Ήπια και αργή είναι η αποκλιμάκωση που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στο επίπεδο των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ελλάδα, με τα εμβόλια, τα self test και το σταδιακό άνοιγμα των δραστηριοτήτων να δημιουργούν κλίμα σταδιακής επαναφοράς σε μια μερική κανονικότητα. Παρόλα αυτά, τα θλιβερά ρεκόρ των «σκληρών δεικτών» της πανδημίας βάζουν καθημερινά το δικό τους λιθαράκι στον επώδυνο απολογισμό.


Με 10 επιπλέον -σε σχέση με χθες- ανθρώπους διασωληνωμένους στα νοσοκομεία όλης της χώρας φτάνουμε στα μισά του Απριλίου. Ο αριθμός-ρεκόρ των 819 διασωληνωμένων ασθενών σήμερα συνοδεύεται από μία ακόμα «μαύρη επέτειο» στις σελίδες της πανδημίας, αυτή των 104 θανάτων. Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν οι περισσότερες απώλειες συνανθρώπων μας για το 2021, με το προηγούμενο υψηλό να σημειώνεται μόλις προχθές, όταν είχαμε 93 νεκρούς από τη λοίμωξη COVID-19.

Ταυτόχρονα, οι εισαγωγές ασθενών στα νοσηλευτικά ιδρύματα της επικράτειας ανέρχονται καθημερινά εδώ και αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα σε περισσότερες από 500, σφίγγοντας απειλητικά τον κλοιό γύρω από το επιβαρυμένο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ). Σήμερα 526 ασθενείς εισήχθησαν στα νοσοκομεία, όπου μέχρι και χθες νοσηλεύονταν 5.535 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 1.311 σε μονάδες (ΜΕΘ, ΜΑΦ, ΜΕΛ, θαλάμους αρνητικής πίεσης).

Βρετανικό στέλεχος και ασθενείς «πιέζουν» την Αττική

Η ισχυρή παρουσία της βρετανικής μετάλλαξης στην Αττική (επικράτηση σε ποσοστό 66,19%) εξηγεί εν πολλοίς την αυξημένη διασπορά που παρατηρείται στην πρωτεύουσα τους τελευταίους τρεις μήνες. Γι’αυτό, άλλωστε, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) χρωματίζει τη μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας μαζί με αυτή της Δυτικής Μακεδονίας με «βαθύ κόκκινο» στον αναθεωρημένο χάρτη του σε αντίθεση με το «κόκκινο» της υπόλοιπης Ελλάδας. Στο λεκανοπέδιο σήμερα εντοπίστηκαν τα 1.861 από τα 3.833 συνολικά κρούσματα που ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), με το κέντρο της Αθήνας να επιβαρύνεται με 555 νέες λοιμώξεις.

Τα δυτικά της περιφέρειας και ο Πειραιάς συμπληρώνουν την –κλασική πλέον- τριάδα κρουσμάτων της Αττικής με 361 και 283 νέες διαγνώσεις αντίστοιχα, ενώ τα υπόλοιπα προάστια και τα νησιά κινούνται σε σαφώς χαμηλότερα επίπεδα (260 στα ανατολικά, 201 στα βόρεια, 185 στα νότια και 16 κρούσματα στα νησιά), όπως προκύπτει από τους 64.998 διαγνωστικούς ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο 24ωρο σε όλη τη χώρα. Από αυτούς, οι 20.814 ήταν μοριακοί, οι 44.184 rapid, ενώ χθες διενεργήθηκαν και 16.800 μαζικές Δειγματοληψίες από τον ΕΟΔΥ που ανέδειξαν 354 θετικούς στον ιό ανθρώπους (2,11%).

Στα νοσοκομεία της Αττικής βρίσκονταν μέχρι χθες 427 διασωληνωμένοι ασθενείς, ενώ πραγματοποιήθηκαν και 302 εισαγωγές, συνεχίζοντας το σερί των 300 και πλέον εισαγωγών καθημερινά. Με τις προβλέψεις των ειδικών για έως και 900 διασωληνωμένους τις επόμενες ημέρες, μάλιστα, η κατάσταση στα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου δεν αναμένεται να αποσυμφορηθεί άμεσα.

