Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για το άνοιγμα των καταστημάτων από αύριο Δευτέρα, με τους καταστηματάρχες να προετοιμάζονται και να ευελπιστούν σε μια οικονομική ανάσα, μετά από πολλές μέρες.

Τα καταστήματα από αύριο θα ανοίξουν σε όλη την Ελλάδα με εξαίρεση τρεις περιοχές: Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη, όπου κρίθηκαν στο παρά πέντε της επαναλειτουργίας τους επιδημιολογικά επιβαρυμένες.

Από τη Δευτέρα όποιος επιθυμεί να επισκεφτεί την αγορά θα στέλνει SMS στο 13032 και θα έχει στη διάθεσή του τρεις ώρες.

Για ψώνια με SMS στο 13032 επιτρέπονται διαδημοτικές μετακινήσεις

Για ψώνια με SMS, στο 13032, επιτρέπονται οι διαδημοτικές μετακινήσεις και τις καθημερινές, πάντοτε με κλείσιμο ραντεβού τηλεφωνικά ή διαδικτυακά.

Μέσα σε τρεις ώρες κάποιος θα μπορεί να κάνει αγορές σε οποιαδήποτε περιοχή εντός της Περιφέρειας όπου μένει, πηγαίνοντας στο ή στα ραντεβού του απαραίτητα με την ταυτότητα ή το διαβατήριό του. Αν τα ψώνια γίνουν με click away χρησιμοποιείται μόνο κάρτα.

Ωστόσο μπορούμε να στέλνουμε μόνο ένα ημερήσιο μήνυμα. Σε δεύτερο μήνυμα θα λαμβάνουμε αρνητική απάντηση.

Η διαδικασία

Για τα ψώνια μας, αρχικά, θα πρέπει να κλείνουμε ραντεβού με το κατάστημα ηλεκτρονικά ή τηλεφωνικά και να έχουμε αποδεικτικό του ραντεβού από την επιχείρηση είτε με SMS είτε με e-mail το οποίο θα πρέπει να δείξουμε σε περίπτωση ελέγχου μαζί με την ταυτότητά μας ή το διαβατήριο.

Στη συνέχεια στέλνουμε SMS στο 13032, το οποίο δεν χρειάζεται κωδικό, παρά μόνο το ονοματεπώνυμό μας.

Όπως έγινε, επίσης, γνωστό, με το άνοιγμα του λιανεμπορίου, τα σούπερ μάρκετ θα μπορούν να πωλούν όλα τα προϊόντα τους (ρούχα, καλλυντικά, παπούτσια κ.ο.κ.). 

Το λιανεμπόριο στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου θα λειτουργήσει ως εξής:

* Με τη διαδικασία της εξ αποστάσεως προαγοράς/προεπιλογής των αγαθών με ηλεκτρονικό ή τηλεφωνικό μέσο για παραλαβή/αγορά εκτός καταστήματος (click away) κατόπιν ραντεβού και

* Με τη διαδικασία του εξ αποστάσεως καθορισμού ραντεβού με ηλεκτρονικό ή τηλεφωνικό μέσο για παραλαβή/αγορά εντός καταστήματος (click inside).

Ειδικότερα, θα πρέπει να υπάρχει καταχώρηση της παραγγελίας/ραντεβού από την επιχείρηση και αποστολή στον πελάτη είτε ηλεκτρονικού αποδεικτικού εγγράφου της αγοράς (προπληρωμένη παραγγελία), ή του ραντεβού, είτε μηνύματος SMS που φέρει τα εξής στοιχεία: επωνυμία, διεύθυνση και ΑΦΜ της επιχείρησης, καθώς και το χρονικό διάστημα παραλαβής. Η παραλαβή θα πρέπει να γίνει από ένα άτομο και μόνο και η πληρωμή μόνο ηλεκτρονικά ή με POS κατά την παραλαβή.

Αποστάσεις

Κατά την παραλαβή εκτός καταστήματος (click away) θα πρέπει να τηρείται ελάχιστη απόσταση δύο μέτρων μεταξύ των πελατών, ο μέγιστος αριθμός των ατόμων στην αναμονή δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 9 άτομα και ο μέγιστος χρόνος παραμονής στο σημείο παραλαβής θα πρέπει να είναι μάξιμουμ 10 λεπτά.

Στην περίπτωση αγοράς και παραλαβής εντός καταστήματος (click inside), η επιχείρηση υποχρεούται να αναρτά με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο τον μέγιστο αριθμό καταναλωτών που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του καταστήματος τηρουμένης της αναλογίας ενός ατόμου ανά 25 τ.μ. με μέγιστο αριθμό τα 20 άτομα. 

