Καταπέλτης είναι η πρόταση της αντεισαγγελέως Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης για την 33χρονη δράστιδα της απαγωγής της 10χρονης Μαρκέλλας. Στο περιεχόμενό της αναφέρονται με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες οι εφιαλτικές στιγμές που έζησε το ανήλικο κορίτσι επί δύο 24ωρα στο διαμέρισμα της κατηγορούμενης.

 Η 33χρονη δράστις Ειρήνη Μούρθου μετά τη σύλληψή της είχε παραδεχτεί ότι διακατέχεται από ερωτική διάθεση για μικρά κορίτσια. Οτι χορήγησε στην ανήλικη χάπια Xanax, με αποτέλεσμα να περιέλθει σε κατάσταση αδυναμίας να αντισταθεί και υπό αυτές τις συνθήκες προέβη σε γενετήσιες πράξεις εις βάρος της. Η αρχική της απολογία, άμεση και αυθόρμητη, αξιολογήθηκε ως πιο πειστική, αν και αργότερα ενώπιον της ανακρίτριας του 1ου Τακτικού Τμήματος Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης αναίρεσε όσα αρχικά είχε πει προσπαθώντας να πείσει για την αθωότητά της.

Η κατηγορούμενη αρνήθηκε ότι απήγαγε τη Μαρκέλλα και είπε πως την οδήγησε στο διαμέρισμά της ωθούμενη από αισθήματα μητρικής στοργής λόγω παραμέλησης και κακοποίησης του κοριτσιού από το οικογενειακό του περιβάλλον. Αρνήθηκε τη συνδρομή σεξουαλικού κινήτρου και τη διενέργεια σε βάρος της γενετήσιων πράξεων. Αρνήθηκε ακόμη ότι νόθευσε με ναρκωτικές ουσίες τον χυμό της ανήλικης και ισχυρίστηκε ότι της είχε δώσει μόλις μισό Xanax αραιωμένο σε νερό, με σκοπό να ανακουφίσει το αίσθημα νοσταλγίας που κατέβαλε το κορίτσι όταν είδε το μήνυμα αναζήτησης από την τηλεόραση, καθώς και μικρή ποσότητα κοκαΐνης την επόμενη μέρα προκειμένου να το βοηθήσει να συνέλθει από την επήρεια του ηρεμιστικού.

Το λάπτοπ

Μάλιστα οι εισαγγελικές αρχές ερευνούσαν το ενδεχόμενο να κρύβεται πίσω από την υπόθεση κύκλωμα που χρησιμοποιεί ανήλικα ενδεχομένως για τη διακίνηση πορνογραφικού υλικού. Βάσει της κατάθεσης που είχε δώσει το 10χρονο κορίτσι, η απαγωγέας την είχε μακιγιάρει και τη φωτογράφιζε. Ωστόσο, όταν η 33χρονη ήρθε πρόσωπο με πρόσωπο με τους αστυνομικούς, πέταξε με δύναμη στο έδαφος μέσα σε νερά το λάπτοπ και τον σκληρό δίσκο για να τα καταστρέψει. Ο ένας εκ των δύο δικηγόρων της οικογένειας του 10χρονου κοριτσιού, ο ποινικολόγος Αλέξης Κούγιας, σε δηλώσεις του σε τηλεοπτικό σταθμό είχε υποστηρίξει ότι η 33χρονη ίσως έκανε live streaming με τη μικρή Μαρκέλλα και κατέστρεψε τον υπολογιστή της επειδή ήθελε να χαθεί πιθανό πορνογραφικό υλικό που θα την έφερνε σε ακόμα δυσχερέστερη θέση.

Ο κατεστραμμένος υπολογιστής μεταφέρθηκε στα Εγκληματολογικά Εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ., ωστόσο οι ειδικοί δεν κατάφεραν να ανακτήσουν το περιεχόμενό του. Γι’ αυτό η αντεισαγγελέας Πρωτοδικών, όπως αποκαλύπτει σήμερα το «protothema.gr», πρότεινε να μην αποδοθεί κατηγορία σε βάρος της 33χρονης Ειρήνης Μούρθου για την πράξη της πορνογραφίας ανηλίκου, αντίθετα ζήτησε να παραπεμφθεί στο ακροατήριο του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου για να δικαστεί για μια σειρά εγκλημάτων, όπως θα διαβάσετε αναλυτικά παρακάτω.