Διασπορά από άκρη σε άκρη στη Μακεδονία – Σαρώνει την Κρήτη η βρετανική μετάλλαξη

Σε ακόμα μία επικίνδυνη φάση βρίσκεται η πανδημία στη βόρεια Ελλάδα, η οποία «βράζει» καθημερινά από νέες διαγνώσεις κορωνοϊού. Συνολικά στη Μακεδονία εντοπίζονται σήμερα 1.051 κρούσματα, με τα περισσότερα από αυτά να σημειώνονται στη Θεσσαλονίκη (521), το Κιλκίς (80), τις Σέρρες (73), την Πέλλα (56), την Κοζάνη (53), την Καβάλα (52) και τον Έβρο (44). Στα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας νοσηλεύονταν μέχρι χθες 227 ασθενείς, με το Μαμάτσειο της Κοζάνης, μάλιστα, να φιλοξενεί τους 67 από αυτούς.

Μόνο φως στην άκρη του τούνελ είναι η τάση σταθεροποίησης που υποδεικνύεται από την αυξομείωση μεταξύ των καθημερινών μετρήσεων στα λύματα της Θεσσαλονίκης. Ωστόσο, «το ιικό φορτίο παραμένει σε υψηλό επίπεδο, λίγο κάτω από το επίπεδο επιδημιολογικού συναγερμού. Μην ξεχνάμε πως τα νοσοκομεία της πόλης εξακολουθούν να πιέζονται και η όποια βελτίωση σε επίπεδο διασποράς του ιού στην κοινότητα θα χρειαστεί μέρες για να αποτυπωθεί στην κλινική εικόνα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικός υπεύθυνος της ερευνητικής Ομάδας Επιδημιολογίας Λυμάτων, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου
.

Εξίσου ανησυχητική είναι η κατάσταση και στην Κρήτη, όπου το βρετανικό στέλεχος του κορωνοϊού «δείχνει τα δόντια του» με αυξημένες μεταδόσεις και νοσηλείες. Ενδεικτικά, το τελευταίο 24ωρο στο Ηράκλειο εντοπίστηκαν 68 νέες λοιμώξεις, στα Χανιά 23, στο Ρέθυμνο 19 και στο Λασίθι 10, ενώ η επικράτηση της βρετανικής μετάλλαξης στη μεγαλόνησο ανέρχεται πλέον στο 88,45%, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης.

Από τις άλλες μεγάλες περιφερειακές ενότητες, 127 κρούσματα κατέγραψε η Λάρισα, 83 η Αχαΐα, 52 η Μαγνησία, 41 η Εύβοια, 40 η Βοιωτία, 35 η Κορινθία και 34 η Καρδίτσα. Σήμερα, μάλιστα, ξεκίνησε η λειτουργία του mega εμβολιαστικού κέντρου στην Πάτρα, στο οποίο θα υπάρχουν 16 εμβολιαστικές γραμμές και καθημερινά θα διενεργούνται 900 εμβολιασμοί, ενώ σε μηνιαία βάση θα φθάνουν τους 23.500.

Όσον αφορά στα αποτελέσματα από τη γονιδιωματική ανάλυση που πραγματοποίησε το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2 σε 1.212 επιλεγμένα δείγματα της περιόδου 3 Φεβρουαρίου - 3 Απριλίου 2021, αναδείχθηκαν συνολικά 957 δείγματα με στελέχη μεταλλάξεων ειδικού ενδιαφέροντος και 140 δείγματα με στελέχη υπό διερεύνηση, εκ των οποίων τα 139 με το στέλεχος B.1.1.318 (Variant_E484K).

Από τα 957 δείγματα με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος, τα 950 αφορούσαν στη βρετανική μετάλλαξη -η οποία πλέον απαριθμεί 5.034 θετικά δείγματα - και 7 τη νοτιοαφρικανική, με την πρώτη να σημειώνει ισχυρή παρουσία σε αρκετές περιφέρειες της χώρας. Ειδικότερα, τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφουν η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (96,05%), Ιονίων Νήσων (86,05%), Βορείου Αιγαίου (77,78%), Πελοποννήσου (69,09%), Ηπείρου (68,83%) και Θεσσαλίας (67,86%). Συνολικά, πάντως, τα θετικά δείγματα μεταλλάξεων σε ολόκληρη τη χώρα ανέρχονται πλέον σε 5.462.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.