Δίκη για το βιτριόλι: «Να ρωτήσετε την κατηγορουμένη ποιος είναι ο λόγος της επιθεσης», ζήτησε ο συνήγορος της Ιωάννας 

 

Έναν "γολγοθά", με στοιχεία όμως κάθαρσης για την ίδια, ανέβηκε στωικά χθες, λεπτό λεπτό επί 9 ώρες, η 35χρονη Ιωάννα Παλιοσπύρου , στην αίθουσα του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου. Πίσω της για πρώτη φορά καθόταν κοιτώντας ουσιαστικά το κενό, η 36χρονη Έφη, η γυναίκα που ομολόγησε πως της πέταξε καυστικό υγρό στο πρόσωπο και το σώμα τον Μάιο του 2020 στην Καλλιθέα. Ένα φρικιαστικό έγκλημα, που συγκλόνισε ολόκληρη την Ελλάδα.

Για πολλούς η "συνάντηση" αυτή θα ήταν επίπονη για την Ιωάννα, που δοκιμάζεται και θα δοκιμάζεται για χρόνια, στη μάχη για να βελτιώσει στοιχειωδώς τις συνθήκες διαβίωσής της. Επίπονη, αλλά τελικά καθαρτήρια, αφού η γυναίκα στάθηκε απέναντι στη δράστη με θάρρος και ψυχραιμία : "Δε θες να με κοιτάξεις; Να με θαυμάσεις; Ξέρω δε τα πήγες τόσο καλά όσο ήθελες αλλά κάτι έχει γίνει", είπε η Ιωάννα στην κατηγορούμενη και πρόσθεσε κοιτάζοντάς την κατά πρόσωπο: "Ντρέπεσαι καθόλου; Μόνο να παίζεις θέατρο ξέρεις . "Κοριτσάκι μου" όπως μου έλεγες. Δεν έχεις βάλει μυαλό εδώ και ένα χρόνο που είσαι μέσα. Εδώ θα μείνω δε θα φύγω. Ό, τι και να κάνεις έχεις ξεφτιλιστεί".

Ο αδελφός της Ιωάννας τότε παρενέβη και είπε "σκρόφα, φίδι, τολμάς και την κοιτάς".

"Θα με αποτελειώσει"

Με τη λήξη της χθεσινής  ακροαματικής διαδικασίας η Ιωάννα κάλεσε την κατηγορούμενη να σταματήσει να παίζει θέατρο, να υποτιμά τη νοημοσύνη τη δική της και του δικαστηρίου. "Δεν υπάρχει ίχνος μεταμέλειας και όταν βγει από τη φυλακή, όσο κι αν κάτσει η συμπεριφορά της δείχνει ότι θέλει να με αποτελειώσει", είπε. Ειδικότερα, η Ιωάννα Παλιοσπύρου, δήλωσε:

"Θέλω να πω γι' αυτό που πληροφορήθηκα ότι δήθεν εγώ γνωρίζω το λόγο που μου επιτέθηκε ότι επειδή εκείνη τη στιγμή δεν είχα επαφή ακουστική και μου είχε κλείσει την επαφή ο αστυνομικός. Καλό θα ήταν να σταματήσει να παίζει θέατρο η κυρία, να σταματήσει να υποτιμά τη νοημοσύνη μου και του δικαστηρίου και της κοινής γνώμης. Άλλωστε δεν η πρώτη φορά που βλέπουμε θύτες που προσπαθούν να διαχειριστούν τη κοινή γνώμη. Είναι προφανές ότι ακόμη και σήμερα παίζει θέατρο, δε υπάρχει ίχνος μεταμέλειας. Πιστεύω πως όταν βγει από τη φυλακή, και πέντε και δέκα χρόνια να μείνει στη φυλακή, όταν θα βγει θα θελήσει να με αποτελειώσει".

