Την απολύτως σύννομη διαδικασία που ακολουθήθηκε για την οργάνωση της καμπάνιας ενημέρωσης σχετικά με την ψήφο των απόδημων Ελλήνων ανέδειξε ο Υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης απαντώντας την Τετάρτη 17 Μαρτίου σε επίκαιρη ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ που υπέβαλε η βουλευτής Θεοδώρα Τζάκρη.


Ο Υπουργός εξήγησε στην κ. Τζάκρη ότι η συγκεκριμένη διαδικασία προβλέπεται στο άρθρο 21 του νόμου 4648/2019 με τίτλο «Ενημέρωση εκλογέων που διαμένουν στην αλλοδαπή» το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ υπερψήφισε και υπογράμμισε πως παρά το γεγονός ότι δια του νόμου δίνεται η δυνατότητα για απευθείας ανάθεση του έργου, εκδόθηκαν οι αντίστοιχες προσκλήσεις ενδιαφέροντος από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Εσωτερικών οι οποίες έλαβαν την απαιτούμενη δημοσιότητα. Εν συνεχεία, συγκροτήθηκε αρμόδια Επιτροπή αποτελούμενη αποκλειστικά από υπηρεσιακούς παράγοντες, ανοίχτηκαν οι προσφορές που είχαν κατατεθεί και κατόπιν ολοκλήρωσης του σχετικού ελέγχου, η μειοδότρια εταιρεία ανέλαβε το έργο.


Ο κ. Βορίδης κατέκρινε μάλιστα την επίθεση που εξαπέλυσε ο ΣΥΡΙΖΑ στην υπηρεσιακή Γραμματέα του Υπουργείου επειδή υπέγραψε την απόφαση. «Μέμφεστε υπαλλήλους για τη διαδικασία επειδή εφαρμόζουν τον νόμο;» διερωτήθηκε ο Υπουργός.


Αναφορικά με τις επικρίσεις της κ. Τζάκρη σχετικά με την εταιρεία που ανέλαβε το έργο, ο κ. Βορίδης επεσήμανε ότι δεν είναι δουλειά του Υπουργού να κρίνει την εταιρεία, εφόσον αυτή πληροί τις προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος. «Δεν έχω άλλη λύση σε αυτό. Αν είχατε καμία καλύτερη ιδέα ας παίρνατε τους φίλους σας να συμμετάσχουν στη διαδικασία. Φαίνεται όμως ότι έχετε άλλες αντιλήψεις στον ΣΥΡΙΖΑ, αν κρίνω από την τελευταία προκαταρκτική. Γιατί κάποιοι μιλάνε με κάποιους. Έχετε ενδιαφέρον για τα media, εγώ δεν έχω» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βορίδης.


Εξάλλου, έπειτα από σχετική αναφορά της κ. Τζάκρη σχετικά με τον νόμο που δίνει το δικαίωμα στους απόδημους Έλληνες να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία, ο Υπουργός τόνισε ότι δεν υλοποιήθηκε το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας που αφορά στην ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, παρά μόνο σε μικρό του μέρος, εξαιτίας του βέτο που άσκησε ο ΣΥΡΙΖΑ και των περιορισμών που επέβαλε στη διαδικασία. Ανέφερε μάλιστα ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την προϋπόθεση που έχει επιβληθεί να δίνεται δικαίωμα ψήφου μόνο στους απόδημους Έλληνες που έχουν διαμείνει στην Ελλάδα επί δύο συναπτά έτη τα τελευταία 35 χρόνια και κάλεσε τον τομεάρχη Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξει την άρση αυτών των περιορισμών.


«Κατανοώ την αγωνία του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα της ψήφου των αποδήμων» σημείωσε ο κ. Βορίδης και πρόσθεσε «Έχετε πραγματική εχθρότητα απέναντι στον απόδημο Ελληνισμό».


Τέλος, ο κ. Βορίδης δεσμεύτηκε ότι θα παρουσιαστεί στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής από την εταιρεία, τόσο το έργο της ενημερωτικής εκστρατείας όσο και η μεθοδολογία μέσω της οποίας θα γίνει η κατανομή των κονδυλίων.




Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.