Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος 2021, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Δήμων για την Προστασία και Ανάπλαση του Πεντελικού (Σ.Π.Α.Π.), Πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας και Αντιπρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της Κ.Ε.Δ.Ε. Βλάσσης Σιώμος, έδωσε το δικό του μήνυμα:

«Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2021, την οποία γιορτάζουμε σήμερα, είναι μία συμβολική ημέρα, που η ουσιαστική της σημασία υλοποιείται καθημερινά από όλους μας. Παράλληλα η ημέρα αυτή μπορεί να σταθεί ως αφορμή για να συνειδητοποιήσουμε ότι το μέλλον μας και το μέλλον των παιδιών μας είναι άμεσα συνδεδεμένο με την προστασία, την φροντίδα και τον σεβασμό προς το περιβάλλον.

Την ημέρα αυτή καλούμαστε όλοι να σκεφθούμε και ενδεχομένως να αναθεωρήσουμε τις καθημερινές συνήθειες και συμπεριφορές μας που επηρεάζουν το περιβάλλον, να σκεφτούμε αν αλόγιστα καταστρέφουμε τους φυσικούς πόρους και πόσο αυτό μπορεί να στοιχίσει μελλοντικά στα παιδιά μας.

Η συγκεκριμένη μέρα είναι η μεγαλύτερη παγκόσμια γιορτή του περιβάλλοντος. Το φετινό θέμα είναι «Ξανασκέφτομαι. Αναδημιουργώ. Αποκαθιστώ» και αναφέρεται στην αποκατάσταση των οικοσυστημάτων. Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, αποτελεί την αφετηρία της καμπάνιας του ΟΗΕ, «Δεκαετία για την Αποκατάσταση των Οικοσυστημάτων (2021 – 2030)». 

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2021, θα αποτελέσει και την απαρχή της διεθνούς δεκαετίας δράσης (2021-2030) για την αποκατάσταση των οικοσυστημάτων των Ηνωμένων Εθνών (UN), μια παγκόσμια πρωτοβουλία για την αποκατάσταση και αναβίωση ποικίλων οικοσυστημάτων, από τις κορυφές των βουνών μέχρι τα βάθη της θάλασσας.

Οι βιολογικοί πόροι και η ποικιλία τους, τα αγαθά που εξασφαλίζουν και οι υπηρεσίες των φυσικών οικοσυστημάτων συνιστούν παράγοντες πρωταρχικής σημασίας για την επιβίωση του είδους μας και την ανάπτυξη των πολιτισμών μας.

 Ο αέρας που αναπνέουμε, τα τρόφιμα που καταναλώνουμε, το νερό που πίνουμε και το κλίμα που κάνει τον πλανήτη μας βιώσιμο, όλα προϋποθέτουν υγιή οικοσυστήματα.Για να φροντίσουμε λοιπόν τον εαυτό μας το σημαντικότερο που έχουμε να κάνουμε είναι να φροντίσουμε πρώτα τη φύση μας και το περιβάλλον μας.  Είναι εξαιρετικά σημαντικό λοιπόν να κατανοήσουμε όλοι μας πόσο μεγάλη σημασία αποτελεί η φροντίδα της φύσης, να αφυπνιστούμε και να προστατεύσουμε το μεγαλύτερο αγαθό που θα μας έχει δωθεί.

Ιδιαίτερα τώρα που η  κλιματική αλλαγή έχει εξελιχθεί στο  σημαντικότερο παγκόσμιο ζήτημα του πλανήτη μας και οι επιπτώσεις της επηρεάζουν κάθε μέρα που περνάει περισσότερο την ζωή μας, είναι αυτονόητο ότι η προστασία του Περιβάλλοντος είναι ευθύνη όλων μας και χρήζει συνεχούς προστασίας, διότι αποτελεί έναν από τους βασικούς παράγοντες που καθορίζουν την  ζωής μας, τόσο σήμερα όσο και μελλοντικά. 

Ο Σ.Π.Α.Π. κάθε χρόνο προγραμματίζει και υλοποιεί εκπαιδευτικές βιωματικές δράσεις κυρίως για τα παιδιά αλλά και για τους πολίτες, με θέματα την ανακύκλωση, το περιβάλλον, τον εθελοντισμό και την προστασία της φύσης. Κύριος σκοπός των δράσεων αυτών είναι η ευαισθητοποίηση της νέας γενιάς  για τις θετικές επιπτώσεις και τη σημασία της Προστασίας του Περιβάλλοντος και επομένως της ζωής μας.   

Εμείς στον ΣΠΑΠ πιστεύουμε ότι με την  ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση και την εκπαίδευση για τα προβλήματα του περιβάλλοντος  και  των οικοσυστημάτων, που προβάλλουν ως άμεση προτεραιότητα, θα  προωθηθούν οι θετικές αλλαγές για την πορεία μας προς τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Διοίκηση, Εργαζόμενοι και Εθελοντές του ΣΠΑΠ πιστεύουμε  ότι έχουμε χρέος απέναντι στις επόμενες γενιές να συνεχίζουμε και να αυξάνουμε καθημερινά το έργο που  επιτελούμε, για την Προστασία του Περιβάλλοντος του Πεντελικού και της Βορειανατολικής Αττικής.

Για μας στον ΣΠΑΠ, Διοίκηση, εργαζομένους και εθελοντές, κάθε ημέρα είναι και θα συνεχίσει να είναι “Ημέρα Περιβάλλοντος”».

 


Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.