Μάρτυρες

Οι συνήγοροι της Ιωάννας υπέβαλλαν αίτημα για κλήτευση δυο ακόμη προσώπων που φέρονται να είχαν επικοινωνία με την 36χρονη κατηγορούμενη πριν και μετά την επίθεση με βιτριόλι που εξαπέλυσε σε βάρος της Ιωάννας.

Το αίτημα κατέθεσε ο εκ των δικηγόρων του θύματος Απόστολος Λύτρας, καθώς -όπως εξήγησε- "ο άντρας μέσω δικηγόρου του κάπου έχει αναφέρει ότι η κατηγορούμενη του είχε ζητήσει να παρακολουθεί το θύμα και να την προμηθεύσει με βιτριόλι. Αυτά τα γνωρίζουμε από πληροφορίες και από τη δικογραφία. Ζητάμε από το δικαστήριο να κληθούν για να δούμε αν υπήρχε βοήθεια προς την κατηγορούμενη χωρίς να υπονοούμε ότι υπάρχει θέμα συνεργίας".

Πρόκειται για:

Έναν 36χρονο άνδρα που διατηρούσε σχέση με επιστήθια φίλη της κατηγορουμένης και την ίδια την φίλη της.

Η νεαρή γυναίκα μαζί με τον 36χρονο τέλη του 2018 ήταν ζευγάρι και έβγαιναν πολύ συχνά με την Έφη. Σύμφωνα με τον  δικηγόρο του 36χρονου, το φιλικό ζευγάρι γνώριζε πολλούς μήνες πριν από την επίθεση, αρκετές από τις κινήσεις της Έφης. Η κατηγορουμένη τους είχε ζητήσει βοήθεια ώστε να παρακολουθούν το σπίτι της Ιωάννας και του 40χρονου (του αποκαλούμενοι τρίτου προσώπου) για να διαπιστώσει αν συναντιούνται η όχι. Είχε ζητήσει από τον 36χρονο βοήθεια για να βρει μέσω διαδικτύου gps και καυστικο υγρό, ενώ λίγα λεπτά μετά την επίθεση τους καλέσει στο κινητό.

O 36χρονος έχει θέσει τον εαυτόν του στη διάθεση των αρχών και της Ιωάννας προκειμένου όπως λέει να εισφέρει όπως μπορεί στην υπόθεση.

Ανατριχίλα

Η  Ιωάννα ρωτήθηκε χθες στο δικαστήριο αν της έχει ζητήσει συγγνώμη η κατηγορούμενη και απάντησε αρνητικά. Τότε ήταν που ξεκίνησε και το επεισόδιο με τις αντιδράσεις της οικογένειας του θύματος.

Απόστολος Λύτρας: Το δικαστήριο έχει αρμοδιότητα να κληθούν οι συγκεκριμένοι άνθρωποι, που συνομίλησαν με την κατηγορουμένη μετά το συμβάν. Ζητάμε από το δικαστήριο να κληθούν για να δούμε αν υπήρχε βοήθεια προς την κατηγορούμενη χωρίς να υπονοούμε ότι υπάρχει θέμα συνεργίας. Εμφανίστηκε δικηγόρος σε κανάλια και είπε ότι εκπροσωπεί τον άντρα που προτείνουμε μάρτυρα. Αυτός είπε για το καυστικό υγρό και για την παρακολούθηση. Από τη στιγμή που υπάρχουν οι κλήσεις αμέσως μετά το περιστατικό σε αυτά τα άτομα όφειλε ο ανακριτής να τα καλέσει. Ποιά είναι η γνώμη σας; Ήθελε η κατηγορούμενη απλά να σας βλάψει;

Ιωάννα: Αυτό που συμπεραίνω από τον τρόπο που έχει ενεργήσει η ίδια πριν και κατά τη διάρκεια της επίθεση, λόγω και της μεγάλη περιεκτικότητας του υγρού και το ότι το μετάγγισε σε δοχείο με μεγάλο στόμιο για να πέσει με μία κίνηση πάνω μου, το ότι με εγκλώβισε στο σημείο εκείνο και ότι όχι μόνο δεν έχει μετανιώσει αλλά έχει αποθρασυνθεί και σχεδιάζει να έρθει στο νοσοκομείο για να με αποτελειώσει, μου δείχνουν ότι ήθελε να με σκοτώσει.