Ωράριο

Σε ό,τι αφορά στο ωράριο, προβλέπεται προαιρετικό διευρυμένο ωράριο λειτουργίας από τις 7 το πρωί έως τις 8:30 το βράδυ κατά τις ημέρες Δευτέρα έως Σάββατο και απαγορεύεται η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.

Σημειώνεται ότι, για τις περιοχές πολύ αυξημένου κινδύνου, διατηρείται η αναστολή της λειτουργίας των καταστημάτων λιανικού εμπορίου που λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας τύπου shops in a shop. Επίσης, κλειστά θα παραμείνουν τα εμπορικά κέντρα, τα εκπτωτικά καταστήματα και τα εκπτωτικά χωριά εξαιρουμένων των φαρμακείων και των σούπερ μάρκετ τα οποία λειτουργούν υπό την προϋπόθεση ότι διαθέτουν ανεξάρτητη είσοδο για τους καταναλωτές.

Ωστόσο, στις περιοχές «αυξημένου κινδύνου» επιτρέπεται η λειτουργία των παραπάνω δραστηριοτήτων.

Για τη μετακίνηση με κωδικό 2 στο 13033

Για τη μετακίνηση σε κατάστημα τροφίμων και καυσίμων εξακολουθεί να ισχύει η αποστολή γραπτού μηνύματος στον αριθμό 13033 με τον κωδικό 2 (2, ονοματεπώνυμο, διεύθυνση).

Δεν υπάρχει χρονικό όριο στις εν λόγω αγορές, ενώ επίσης μπορούν να γίνουν πάνω από μία φορά την ημέρα.

Εξακολουθεί, ωστόσο, να υπάρχει γεωγραφικός περιορισμός: η μετακίνηση σε κατάστημα τροφίμων θα πρέπει να είναι εντός του ίδιου δήμου με τον τόπο διαμονής του πολίτη ή σε απόσταση έως 2 χλμ.

Διαδημοτική μετακίνηση επιτρέπεται στην περίπτωση επίσκεψης σε κομμωτήριο, επίσης κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού. Στην περίπτωση αυτή χρησιμοποιείται ο κωδικός 6 στον αριθμό 13033.

«Δεν θα έχουμε αύξηση ενεργών κρουσμάτων, αν τηρούμε τα μέτρα»

Σύμφωνα με επιστήμονες η επαναλειτουργία του λιανεμπορίου, δεν επηρεάζει την αύξηση κρουσμάτων αν τηρούνται τα μέτρα προστασίας από τον κοροναϊό.

Ο αναπληρωτής καθηγητής Πνευμονολογίας, Αργύρης Τζουβελέκης, χαρακτήρισε θετικό το άνοιγμα των καταστημάτων, υπογραμμίζοντας εντούτοις ότι εμπεριέχει ρίσκο.

«Είναι ρίσκο το άνοιγμα του λιανεμπορίου στη σημαντική καμπή της πανδημίας που βρισκόμαστε. Όμως δεν θα έχουμε αύξηση ενεργών κρουσμάτων» σημείωσε, μιλώντας στο MEGA. Όπως εξήγησε το ρίσκο εναπόκειται στην εφαρμογή μέτρων αυτοπροστασίας και στην ατομική ευθύνη του καθενός.

Σύμφωνα με τον γιατρό, το σταδιακό άνοιγμα του λιανεμπορίου, δημιουργεί βαλβίδα αποσυμπίεσης. «Είναι θετικό μέτρο γιατί ο κόσμος έχει κουραστεί» είπε. «Ένα επόμενο lockdown δεν θα φέρει αποτελέσματα, παρά αντιδράσεις, που θα οδηγήσουν σε ακρότητες» πρόσθεσε.

Το λιανεμπόριο μπορεί να λειτουργήσει με τα self tests και την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, εκτίμησε και καθηγητής Πνευμονολογίας Νικόλαος Τζανάκης (Σκάι). Όπως εξήγησε, εάν το λιανεμπόριο ανοίξει προσεκτικά και με τήρηση των μέτρων «μπορεί κάλλιστα να λειτουργήσει» καθώς έχει αποδειχθεί πως δεν επηρεάζει την αύξηση των κρουσμάτων κοροναϊού.

Μάλιστα, διευκρίνισε πως οι ειδικοί είχαν μία ένδειξη από τα Χριστούγεννα ότι το λιανεμπόριο δεν συμβάλει στην αύξηση των κρουσμάτων.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.