Ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας συμμετείχαν στην τηλεδιάσκεψη που διοργάνωσε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών με κύριο θέμα την επίλυση ζητημάτων που έχουν δημιουργηθεί στην εύρυθμη λειτουργία των επιχειρήσεων εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας.


Ο κ. Βορίδης προανήγγειλε την χορήγηση παράτασης δύο ετών, με δυνατότητα επέκτασης για ακόμη ένα χρόνο στη μίσθωση ακινήτων του Δημοσίου, επισημαίνοντας ότι η σχετική τροπολογία θα συμπεριληφθεί σε νομοσχέδιο του Υπουργείου στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα και στην οποία θα υπάρξει πρόβλεψη και για τις καντίνες.


Παράλληλα, ο κ. Βορίδης εξέφρασε την πρόθεση να ξεκινήσει ένας γόνιμος διάλογος γύρω από το ζήτημα των δημοτικών τελών.


«Η Κυβέρνηση, όλο αυτό το διάστημα, στηρίζει την Οικονομία. Βάζουμε πλάτη, πάντα, όπου και όποτε χρειάζεται. Στηρίξαμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση με 187,1 εκατ. ευρώ σε επίπεδο έκτακτων χρηματοδοτήσεων και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε», δήλωσε από την πλευρά του ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών και προανήγγειλε νέα έκτακτη χρηματοδότηση, ύψους 50 εκατ. ευρώ προς τους Δήμους, εντός του Μαρτίου.


Σχετικά με το ζήτημα της καταβολής δημοτικών τελών από τις επιχειρήσεις, ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι «θα πρέπει να βρεθεί μία λύση για ομοιόμορφη εφαρμογή από όλους τους Δήμους».


Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης συζητήθηκε, επίσης, το θέμα των τελών που καταβάλλουν στους Δήμους τα Κέντρα Διασκέδασης. Όπως δήλωσε, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών: «Προσανατολιζόμαστε να προχωρήσουμε σε εναρμόνιση αυτού του τέλους από 5% στο 0,5% για όλους. Είναι κάτι που θα συζητηθεί τις επόμενες δύο εβδομάδες και θα είμαστε έτοιμοι να καταλήξουμε για το ζήτημα αυτό, με πρωτοβουλία που θα αναλάβει το Υπουργείο Οικονομικών με την ΑΑΔΕ».


Τέλος, σχετικά με το αίτημα των επιχειρήσεων για παράταση των μισθώσεων ακινήτων του Δημοσίου που έληξαν πρόσφατα ή λήγουν το επόμενο διάστημα, ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι η σχετική Νομοθετική Ρύθμιση που πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή θα μπορούσε να προβλέπει παράταση 2 + 1 ετών.


«Αντιλαμβανόμαστε την ανάγκη να μπορέσετε να αποσβέσετε μία μακροχρόνια επένδυση που έχετε κάνει, σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες τις οποίες δεν είχατε προβλέψει, όπως αυτές της πανδημίας. Θέλουμε να κάνουμε ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση», δήλωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών. 


Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α. κ. Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Κώστας Μπακογιάννης, ο Δήμαρχος Περιστερίου κ. Ανδρέας Παχατουρίδης και ο Δήμαρχος Γλυφάδας κ. Γιώργος Παπανικολάου καθώς και οι κάτωθι πρόεδροι φορέων και εκπρόσωποι επαγγελματικών κλάδων: 


- Γιώργος Καββαθάς – Πρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ, Πρόεδρος ΠΟΕΣΕ, Μέλος ΔΕ ΕΕΑ
 
- Γιώργος Καρανίκας – Πρόεδρος ΕΣΕΕ
 
- Ιωάννης Δαβερώνης – Πρόεδρος Ένωσης Εστιατόρων Εξοχικών και Συναφών Αττικής
 
- Σωτήρης Κοτσαμπάς – Πρόεδρος Ένωσης Εστιατόρων Και Συναφών Επαγγελμάτων Σερρών
 
- Ιωάννης Φιλοκώστας – Πρόεδρος Ένωσης Εστιατόρων Ψητοπωλών Καφέ Μπαρ Θεσσαλονίκης
 
- Νικόλαος Κογιουμτσής – Β’ Αντιπρόεδρος ΕΕΑ, Αντιπρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών
 
- Ηλίας Μάνδρος – Γ’ Αντιπρόεδρος ΕΕΑ, Αντιδήμαρχος Δήμου Αιγάλεω
 
- Γιώργος Κουράσης – Γεν. Γραμματέας ΠΟΕΣΕ, Μέλος ΔΣ ΕΕΑ
 

- Θοδωρής Μάλλιος – Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Περιπτερούχων, Μέλος ΔΣ ΕΕΑ


- Φραντζέσκα Τατούλη – Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κυλικείων Δημόσιων και Ιδιωτικών Σχολείων


Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.