Απ. Λύτρας: Σας ζήτησε μέσω κάποιου προσώπου συγγνώμη;

Ιωάννα: Δεν έχει επικοινωνήσει κανένας από την οικογένειά της και δεν έχει ειπωθεί τίποτα ούτε προς εμένα ούτε προς την οικογένειά μου.

Απ. Λύτρας: Σήμερα η κατηγορούμενη σας είπε κάτι;

Ιωάννα: Όχι. Με κοίταξε στα μάτια όπως εκείνη την ημέρα…

Κατηγορούμενη: Σας παρακαλώ. κύριε πρόεδρε.

Αδελφός: Σκάσε μωρή, που θα μιλήσεις κιόλας! Φίδι Ε φίδι μιλάς. Γ@@@ το @@@!

Μητέρα Ιωάννας: Σκύλα, απόβρασμα της κοινωνίας! Μας διέλυσες…

Στη συνέχεια με τη συνοδεία αστυνομικών ο αδελφός της Ιωάννας βγήκε για λίγο από τη δικαστική αίθουσα για να ηρεμήσει, ενώ η μητέρα της κάθισε στη θέση της.

"Ξέρεις εσύ…"

Μετά την κατάθεσή της η Ιωάννα ζήτησε να τοποθετηθεί τονίζοντας μεταξύ άλλων: "Θέλω να πω ότι από εκείνη την ημέρα το μεγαλύτερο συναίσθημα που νιώθω είναι φόβος. Φόβος γιατί δεν γνωρίζω τον λόγο της επίθεσης, αλλά και γιατί δεν γνωρίζω ποιοι άλλοι είχαν συμμετάσχει σε αυτή την επίθεση εναντίον μου. Είμαι βέβαιη ότι αν είχε καταφέρει να μου επιτεθεί στο σπίτι μου, όπως αρχικά σχεδίαζε, αν είχε γίνει η επίθεση εκεί που είμαι μόνη μου και βράδυ που συνήθως γυρίζω στο σπίτι, εγώ σήμερα δε θα ήμουν εδώ. Θα επιτύχει το σκοπό της". Αμέσως μετά, ο συνήγορος της κατηγορούμενης ζήτησε να κάνει δήλωση με τον αδελφό της Ιωάννας να εκνευρίζεται.

Ακολούθησε ο παρακάτω διάλογος:

Κατηγορούμενη: Θα ήθελα να απευθυνθώ προς το θύμα…

Αδελφός θύματος: Μη ξανά κοιτάξεις από εδώ!

Κατηγορούμενη: Ξέρω ότι αυτό που έχει γίνει δεν είναι αποδεκτό, αλλά εσύ Ιωάννα γνωρίζεις γιατί έχει γίνει όλο αυτό. Σε καμία περίπτωση δεν ήθελα να της αφαιρέσω τη ζωή.

Λίγο αργότερα ο συνήγορος της Ιωαννας, Αποστολος Λύτρας ζήτησε το λόγο από το δικαστήριο: "Πληροφορήθηκα ότι η κατηγορούμενη ζήτησε το λόγο για να απευθυνθεί στο δικαστήριο σας και είπε προς το θύμα ότι γνωρίζεις το λόγο της επίθεσης. Πώς είναι δυνατόν να έχει καταστρέψει μια ανθρώπινη ζωή και να λέει τέτοια πράγματα και να μην την επαναφέρετε στη θέση της. Και να μην τη ρωτήσετε τι εννοεί!".

Η κατηγορούμενη αντέδρασε στη τοποθέτηση του Απόστολου Λύτρα λέγοντας: "Σας παρακαλώ πολύ"

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.