Τους βασικούς άξονες γύρω από το ζήτημα της τιμολόγησης και της διαχείρισης του νερού ανέπτυξε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, στον χαιρετισμό του στην 31η Τακτική Γενική Συνέλευση της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. 

«Το μείζον θέμα της τιμολόγησης του νερού ξεκινά από την υποτιμολόγηση», επισήμανε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, προσθέτοντας ότι το ζήτημα πρέπει να εξεταστεί υπό το τρίπτυχο: χρεώσειςβεβαιώσειςεισπραξιμότητα.

Ο κ. Πέτσας χαρακτήρισε ύψιστη προτεραιότητα το θέμα της διαχείρισης των δικτύων, αλλά και τις αναγκαίες επενδύσεις που πρέπει να γίνουν. «Μέλημά μας θα πρέπει να είναι το πώς θα πάμε μπροστά για τις επόμενες δεκαετίες και όχι μόνο το πώς θα βγάλουμε τη χρονιά. Δίκτυο, επενδύσεις, διαρροές, βεβαίωση και είσπραξη είναι πολύ βασικά στοιχεία, τα οποία δεν πρέπει να τα αγνοούμε. Και δεν πρέπει να επικεντρωνόμαστε, μόνο, στη βραχυπρόθεσμη διαχείριση», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών έκανε εκτενή αναφορά στα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχει στη διάθεσή της η Αυτοδιοίκηση –για πρώτη φορά έπειτα από σχεδόν δέκα χρόνια οικονομικής κρίσης– προκειμένου να υποστηριχθούν σοβαρές επενδύσεις στα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης. Όπως τόνισε, μόνο οι σχετικές προσκλήσεις στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» αθροίζουν πάνω από 650 εκατ. ευρώ. Προκειμένου, όμως, όπως υπογράμμισε ο κ. Πέτσας να μπορέσουν να καλυφθούν οι ανάγκες όλων των Δήμων –οι οποίες είναι πολλαπλάσιες–  έχουν ήδη αναπτυχθεί οι απαραίτητες συνέργειες με άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία, έτσι ώστε έργα τα οποία έχουν ενταχθεί στο «Αντώνης Τρίτσης» να μεταφερθούν σε άλλα Προγράμματα. Μάλιστα, όπως ανακοίνωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, έχει ήδη συμφωνηθεί η μεταφορά έργων ύδρευσης –ύψους 222 εκατ. ευρώ– από το «Αντώνης Τρίτσης» στο ΥΜΕΠΕΡΑΑ, μετά την έκδοση της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης, η οποία βρίσκεται στην τελική φάση των υπογραφών. «Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι αυξάνει, αυτόματα, ο χρηματοδοτικός φάκελος του “Αντώνης Τρίτσης” για έργα ύδρευσης, τα οποία σε διαφορετική περίπτωση δεν θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν από το Πρόγραμμα», υπογράμμισε ο κ. Πέτσας. Παράλληλα, προανήγγειλε αντίστοιχες συνέργειες και με το Ταμείο Ανάκαμψης –ιδίως για έργα αγροτικής οδοποιίας– οι οποίες, με τη σειρά τους, θα «απελευθερώσουν» επιπλέον χώρο στο Πρόγραμμα για έργα ύδρευσης και αποχέτευσης. «Αυτό που χρειάζεται, πάνω από όλα, είναι ένα καλό πνεύμα συνεργασίας. Αυξάνουμε τον φάκελο του “Αντώνης Τρίτσης” κατά 222 εκατ. ευρώ άμεσα, κατά 225 εκατ. ευρώ σε επόμενο χρόνο και κατά επιπλέον 500 εκατ. ευρώ, με την αύξηση την οποία προβλέπουμε στο Πρόγραμμα σχετικά με την υπερδέσμευση (overbooking). Κάνουμε, δηλαδή, ό,τι μπορούμε προκειμένου να αυξήσουμε τον δημοσιονομικό χώρο για να καλύψουμε δικά σας έργα», ανέφερε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, τονίζοντας τη σημασία για ώριμες προτάσεις και γρήγορη απορρόφηση των κονδυλίων.

Ο κ. Πέτσας κάλεσε τις δημοτικές αρχές να εντείνουν τις προσπάθειές τους στο θέμα των βεβαιώσεων και της εισπραξιμότητας. «Μιλώντας σε πιο προσωπικό επίπεδο, δεν πρόκειται να δώσω ξανά χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων για να καλυφθούν “τρύπες”, οι οποίες δημιουργήθηκαν από “απροθυμία” δημοτικών αρχών ή ΔΕΥΑ να στείλουν τον σωστό λογαριασμό σε αυτούς που καταναλώνουν. Εάν δεν εντατικοποιηθούν, εκ μέρους σας, οι προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση, θα μεταφέρετε το κόστος αυτό σε όλους τους καταναλωτές, ακόμη και σε εκείνους που είναι συνεπείς. Και αυτό είναι άδικο», είπε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών. 

