ. Ρουσόπουλος έφτασε στην πρώτη εφημερίδα που εκδόθηκε το 1605 στη Γερμανία και στην Αγγλία του 1800 που, επηρεασμένη από το Διαφωτισμό, αποτέλεσε την πρώτη χώρα όπου ο πολιτικός ανταγωνισμός μεταξύ κομμάτων τροφοδότησε την έννοια της δημοσιογραφίας και η πληροφόρηση ήταν προσβάσιμη σε όλους.
Μετά το τέλος της αναδρομής, ο κ. Ρουσόπουλος αναφέρθηκε στην δική του εμπειρία από την Διαβούλευση, όντας ο Υπουργός που πρώτος έθεσε νομοσχέδιο σε διαδικασία διαβούλευσης στην ιστορία του Ελληνικού κράτους, το σχέδιο νόμου για τα Περιφερειακά Μέσα Ενημέρωσης. Ανέφερε ότι η διαδικασία κράτησε πάνω από 2 έτη και σε αυτή συμμετείχαν πάνω από 1000 περιφερειακά μέσα ενημέρωσης, ενώ η τελευταία της φάση ήταν καθαρά ηλεκτρονική - μέσω Διαδικτύου - και προσβάσιμη σε άτομα με δυσκολίες όρασης ή ακοής. Στο τέλος, η πιλοτική αυτή προσπάθεια στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία και όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές, που ανήκαν σε διάφορους πολιτικούς χώρους, έμειναν ευχαριστημένες. Ο πρώην Υπουργός τόνισε ότι μια πολιτική εξουσία πρέπει να αφουγκράζεται την κοινή γνώμη πάνω στα θέματα πολιτικής και να δίνει το χώρο στους πολίτες που έχουν λογικές και τεκμηριωμένες ιδέες και προτάσεις και νοιάζονται για τα πεδία πολιτικής να τις καταθέτουν, ώστε να ενσωματωθούν στα υπό διαβούλευση νομοσχέδια, με την προϋπόθεση ότι εμπίπτουν στις γενικότερες κατευθύνσεις πολιτικής που τίθενται από το εκάστοτε κυβερνητικό πρόγραμμα.


Δείτε ολόκληρη την διαδικτυακή εκδήλωση "Συνομιλώντας με την Κοινωνία" - "Η Διαβούλευση στις Σύγχρονες Δημοκρατίες", με καλεσμένο τον πρώην Υπουργό Επικρατείας και νυν Βουλευτή Βορείου Τομέα Αθηνών (Β1) κ. Θεόδωρο Ρουσόπουλο.

 
Ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής κ. Στεργίου, αφού εξήρε την πρωτοβουλία της Γραμματείας Ε.Κ.Ο. για την διοργάνωση αυτής της συζήτησης, τόνισε ότι με αντίστοιχες πρωτοβουλίες γίνεται εμφανής η δυναμική των στελεχών της Γραμματείας Ε.Κ.Ο. και του κόμματος να παρεμβαίνουν σε θέματα που, αν και δεν βρίσκονται στην άμεση επικαιρότητα, είναι εντούτοις πολύ σημαντικά για την λειτουργία της πολιτικής και της Δημοκρατίας. Ο κ. Στεργίου, μιλώντας από την εμπειρία του ως πρώην Γραμματέας Προγράμματος, περιέγραψε την πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα διαδικασία διαβούλευσης του Κυβερνητικού Προγράμματος της Ν.Δ. για τις εκλογές του 2019, που ξεκίνησε με την δημόσια διατύπωση 20 ερωτημάτων για να τροφοδοτηθεί η συζήτηση μεταξύ των στελεχών του κόμματος, αλλά και η παράταξη να αφουγκραστεί ευρύτερα την κοινή γνώμη για τα μείζονα θέματα πολιτικής. Στη διαδικασία συμμετείχαν πάνω από 25.000 μέλη του κόμματος και αυτή συνεχίστηκε με θεματικά ερωτηματολόγια σε ηλεκτρονική μορφή πριν από κάθε θεματικό προσυνέδριο, δημιουργώντας έναν τεράστιο και πολύτιμο πλούτο διαλόγου και απόψεων στην πορεία προς το Συνέδριο του 2018, όπου και επικυρώθηκε θεσμικά το πολιτικό πρόγραμμα που προέκυψε.
Στη συνέχεια ο κ. Στεργίου αναφέρθηκε στην σημερινή χρήση των εργαλείων διαβούλευσης μέσα στο κόμμα της Ν.Δ. όπως οι τηλεδιασκέψεις που επιτρέπουν την ισότιμη συμμετοχή μελών από όλη την Ελλάδα στην ανταλλαγή απόψεων και κατάρτιση θέσεων για όλα τα θέματα πολιτικής. Με την ευκαιρία της εκδήλωσης, ο Γραμματέας της Π.Ε. ανακοίνωσε ότι σύντομα η Νέα Δημοκρατία θα διαθέτει δική της εφαρμογή που θα επιτρέπει τη συμμετοχή όλων των μελών «και στην διαμόρφωση πολιτικών και στην τοποθέτηση σε θέματα που άπτονται της επικαιρότητας και σε θέματα που απασχολούν πέρα από ιδεολογικές αφετηρίες τους πολίτες», όπως χαρακτηριστικά είπε. Μέσα από αυτό το εργαλείο, η Νέα Δημοκρατία ανεβάζει τον πήχη για όλους τους κομματικούς σχηματισμούς στην Ελλάδα, εκπληρώνοντας για άλλη μια φορά το ρόλο της, ως το μεγαλύτερο και πιο πρωτοπόρο κόμμα της χώρας.
 
