Δ. Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης: Συμβουλές για ορθή χρήση οικιακών τζακιών -  Aftodioikisi.gr

Ενόψει της πτώσης της θερμοκρασίας που αναμένεται τις προσεχείς ημέρες και τη συνακόλουθη αύξηση της χρήσης των τζακιών στο Δήμο μας, προς αποφυγή ενάρξεως πυρκαγιών, το τμήμα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης μας ενημερώνει για τη σωστή και ασφαλή χρήση των οικιακών τζακιών:


1. Συστήνεται η τακτική συντήρηση και ο καθαρισμός των καπνοδόχων σε ετήσια βάση.

2. Για το σβήσιμο του τζακιού, προτείνεται το σβήσιμο της στάχτης με νερό ή η συλλογή σε ένα μεταλλικό δοχείο και οι οποίες πρέπει να μείνουν για 24ωρο να κρυώσουν και μετά να πεταχτούν στον κάδο απορριμμάτων. Επίσης, απαγορεύεται η τοποθέτηση της ζεστής στάχτης, απευθείας, σε πλαστικές ή χάρτινες σακούλες. Τυχόν απόρριψη εύλεκτων υλικών σε κάδους απορριμμάτων, χώρους πρασίνου και πάρκα, μπορεί να αποτελέσει εστία πυρκαγιάς.

3. Δεν αφήνουμε παιδιά και ηλικιωμένα άτομα χωρίς επιτήρηση κοντά σε αναμµένο τζάκι.

4. Χρησιμοποιούμε πάντοτε προστατευτικό πλέγµα, εάν το τζάκι δεν διαθέτει γυάλινη πόρτα.

5.Δεν χρησιμοποιούμε υγρά καύσιµα ή οινόπνευμα για να ανάψουμε φωτιά. Ως προσάναμμα μπορούν να χρησιμοποιηθούν μικρά κοµµάτια ξύλου ή στερεό πετρέλαιο.

6. Δεν γεμίζουμε το τζάκι µε ξύλα πέραν του ορίου των δυνατοτήτων του και δεν ρίχνουμε ως εύλεκτη ύλη πλαστικά, ελαστικά ή υλικά που μπορεί να εκσφενδονιστούν μέσα στον χώρο (π.χ. κουκουνάρια), ούτε παλαιά ξύλινα έπιπλα ή υλικά συγκολληµένης ξυλείας (µοριοπλάκες, MDF, κόντρα πλακέ, κτλ.).

7. Ο χώρος εντός του οποίου βρίσκεται το τζάκι, είναι απαραίτητο να αερίζεται ικανοποιητικά.


    Υπενθυμίζουμε ότι και φέτος η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συστήνει γενικά την αποφυγή της συστηματικής χρήσης τζακιού για να μην προκαλείται ατμοσφαιρική ρύπανση.




Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.