«Η Κυβέρνηση έχει θέσει σε απόλυτη προτεραιότητα τα ζητήματα αποκατάστασης των ζημιών από φυσικές καταστροφές και της παροχής οικονομικής ενίσχυσης προς τους πληγέντες πολίτες», σημείωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, από τη Βουλή, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Άννας Βαγενά, για τους σεισμοπαθείς του νομού Λάρισας. 

Όπως ανέφερε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, μέχρι σήμερα, οι πληγέντες Δήμοι και η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχουν επιχορηγηθεί άμεσα από το Υπουργείο Εσωτερικών με σημαντικούς πόρους, άνω των 14,5 εκατ. ευρώ, προκειμένου να προβούν στα απαραίτητα έργα αποκατάστασης των ζημιών που άφησε πίσω του ο σεισμός, στις 3 Μαρτίου του 2021. Συγκεκριμένα, ο Δήμος Τυρνάβου έχει λάβει επιχορήγηση ύψους 1,92 εκατ. ευρώ, στον Δήμο Ελασσόνας έχει δοθεί επιχορήγηση ύψους 1,97 εκατ. ευρώ, ο Δήμος Λαρισαίων έχει επιχορηγηθεί με το ποσό των 5,5 εκατ. ευρώ και η Περιφέρεια Θεσσαλίας με το ποσό των 5,1 εκατ. ευρώ. Όπως τόνισε, δε, ο κ. Πέτσας τα αιτήματα των πληγέντων Δήμων και της Περιφέρειας προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών εξετάστηκαν κατά προτεραιότητα και ικανοποιήθηκαν, γρήγορα, κατά τον μέγιστο βαθμό. 

