Δέκα χρόνια από την ίδρυση της, στις 19 Σεπτεμβρίου 2011, συμπλήρωσε φέτος η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ), δίνοντας συνεχή μάχη, ώστε κανένας από τους 38 δήμους να μην αισθάνεται ότι παλεύει μόνος του τα προβλήματα της αυτοδιοίκησης.

Με αφορμή τα δεκάχρονα γενέθλια, στο πλαίσιο της πανηγυρικής πρώτης δια ζώσης συνεδρίασης του Δ.Σ, η ΠΕΔΚΜ τίμησε σε μια σεμνή τελετή τους πρώτους προέδρους του οργάνου, το δήμαρχο Νεάπολης – Συκεών Σίμο Δανιηλίδη και το δήμαρχο Αμπελοκήπων – Μενεμένης Λάζαρο Κυρίζογλου για την ουσιαστική συμβολή τους στην Αυτοδιοίκηση την οποία υπηρετούν για περισσότερα από  20 χρόνια.

Ο πρόεδρος του Δ.Σ. της ΠΕΔΚΜ δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, κατά την έναρξη της εκδήλωσης, απένειμε τιμητικές πλακέτες στους προκατόχους του, στους οποίους εκτός από το ευχαριστώ που τους είπε, έδωσε μια υπόσχεση: «Θα προσπαθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις να φανούμε αντάξιοι σε όσα μας παραδώσατε και να τα κάνουμε ακόμα καλύτερα».

Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ έκοψε τη γενέθλια τούρτα όπου αναγράφονταν τα δέκα χρόνια της ένωσης, με τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου να εύχονται υγεία και για τα επόμενα δέκα χρόνια.

Υπενθυμίζεται ότι πρώτος πρόεδρος στην ΠΕΔΚΜ ανέλαβε την τετραετία 2011 -2014 ο δήμαρχος Νεάπολης Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, ενώ τη σκυτάλη πήρε το 2014 έως το 2019 ο δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου.

 

 

 

«Οι ΠΕΔ πέρασαν από δύσκολες συμπληγάδες»

Μιλώντας για τα δεκάχρονα της ΠΕΔΚΜ ο κ. Καϊτεζίδης, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι «η ίδρυση του νέου θεσμικού οργάνου με τον Καλλικράτη πέρασε από δύσκολες συμπληγάδες, καθώς συνέπεσε με την οικονομική κρίση της χώρας και στη συνέχεια με την πανδημία».

«Δεκάχρονα της ΠΕΔΚΜ και τέτοια γενέθλια ημέρα είναι μια ευκαιρία να αναλογιστούμε το χθες και να σχεδιάσουμε, να οραματιστούμε το αύριο. Παρά τις δυσκολίες στη διαδρομή βρέθηκαν άνθρωποι της αυτοδιοίκησης που ομονόησαν για τα ζητήματα των δήμων. Αυτούς τιμάμε στο πρόσωπο των πρώτων προέδρων μας, οι οποίοι προσέφεραν στην ΠΕΔΚΜ και στους δήμους τους» δήλωσε ο πρόεδρος του οργάνου.

Υπογράμμισε ακόμη πως είναι τιμή που διαδέχθηκε ανθρώπους άξιους, όπως ο νυν αντιπρόεδρος της ΠΕΔΚΜ δήμαρχος Νεάπολης Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, τον οποίο διαδέχθηκε ο δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου, από τον οποίο πήρε τη σκυτάλη το σημερινό διοικητικό σχήμα της ΠΕΔΚΜ.

 

“Ένα ευχαριστώ και μια υπόσχεση ”

«Είναι ένα ευχαριστώ για το χθες, και μια υπόσχεση δική μας για το σήμερα και το αύριο, να δουλέψουμε όλοι μαζί ενωμένοι όπως εσείς μας διδάξατε, να παλέψουμε όλοι μαζί αυτό που εξαρχής διακηρύξαμε ότι κανένας δήμος, σε δύσκολους καιρούς, να μην αισθάνεται ότι παλεύει μόνος του, αλλά πολλαπλασιάζει τη φωνή του μέσα από τη δική μας φωνή» επισήμανε ο κ. Καϊτεζίδης.

Ευχαρίστησε μάλιστα όλα τα μέλη του Δ.Σ λέγοντας πως «αισθάνομαι ξεχωριστός όταν ομονοούμε σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα και όταν οι αποφάσεις μας σε ποσοστό πάνω από 95%, πρωτόγνωρο για την Ελλάδα, είναι ομόφωνες και ομόψυχες. Αυτό δυναμώνει τη φωνή μας, τη θέλησή μας και τις δυνατότητες μας».