33xronh-apagwgi-toympa-23-6-20
Η 33χρονη κατηγορούμενη για την απαγωγή Ειρήνη ΜούρθουΣυγκεκριμένα:
• Στην Κάτω Τούμπα Θεσσαλονίκης στις 11 Ιουνίου του 2020 αφαίρεσε ανήλικο νεότερο των 14 ετών από τους γονείς του, με σκοπό να το μεταχειριστεί σε ανήθικες ασχολίες. Ειδικότερα, στον παραπάνω τόπο και χρόνο, αφού μετέβη έξω από το σχολείο όπου φοιτά η ανήλικη, μετά το πέρας του σχολικού προγράμματός της και περί ώρα 13.15 και ενώ το κορίτσι είχε ξεκινήσει την επιστροφή για την οικία του, η κατηγορούμενη με την πρόφαση ότι είχε συμβεί κάτι στη μητέρα της, την άρπαξε και αφού επιβιβάστηκαν σε ταξί την οδήγησε στην οικία της στην Καλαμαριά στερώντας την από τους γονείς της, με σκοπό να τελέσει σε βάρος της γενετήσιες και ασελγείς πράξεις.

• Στην Καλαμαριά στις 11 Ιουνίου του 2020 με σωματική βία εξανάγκασε άλλον σε επιχείρηση γενετήσιας πράξης, ήτοι σε πράξη που έχει την ίδια βαρύτητα με τη συνουσία. Ειδικότερα, κατά τον ανωτέρω τόπο και χρόνο, αφού έκαμψε την αντίσταση της ανήλικης χορηγώντας σε αυτή ναρκωτική ουσία μέσα στον χυμό φρούτων που της έδωσε, στη συνέχεια αφαίρεσε τα ενδύματά της και αφού την τοποθέτησε στην μπανιέρα, την έλουσε αγγίζοντας τη στη συνέχεια στα γεννητικά της όργανα. Στη συνέχεια, αφού την έβγαλε από την μπανιέρα και ενώ η ανήλικη συνέχιζε να είναι υπό την επήρεια ναρκωτικής ουσίας, άρχισε να τη θωπεύει με τα δάχτυλά της προκειμένου να ικανοποιήσει τις σεξουαλικές της ορέξεις.

• Επιπλέον, την ίδια ημέρα και αφού του είχε χορηγήσει ναρκωτικές ουσίες για να κάμψει την αντίσταση του ανήλικου κοριτσιού, η κατηγορούμενη άρχισε να θωπεύει τα γεννητικά της όργανα και ανάγκασε το κορίτσι να κάνει το ίδιο.

• Ενεργώντας με πρόθεση ανέμειξε με οποιονδήποτε τρόπο ναρκωτικά σε ποτό το οποίο προοριζόταν για την ανήλικη. Ειδικότερα, αφού κονιορτοποίησε τρία χάπια Xanax, τα ανέμειξε με χυμό φρούτων και στη συνέχεια το έδωσε στο μικρό κορίτσι για να το πιει.

• Προμηθεύτηκε και κατείχε ναρκωτικές ουσίες, ήτοι ουσίες με διαφορετική χημική δομή και διαφορετική δράση στο κεντρικό νευρικό σύστημα και με κοινά χαρακτηριστικά γνωρίσματα τη μεταβολή της θυμικής κατάστασης του χρήστη και την πρόκληση εξάρτησης διαφορετικής φύσης. Συγκεκριμένα, κατείχε τουλάχιστον μια ταμπλέτα με χάπια Xanax, καθώς και άγνωστη ποσότητα κοκαΐνης αξίας 50 ευρώ, ίση με τρεις μυτιές.

• Τέλος, ενεργώντας με πρόθεση εξέθεσε το ανήλικο κορίτσι σε κίνδυνο καθώς αφού το απήγαγε, του χορήγησε ναρκωτικές ουσίες που είχαν ουσιώδη επίδραση στον οργανισμό του και του στερούσαν τη δυνατότητα να αντισταθεί ενώ στη συνέχεια το εγκατέλειψε στη συμβολή των οδών Καθηγητού Ρωσσίδου και Θεμιστοκλή Σοφούλη και αποχώρησε προς άγνωστη κατεύθυνση, καθιστώντας την ανήλικη αβοήθητη.

