Στο επίκεντρο των ειδικών βρίσκεται ο Πειραιάς που σφυροκοπά ο κοροναϊός, εμφανίζοντας τον υψηλότερο δείκτη θετικότητας που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα στη χώρα, όπως σημείωσε η καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου στην επίσημη ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας.

Στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής ο Πειραιάς βρίσκεται στο επίκεντρο του επιδημικού κύματος με την καθηγήτρια να τονίζει τον ιδιαίτερα υψηλό αριθμό νέων κρουσμάτων. Ιδιαίτερα το κέντρο της πόλης του Πειραιά, όπου, όπως εξήγησε, εμφανίζει τον υψηλότερο αριθμό νέων κρουσμάτων στην επικράτεια, τον υψηλότερο που έχει ποτέ καταγραφεί στην χώρα από την αρχή της πανδημίας και συνεχίζει να επεκτείνεται.

Κατά την τελευταία βδομάδα στην πρώτη και δεύτερη υγειονομική περιφέρεια υπήρξαν, όπως σημείωσε, 2.000 νέες εισαγωγές ασθενών με κοροναϊό.

Στα δειγματοληπτικά τεστ που διεξάγει ο ΕΟΔΥ, σε διάφορες περιοχές της Επικράτειας η κα Παπαευαγγέλου τόνισε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις ο δείκτης θετικότητας έφτασε ακόμα και το 7%.

Σε κάθε περίπτωση με βάση τα τελευταία δεδομένα, ο δείκτης θετικότητας σε όλη τη χώρα ανήλθε στο 4,5%, ποσοστό ρεκόρ για το 2021, με μέσο όρο κρουσμάτων τα 2.100 ανά ημέρα.

Την εξίσωση δυσκολεύουν σημαντικά οι μεταλλάξεις με τους επιστήμονες μάλιστα να ερευνούν το ενδεχόμενο ύπαρξης νέου στελέχους του κοροναϊού το οποίο επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά – ενδεχομένως επειδή είναι λιμάνι.

Ο λόγος είναι ότι τα περιστατικά covid που νοσηλεύονται κυρίως στο Τζάνειο και τη Νίκαια, εμφανίζουν αυξημένη νοσηρότητα και θνησιμότητα, σε σχέση με την κλινική εικόνα των περιστατικών της αρχής του κύματος που διανύουμε τώρα.

Εν αναμονή της ανάλυσης των δειγμάτων

Μάλιστα για την επιβεβαίωση αν πρόκειται για νέο στέλεχος του ιού, έχουν σταλεί σχετικά δείγματα στο Ινστιτούτο Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ) προκειμένου να γίνει η γονιδιακή ανάλυση (αλληλούχιση) και να διαπιστωθεί για ποιο στέλεχος πρόκειται.

Σημειώνεται ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα στον Πειραιά είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένα, τον τελευταίο μήνα και μόνο τις τελευταίες ημέρες έχει αρχίσει να διαφαίνεται μια ελάχιστη βελτίωση, αν και προς το παρόν σχεδόν ανεπαίσθητη καθώς τα νοσοκομεία της περιοχής συνεχίζουν να γεμίζουν με ταχύτατους ρυθμούς.

Το Θριάσιο νοσοκομείο και το νοσοκομείο Νίκαιας βρίσκονται στα όριά τους, ενώ αντίστοιχα και στο Τζάνειο νέες κλινικές για περιστατικά covid δημιουργούνται συνεχώς με τη σύμπτυξη διαφόρων κλινικών άλλων ειδικοτήτων.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.