Ο ίδιος, έκανε και μια σύντομη αναδρομή για τη σύσταση και λειτουργία των ΠΕΔ, σημειώνοντας πως οι Ενώσεις Δήμων, όπως και ο Καλλικράτης “γεννήθηκαν” κάπως περίεργα. «Ενώ συζητήθηκαν για πολλά χρόνια δημιουργήθηκαν εσπευσμένα και σε πολλά σημεία με την απουσία της αυτοδιοίκησης και του δημοκρατικού διαλόγου.. Συνέπεσαν βέβαια και πάνω στην οικονομική κρίση τα μνημόνια, και θα έλεγα ότι οι ΠΕΔ ήταν οι θεσμοί των μνημονίων στερώντας τους τη δυνατότητα να επιτελέσουν το έργο όπως αρχικά είχε σχεδιαστεί φιλόδοξα ως μια οραματική μεταρρύθμιση».

 

Σ. Δανιηλίδης: «Καθοριστικός ο ρόλος των ΠΕΔ στα τεκταινόμενα της αυτοδιοίκησης»

Με μεγάλη χαρά αποδέχθηκε την τιμητική πλακέτα από τον πρόεδρο της ΠΕΔΚΜ Ι. Καϊτεζίδη ο δήμαρχος Νεάπολης Συκεών Σίμος Δανιηλίδης. «Σε μένα έλαχε ο κλήρος σε μία δύσκολη περίοδο του 2010-14 να πασχίσουμε για να συγχωνεύσουμε τις επτά ΤΕΔΚ Κεντρικής Μακεδονίας σε μία, να εξορθολογίσουμε δαπάνες και διαχείριση προσωπικού, να εξυγιάνουμε τα οικονομικά ζητήματα και να οργανώσουμε έναν υγιή δημόσιο φορέα, έτσι ώστε να επιτελέσει το έργο που είναι έργο υποστήριξης των προσπαθειών, των αγώνων των 38 δήμων της Κεντρικής Μακεδονίας».

Ανέφερε δε ότι τα συλλογικά όργανα όπως οι ΠΕΔ και οι ΚΕΔΕ έχουν καθοριστικό ρόλο στα τεκταινόμενα της τοπικής αυτοδιοίκησης και χαρακτήρισε θετικό ότι όλα αυτά τα χρόνια λειτουργούν σε κοινό βηματισμό, στέκονται στο πλάι των δήμων που αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα. «Η πολιτεία θα πρέπει να αναγνωρίσει και να τιμήσει την προσπάθεια των ΠΕΔ με εξειδικευμένα στελέχη, τα οποία μπορούν να παίξουν ακόμα πιο σημαντικό ρόλο ενόψει και της νέας προγραμματικής περιόδου, αλλά και του Ταμείου Ανάκαμψης. Εμείς δεν έχουμε άλλη δυνατότητα παρά να συνεχίσουμε τον αγώνα και την προσπάθεια, έτσι ώστε πετύχουμε αυτό που οφείλουμε στους πολίτες μας, την καλύτερη ποιότητα ζωής, με τις καλύτερες υποδομές, την κοινωνική συνοχή και την κοινωνική αλληλεγγύη», δήλωσε ο ίδιος.

 

Λ. Κυρίζογλου: Η ΠΕΔ είναι σημαντικός θεσμός

Στο θεσμό των περιφερειακών Ενώσεων Δήμων αναφέρθηκε από την πλευρά του ο δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου.«Δέκα χρόνια ενός θεσμού, 2011 – 2021 είναι ένας σημαντικός σταθμός. Η ΠΕΔ ως θεσμό πανελλαδικά κι αν δεν υπήρχε έπρεπε να τον επινοήσουμε», τόνισε ο κ. Κυρίζογλου. Η ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, είπε, η δεύτερη ένωση της χώρας μετά την Αττική, ήταν πάντα πρωτοπόρος από πλευράς και θέσεων και απόψεων και εισηγήσεων γύρω από τα θέματα που αφορούν στις τοπικές κοινωνίες και στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Ο δήμαρχος ευχαρίστησε τον πρόεδρο του οργάνου κ. Καϊτεζίδη και το Δ,Σ για την τιμή που του έκαναν, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι «απλώς εμείς κάναμε το καθήκον μας και τιμήσαμε από τη θέση αυτή την αγάπη και την εμπιστοσύνη που μας έδωσαν οι συνάδελφοι». Ξεκαθάρισε μάλιστα πως δεν αποστρατεύεται, αλλά θα συνεχίσει στην ίδια γραμμή προάσπισης των συμφερόντων της τοπικής αυτοδιοίκησης.

 

Εξάλλου, στη συνεδρίαση που ακολούθησε το Δ.Σ της ΠΕΔΚΜ  αποφάσισε να συγκεντρώσει τις προτάσεις και τις απόψεις των 38 δήμων της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και των μελών της Γενικής Συνέλευσης, οι οποίες μετά από επεξεργασία από τον πρόεδρο του οργάνου Ιγνάτιο Καϊτεζίδη και τα μέλη του Δ.Σ θα αποτελέσουν τις βασικές θέσεις της Ένωσης  των Δήμων της Κεντρικής Μακεδονίας στο επικείμενο συνέδριο της ΚΕΔΕ που θα διεξαχθεί στη Θεσσαλονίκη 14 -16 Οκτωβρίου 2021.

 

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.