Σημειώνεται ότι στην πρότασή της η αντεισαγγελέας Πρωτοδικών ζήτησε να παραταθεί επί εξάμηνο η προσωρινή κράτηση της 33χρονης Ειρήνης Μούρθου στις Φυλακές Γυναικών στον Ελαιώνα Θηβών μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης επί της σε βάρος της σχηματισθείσας δικογραφίας, διότι κρίνει ότι υφίσταται βάσιμος κίνδυνος φυγής της κατηγορούμενης, ενώ πρόβαλε ως σφόδρα πιθανό το ενδεχόμενο αν αφεθεί ελεύθερη να τελέσει παρόμοιες αξιόποινες πράξεις.

received_424878011537042
Η δικηγόρος της οικογένειας της 10χρονης Ανθούλα Ανάσογλου

Η δικηγόρος της οικογένειας της 10χρονης Ανθούλα Ανάσογλου σχολιάζοντας την πρόταση της αντεισαγγελέως ανέφερε: «Πρόκειται για μοναδική στα ποινικά ελληνικά χρονικά περίπτωση όπου η δράστις ασελγών πράξεων φέρεται να είναι γυναίκα, και μάλιστα μητέρα με ανήλικο τέκνο, σχεδόν στην ηλικία του θύματος. Προκαλεί δε εντύπωση η ανεύρεση σημειώσεων της κατηγορουμένης η οποία αναγράφει στον προγραμματισμό της ημέρας και μετά τη λέξη “κολυμβητήριο” το όνομα του παιδιού με πολλά ερωτηματικά, γεγονός που αποδεικνύει τον απόλυτο σχεδιασμό και προμελέτη του όλου εγκλήματος. Η πολιτική αγωγή χαιρετίζει την παραπομπή της κατηγορουμένης στο αρμόδιο δικαστήριο και καταθέτει υπόμνημα για επιστροφή της δικογραφίας στην ανάκριση ώστε να διαταχθεί η άρση τηλεφωνικού απορρήτου αναφορικά με τους αποδέκτες των τηλεφωνικών αριθμών που κάλεσε η κατηγορούμενη το επίδικο χρονικό διάστημα».


Το χρονικό της απαγωγής

Το μεσημέρι της Πέμπτης 11 Ιουνίου του 2020 εμφανίζεται στο Τ.Α. Τούμπας η μητέρα της 10χρονης Μαρκέλλας και δηλώνει την εξαφάνισή της. Κατόπιν τούτου πραγματοποιούνται εκτεταμένες αναζητήσεις από τις αστυνομικές αρχές, από τις οποίες προκύπτει ότι η ανήλικη είχε γίνει αντιληπτή από τους συμμαθητές της να συναντά άγνωστη γυναίκα σε σημείο πλησίον του σχολείου και να αναχωρεί μαζί της προς άγνωστη κατεύθυνση. Ταυτόχρονα ενεργοποιείται η διαδικασία Amber Alert και δημοσιεύονται σε μέσα ενημέρωσης η φωτογραφία και τα στοιχεία της ανήλικης, προκειμένου να γνωστοποιηθεί στους πολίτες η εξαφάνισή της και να συλλεγούν πληροφορίες για την τύχη της.

dimosiopoihsh-33xroni-toympa-23-6-20


Η ανήλικη εντοπίζεται δύο ημέρες μετά, συγκεκριμένα στις 08.40 της 13ης Ιουνίου, να περιφέρεται στη συμβολή των οδών Καθηγητού Ρωσσίδου και Θεμιστοκλή Σοφούλη στην Καλαμαριά. Αναγνωρίζεται από κατοίκους της περιοχής και παραλαμβάνεται από αστυνομικούς του Τμήματος Προστασίας Ανηλίκων. Σύμφωνα με τις καταθέσεις των αστυνομικών και των αυτοπτών μαρτύρων, το κορίτσι είναι σε προφανή σύγχυση, μη γνωρίζοντας ούτε τι μέρα είναι, ούτε πού βρίσκεται. Είναι σωματικά εξουθενωμένη και δίνει την εντύπωση ότι βρίσκεται υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών. Μεταφέρεται αμέσως στη Γ’ Παιδιατρική Κλινική του Ιπποκρατείου Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, όπου υποβάλλεται σε ιατρικές εξετάσεις. Προκύπτει ότι πράγματι είχε κάνει χρήση κοκαΐνης και αλπραζολάμης, που είναι η δραστική ουσία των συσκευασμάτων Xanax.

