Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, κατηγόρησε το Μαρόκο ότι απέτυχε να προστατεύσει τα σύνορά του μετά την είσοδο την προηγούμενη εβδομάδα χιλιάδων μεταναστών στους ισπανικούς θύλακες Θέουτα και Μελίγια.


«Ο γείτονας (Μαρόκο) πρέπει να ελέγχει και αυτός τα σύνορά του και κάτι τέτοιο δεν συνέβη», τόνισε ο Σάντσεθ. «Μιλάμε για ισπανικές πόλεις, για ευρωπαϊκά σύνορα, και αυτό πρέπει να γίνει σεβαστό», πρόσθεσε.


Το Μαρόκο δεν έχει καλύτερο εταίρο στην ΕΕ

Οι δηλώσεις του Ισπανού πρωθυπουργού ήρθαν μέρες μετά την μεγαλύτερη διπλωματική κρίση μεταξύ Ισπανίας και Μαρόκου έπειτα από δεκαετίες, καθώς χιλιάδες μετανάστες εισήλθαν ή προσπάθησαν να παραβιάσουν τα σύνορα που χωρίζουν τη Θέουτα και τη Μελίγια από το Μαρόκο.


Ωστόσο, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας επισήμανε επίσης τους στενούς δεσμούς μεταξύ Μαρόκου και Ισπανίας. «Το Μαρόκο δεν μπορεί να ξεχάσει κάτι θεμελιώδες: μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει καλύτερο εταίρο από την Ισπανία όταν πρόκειται για την υπεράσπιση στρατηγικών συμφερόντων ζωτικής σημασίας για το Μαρόκο και πολύ αναγκαίων για την ΕΕ», δήλωσε σε δημοσιογράφους μετά τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Η μεταναστευτική κρίση στη Θέουτα

Η κρίση ξεκίνησε πριν από 10 ημέρες, όταν το Ραμπάτ, εξαγριωμένο από την απόφαση της Μαδρίτης να δεχθεί στο έδαφός της τον ηγέτη του κινήματος για την ανεξαρτησία της Δυτικής Σαχάρας, Μέτωπο Πολισάριο, Μπραχίμ Γκάλι, χαλάρωσε τους ελέγχους στα σύνορά του με τη Θέουτα και τη Μελίγια, πυροδοτώντας μια ανθρωπιστική κρίση.

Η Ισπανία έστειλε τη συντριπτική πλειοψηφία των 8.500 μεταναστών που διέσχισαν μαζικά τα σύνορα πίσω στο Μαρόκο, αλλά περίπου 800 εκατοντάδες ασυνόδευτοι ανήλικοι παραμένουν στη Θέουτα.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.