Ορμώμενος από αυτήν την ανακοίνωση, ο κ. Ρουσόπουλος αναφέρθηκε σε όλες τις καινοτομίες που η Νέα Δημοκρατία εισήγαγε για την ενημέρωση και την ανταλλαγή απόψεων των μελών όπως την καθημερινή αποστολή ενημερωτικών σημειωμάτων, την ενημέρωση μέσω SMS και άλλες. Ο πρώην Υπουργός αναγνώρισε ότι με τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και τα σύγχρονα εργαλεία πολιτικής, η εκάστοτε Κυβέρνηση μπορεί να ακούει καθημερινά και για όλα τα ζητήματα την κοινή γνώμη και όχι μόνο κατά τις εκλογές ή στις περιοδείες. «Ένα εργαλείο ήρθε και θα μείνει, ας το αξιοποιήσουμε όπως κάνουμε σήμερα, με άλλες συνθήκες και καλύτερα, όχι με την καταπίεση της πανδημίας» ανέφερε. Σε αυτό, ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής κ. Στεργίου πρόσθεσε ότι με την χρήση των νέων μέσων πολιτικής, στο επόμενο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, ακόμα κι αν αυτό διεξαχθεί εκ του σύνεγγυς, θα δοθεί η ευκαιρία σε πολίτες εκτός του χώρου της Ν.Δ. να συμμετέχουν και να διατυπώσουν απόψεις για μια σειρά θεμάτων αλλά και στα μέλη της Ελληνικής Διασποράς να παρακολουθήσουν τις εργασίες του.
 
Ο Γραμματέας Ε.Κ.Ο. κ. Παγώνης τόνισε ότι οι Ειδικές Κομματικές Οργανώσεις χρησιμοποιούν όλα τα διαθέσιμα νέα μέσα πολιτικής, ένα εκ των οποίων είναι και οι ζωντανές τηλεσυναντήσεις μέσω των Κοινωνικών Δικτύων, για την επικοινωνία τους με την Κοινωνία και τον καθένα πολίτη ξεχωριστά, έχοντας μάλιστα ορίσει και ειδική Συντονίστρια για το σκοπό αυτό. Ο κ. Παγώνης έθεσε τη διαβούλευση στο πλαίσιο ενός σχήματος πολιτικής, που περιλαμβάνει και την πολιτική βούληση να εφαρμοστούν τα αποτελέσματά της, καθώς σε διαφορετική περίπτωση όπως είπε, η διαβούλευση είναι προσχηματική. Τέλος, δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι η διαβούλευση ως διαδικασία από τη φύση της αφορά όλους και μάλιστα μπορεί να εφαρμοστεί πολύ επιτυχημένα και σε ζητήματα που αφορούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
 
Τέθηκαν πάνω από 100 ερωτήσεις κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης από στελέχη της Γραμματείας Ε.Κ.Ο. και πολίτες σχετικά με θέματα που άπτονται πτυχών της χρήσης της διαβούλευσης στην παραγωγή πολιτικής σε μια σειρά πεδίων, μερικές από τις οποίες απαντήθηκαν κατά το χρόνο της εκδήλωσης. Η Γραμματεία Ε.Κ.Ο. βρίσκεται σε διαδικασία αποστολής απαντήσεων στις ερωτήσεις που τέθηκαν.
 
Η Γραμματεία Ε.Κ.Ο. έχει σκοπό να συνεχίσει δυναμικά τον κύκλο διαδικτυακών εκδηλώσεων «Συνομιλώντας με την Κοινωνία», που δεν αποτελεί παρά την ψηφιακή εκδοχή της καθημερινής της παρουσίας μέσα στην κοινωνία και του συνεχούς διαλόγου και ανατροφοδότησης με τους εργαζόμενους και όλους τους πολίτες

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.