Την επομένη με τη βοήθεια των γιατρών, ανακτά την πνευματική της διαύγεια και δίνει κατάθεση στους αστυνομικούς. Ενώπιόν τους κατονομάζει την Ειρήνη Μούρθου ως τη γυναίκα που την άρπαξε. Αναφέρει ότι η κατηγορούμενη, την οποία γνώριζε, διότι διέμεναν στο παρελθόν στην ίδια πολυκατοικία, την περίμενε έξω από το σχολείο της και επικαλούμενη ότι την είχε στείλει η μητέρα της για να την παραλάβει, την έπεισε να επιβιβαστεί μαζί της σε ταξί και να μεταβούν στο διαμέρισμά της. Εκεί η 33χρονη, σύμφωνα με την κατάθεση της ανήλικης, της έδωσε χυμό φρούτων ο οποίος είχε χαρακτηριστικά πικρή γεύση, διότι, όπως αποδείχτηκε, είχε διαλύσει εντός χάπια Xanax, με αποτέλεσμα να περιέλθει σε κατάσταση υπνηλίας και σωματικής αδυναμίας. Το ανήλικο κορίτσι περιγράφει με λεπτομέρειες στους αστυνομικούς τον εξαναγκασμό της από την 33χρονη σε γενετήσιες πράξεις.

markella4
Η 10χρονη Μαρκέλλα εντοπίζεται δύο ημέρες μετά, συγκεκριμένα στις 08.40 της 13ης Ιουνίου, να περιφέρεται στη συμβολή των οδών Καθηγητού Ρωσσίδου και Θεμιστοκλή Σοφούλη στην Καλαμαριά.


Μάλιστα αποκαλύπτει στους αστυνομικούς ότι της έβαψε το πρόσωπο με μολύβι και τη φωτογράφισε. Ερωτηθείσα δε αν η κατηγορούμενη τη φωτογράφισε χωρίς ρούχα, το κορίτσι απάντησε πως δεν θυμάται τι της συνέβη τις στιγμές που ήταν ζαλισμένη εξαιτίας των ναρκωτικών ουσιών. Ακόμη, η ανήλικη καταθέτει ότι η 33χρονη ενδιάμεσα έκανε χρήση κοκαΐνης.

Κάποια στιγμή, πιθανότητα στη διάρκεια της επόμενης μέρας, η απαγωγέας βλέπει στην τηλεόραση το μήνυμα εξαφάνισης της Μαρκέλλας και συνειδητοποιώντας την έκταση και τη δημοσιότητα που είχε δοθεί στο θέμα, αποφασίζει να την απελευθερώσει. Τις πρωινές ώρες της επόμενης μέρας, ούσα σε κατάσταση πανικού, ξυπνάει την ανήλικη και της δίνει χρήματα να επιστρέψει με ταξί, αφού πρώτα βγήκαν στον δρόμο και περπάτησαν για λίγο στην περιοχή της Καλαμαριάς. Η 33χρονη εξαφανίζεται προς άγνωστη κατεύθυνση και αφήνει το κορίτσι αβοήθητο και σε κακή κατάσταση λόγω των ναρκωτικών ουσιών που της είχε χορηγήσει.

Το σχέδιο διαφυγής

Η κατηγορούμενη επιστρέφει στο διαμέρισμά της και βάζει σε εφαρμογή το σχέδιο διαφυγής της. Καλεί ταξί και κατευθύνεται στην παραλία Κατερίνης, όπου είχε ήδη μισθώσει διαμέρισμα για να κρυφτεί. Κόβει τα μαλλιά της πολύ κοντά, ώστε να μην ταιριάζει η εμφάνισή της με την περιγραφή της δράστιδος, όπως είχε διοχετευθεί σε μέσα ενημέρωσης, ενώ είχε αντικαταστήσει το κινητό της τηλέφωνο με άλλο για να μην μπορεί να εντοπιστεί. Παρά τις προσπάθειές της εντοπίζεται την 17η Ιουνίου από την ειδική ομάδα ερευνών που είχε συσταθεί από τη Διεύθυνση Ασφάλειας Θεσσαλονίκης. Στην κατοχή της εντοπίζονται οκτώ ναρκωτικά δισκία Xanax, που κατείχε χωρίς ιατρική συνταγή, ενώ σε κάδο απορριμμάτων κοντά στο διαμέρισμα που είχε μισθώσει οι αστυνομικοί βρίσκουν την τσάντα πλάτης και τα ενδύματα που φορούσε κατά την αρπαγή του 10χρονου κοριτσιού. Κατάσχεται ο κατεστραμμένος υπολογιστής της. Ακολουθεί κατ’ οίκον έρευνα στο σπίτι της όπου και εντοπίζονται τα προσωπικά αντικείμενα της ανήλικης.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.