Αναφορικά με το ζήτημα της διαχείρισης, ο κ. Πέτσας στάθηκε στο θέμα του διοικητικού σχήματος. «Ένα σχήμα που λειτουργεί, εδώ και σαράντα ένα χρόνια, πάντα χρειάζεται βελτιώσεις, ανανέωση και προσαρμογή για να πηγαίνει μπροστά. Ναι, εάν χρειάζεται, εδώ είμαστε να δούμε –μαζί– το πώς θα πάμε μπροστά και για τα επόμενα σαράντα χρόνια. Είναι μία συζήτηση που καλούμαστε να κάνουμε χωρίς παρωπίδες, χωρίς ιδεολογικές ή άλλου είδους προκαταλήψεις. Και μέλημά μας είναι να δούμε ποιο είναι το βέλτιστο σχήμα, προκειμένου να πετύχουμε τις επενδύσεις που χρειαζόμαστε. Γιατί είναι ντροπή –με τόσους υδάτινους πόρους στην Πατρίδα μας– να μην έχουμε επαρκές νερό για να υδρεύσουμε τις πόλεις και τα χωριά μας. Γιατί είναι ντροπή να μην έχουμε σωστά δίκτυα αποχέτευσης στον 21ο αιώνα, ακόμη και σε ναυαρχίδες του Ελληνικού τουρισμού, όπως η Μύκονος το καλοκαίρι. Προσωπικά, δεν πρόκειται να μείνω απαθής και να επιτρέψω να επαναληφθούν τέτοιες εικόνες», σημείωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών.  

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε, επίσης, στο πλέγμα των μέτρων που βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων, προκειμένου οι αυξήσεις του κόστους ενέργειας –τις οποίες και χαρακτήρισε παροδικές– να μην μετακυλισθούν στα τιμολόγια υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης των Δήμων και, ως εκ τούτου, να μην αυξηθούν τα δημοτικά τέλη, υπογραμμίζοντας ότι ανακοινώσεις αναμένονται στα τέλη της επόμενης εβδομάδας, ιδίως όσον αφορά στη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στο 6% και στο ζήτημα της ρήτρας αναπροσαρμογής. «Πρόκειται, κατά την εκτίμησή μας για ένα παροδικό φαινόμενο, το οποίο σχετίζεται με την εισαγόμενη κρίση που επιφέρει η ανατίμηση του κόστους ενέργειας. Και για αυτόν τον λόγο, η παρέμβασή μας θα έχει προσωρινά χαρακτηριστικά, σε έναν ορίζοντα εξαμήνου ενδεχομένως. Είναι κάτι το οποίο συζητάμε, όλο αυτό το διάστημα, με το οικονομικό επιτελείο. Η Κυβέρνηση δρα συνολικά», είπε ο κ. Πέτσας. Όσον αφορά, δε, στο αίτημα για μείωση του τιμολογίου των δημοτικών επιχειρήσεων μέσω της ένταξής τους στο τιμολόγιο των «μεγάλων καταναλωτών», αντί του οικιακού τιμολογίου όπως συμβαίνει σήμερα, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών σημείωσε: «Και οι δημοτικές επιχειρήσεις είναι επιχειρήσεις. Συνεπώς, η αντιμετώπιση πρέπει να είναι ενιαία. Και, εδώ, να ξέρετε ότι έχετε έναν σύμμαχο για τον εξορθολογισμό του τιμολογίου σε μόνιμη βάση».  

Τέλος, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών τάχθηκε υπέρ μίας νέας ρύθμισης χρεών, μία συζήτηση που –όπως είπε– θα πρέπει να γίνει σε συνεννόηση με το οικονομικό επιτελείο, το επόμενο διάστημα. «Είμαι αναφανδόν υπέρ των ρυθμίσεων. Εάν θες να εισπράξεις, ρύθμισε. Ένα σωστό πλαίσιο ρύθμισης είναι αυτό, το οποίο θα επιτρέψει στον καλοπληρωτή να συνεχίσει να πληρώνει και σε εκείνον που έχει προβλήματα, να μπορέσει να ανταπεξέλθει σε αυτά», επισήμανε ο κ. Πέτσας και εξήρε την καλή συνεργασία που έχει αναπτυχθεί όλο αυτό το διάστημα και με τους δύο βαθμούς Αυτοδιοίκησης. «Σκοπός μας είναι να πηγαίνουμε –μαζί– μπροστά και να κάνουμε την καθημερινότητα των πολιτών καλύτερη. Συζητάμε από κοινού, συνεργαζόμαστε και είμαι βέβαιος ότι στην επόμενη Γενική σας Συνέλευση θα δούμε τις επιχειρήσεις σας και την Ένωσή σας πιο ισχυρή», κατέληξε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών.  Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.