Στεφάνι στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος κατέθεσε σήμερα το πρωί ο  πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης των Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, τιμώντας τη μνήμη των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος.

Η σεμνή τελετή, στο πλαίσιο εκδηλώσεων για την “Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος” έγινε στο χώρο του Μνημείου, στην πλατεία Ελευθερίας, παρουσία του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά, εκπροσώπων της πολιτείας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης.

Σε δηλώσεις του, μετά την κατάθεση στεφάνου, ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ κ. Καϊτεζίδης τόνισε:

«Οι 38 δήμοι της Κεντρικής Μακεδονίας αποτίουμε φόρο τιμής στη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος,  εδώ στην πλατεία Ελευθερίας, που έγινε σύμβολο για την εβραϊκή κοινότητα και όχι μόνο, αφού από εκεί ξεκίνησε ο φυσικός αφανισμός τού τότε 1/5 του πληθυσμού της Θεσσαλονίκης. Ενός από τα πιο αποτρόπαια εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Αποτελεί χρέος και καθήκον όλων μας να διατηρήσουμε ζωντανή την ιστορική μνήμη. Τα γεγονότα του «Μαύρου Σαββάτου» το 1942 πρέπει να παρουσιάζονται, να φωτίζονται και να διατηρούνται στη συλλογική μνήμη. Και η συλλογική μνήμη στην πόλη της Θεσσαλονίκης μένει άσβεστη.

Χρειάζεται όμως επαγρύπνηση για να μη ζήσουμε τέτοιες στιγμές Ποτέ Ξανά. Εξάλλου, η ιστορική μνήμη διδάσκει και φωτίζει το χρέος μας απέναντι στους νεκρούς αλλά και απέναντι στις γενιές που έρχονται».

 

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.