Ειδικά για το ανοικτό φρεάτιο πλησίον του οικοπέδου προσωρινής στέγασης των σεισμόπληκτων στο Δαμάσι Τυρνάβου –στο οποίο αναφέρθηκε στην ερώτησή της η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ– ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών απάντησε ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει επιχορηγηθεί με το ποσό των 160.000 ευρώ για την αποκατάσταση του αγωγού ομβρίων υδάτων. Διευκρίνισε, δε, ότι η εκταμίευση του ποσού θα γίνει, αφού εκτελεστούν τα έργα και υποβληθούν τα παραστατικά των δαπανών στο Υπουργείο Εσωτερικών. «Είναι κάτι που ο ίδιος, προσωπικά, επισήμανα από τη δεύτερη ημέρα μετά τον σεισμό, όταν επισκεφθήκαμε την περιοχή, προκειμένου να δώσουμε επί τόπου τις κατευθύνσεις που χρειάζονταν για το πώς πρέπει να είναι ο οικισμός, χωρίς απλώς να “πετάμε” κοντέινερ μέσα στις λάσπες. Έχουμε δώσει 14,5 εκατ. ευρώ στην Περιφέρεια και στους Δήμους της περιοχής. Το φρεάτιο έπρεπε να είχε φτιαχτεί από την πρώτη στιγμή. Είναι κάτι που έγινε, έπειτα από δική μας πίεση. Και πρόκειται για μία νοοτροπία που πρέπει να αλλάξει. Γνωρίζω ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας θα κινηθεί γρήγορα για τις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να ξεκινήσουν οι εργασίες αποκατάστασης. Και το έργο θα γίνει», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών προανήγγειλε ότι έχουν ήδη δρομολογηθεί οι σχετικές ενέργειες, προκειμένου να ενεργοποιηθεί και για τους πληγέντες στη Θεσσαλία το πλαίσιο κρατικής αρωγής που εφαρμόστηκε στην Εύβοια και στην Κρήτη, έτσι ώστε οι ιδιοκτήτες κτηρίων να δικαιούνται τη χορήγηση έκτακτης ενίσχυσης πρώτης αρωγής έναντι στεγαστικής συνδρομής. «Τα αρμόδια Υπουργεία δουλεύουν πάνω σε αυτή την κατεύθυνση και η τροπολογία αναμένεται να κατατεθεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, από το Υπουργείο Οικονομικών. Το πλαίσιο της κρατικής αρωγής –με τη γενναία προκαταβολή μέσω της πλατφόρμας arogi.gov.gr– που θεσμοθετήθηκε μετά τις πυρκαγιές του καλοκαιριού, θεσπίστηκε με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 13ης Αυγούστου του 2021. Επομένως, το εν λόγω πλαίσιο δεν ήταν διαθέσιμο για τους σεισμόπληκτους της Θεσσαλίας, τον Μάρτιο, για τους οποίους ακολουθήθηκαν οι σχετικές διαδικασίες που προβλέπονταν: καταγραφή από τριμελείς επιτροπές, πρώτες δαπάνες οικοσκευής και χορήγηση αποζημίωσης για τις πρώτες δαπάνες διαβίωσης από το Υπουργείο Εσωτερικών, καθώς και στεγαστική συνδρομή από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Ακριβώς, όμως, επειδή η νέα πλατφόρμα είναι πιο γενναία, συντονίζουμε τις ενέργειές μας, έτσι ώστε να εντάξουμε και τους σεισμόπληκτους της Θεσσαλίας, στο νέο μοντέλο για την κρατική αρωγή που θεσπίσαμε τον Αύγουστο του 2021», τόνισε ο κ. Πέτσας.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών σημείωσε, επίσης, ότι για πρώτη φορά, η Πολιτεία –μέσω του Υπουργείου Εσωτερικών– ανέλαβε το κόστος κατεδάφισης για τα κτήρια που κρίθηκαν ακατάλληλα στην περιοχή, προσθέτοντας ότι, το αμέσως επόμενο διάστημα, θα προχωρήσει και η ανοικοδόμηση μέσω της στεγαστικής συνδρομής. Ξεχωριστή αναφορά έκανε ο κ. Πέτσας για το Δημοτικό σχολείο στο Δαμάσι, που αποκαταστάθηκε σε χρόνο ρεκόρ μετά τον σεισμό. «Πράγματι, το σχολείο αποκαταστάθηκε με ιδιωτική συνδρομή στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Δεν πρέπει αυτούς τους ιδιωτικούς πόρους να τους κινητοποιούμε, κατά την άποψή σας; Η άποψή μας είναι ότι, ναι, όπου υπάρχει ανάγκη και υπάρχει η διάθεση του ιδιωτικού τομέα να συμβάλλει –οργανωμένα και με διαφάνεια– προκειμένου να έχουμε την ταχύτερη δυνατή αποκατάσταση, αυτό θα γίνεται», επισήμανε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών απευθυνόμενος στην κ. Βαγενά.  

Η Κυβέρνηση δουλεύει, συνολικά, με όλες τις δυνάμεις για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, με μία ταχύτητα που δεν έχει προηγούμενο, υπογράμμισε ο κ. Πέτσας. «Δουλεύουμε για να αντιμετωπίζουμε φυσικές καταστροφές. Δεν μπορούμε να τις αποτρέψουμε, πολύ περισσότερο όταν βαίνουν αυξανόμενες το τελευταίο διάστημα, εξαιτίας της κλιματικής κρίσης. Υποχρεούμαστε, όμως, να αντιτάξουμε ένα σχεδιασμό που θα μειώνει τις συνέπειες τους, τόσο σε επίπεδο πρόληψης, όσο και σε επίπεδο αποκατάστασης. Και αυτό κάνουμε», κατέληξε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών. 


Παρακολουθείστε την πρωτολογία και τη δευτερολογία του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών, Στέλιου Πέτσα, στην επίκαιρη ερώτηση της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Άννας Βαγενά, στον εξής σύνδεσμο: https://www.ypes.gr/anypes-stelios-petsas-apo-ti-vouli-proteraiotita-mas-i-apokatastasi-ton-zimion-apo-fysikes-katastrofes-kai-i-stirixi-ton-pligenton-03-12-2021



Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.