Η ανάδειξη και ενίσχυση του αναπτυξιακού και κοινωνικού ρόλου της Αυτοδιοίκησης, μέσα από τα χρηματοδοτικά εργαλεία του Υπουργείου Εσωτερικών, βρέθηκε στο επίκεντρο των συναντήσεων του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα, κατά την επίσκεψή του στους Δήμους Πολυγύρου και Νέας Προποντίδας Χαλκιδικής, τη δεύτερη ημέρα της περιοδείας του στη Βόρεια Ελλάδα. 

Στο Δημαρχείο Πολυγύρου, ο κ. Πέτσας συμμετείχε σε ευρεία σύσκεψη υπό τον Δήμαρχο, κ. Αστέριο Ζωγράφο και παρακολούθησε την παρουσίαση του έργου «Αστικής Αναζωογόνησης» –ύψους 2,5 εκατ. ευρώ– για τη βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος και την ανάπλαση οικιστικών ενοτήτων της δημοτικής ενότητας Πολυγύρου, που εντάχθηκε πρόσφατα στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» (ΑΤ06). Πρόκειται για ένα έργο που αλλάζει ριζικά την όψη της περιοχής και αναβαθμίζει την ποιότητα ζωής των κατοίκων, το οποίο έρχεται να προστεθεί στις προτάσεις του Δήμου: α) αγροτικής οδοποιίας, ύψους 6 εκατ. ευρώ και β) προσεισμικού ελέγχου, ύψους 70.000 ευρώ που έχουν, επίσης, ενταχθεί στο πρόγραμμα.  

Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκαν και οι επόμενες αναπτυξιακές προτεραιότητες του Δήμου Πολυγύρου, με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών να ανακοινώνει δύο νέες έκτακτες χρηματοδοτήσεις, συνολικού ύψους 980.000 ευρώ: α) 547.000 ευρώ, για την προμήθεια ιατρικού και ξενοδοχειακού εξοπλισμού, προκειμένου να καταστεί λειτουργική η Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων της περιοχής και β) 433.000 ευρώ, για την αποκατάσταση του βιολογικού στην Ορμύλια.  

Ιδιαίτερη μνεία έγινε, τέλος, στο έργο υψηλής προτεραιότητας για τον Δήμο Πολυγύρου που αφορά στη βελτίωση των υποδομών αποχέτευσης στην παραλιακή ζώνη. Πρόκειται για ένα εμβληματικό έργο, ύψους 17,3 εκατ. ευρώ, για το οποίο ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών δεσμεύτηκε ότι θα δρομολογηθούν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες, προκειμένου να επιλυθεί οριστικά ένα χρόνιο πρόβλημα για την περιοχή. «Θα βρούμε την κατάλληλη λύση, έτσι ώστε αυτό το μεγάλο έργο να βρει χρηματοδότηση μέσα από συνέργειες με άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία», επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας. 

Μετά το πέρας της σύσκεψης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών δήλωσε: «Έχουμε μία πολύ καλή συνεργασία που αποδίδει καρπούς. Και ποιοι είναι αυτοί καρποί; Εντάξεις πολύ σημαντικών αναπτυξιακών έργων στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” –είχαμε εντάξει, ήδη, τον προσεισμικό έλεγχο των κτηρίων και το έργο αγροτικής οδοποιίας ύψους 6 εκατ. ευρώ, εντάξαμε προχθές το έργο Αστικής Ανάπλασης ύψους 2,5 εκατ. ευρώ, με παρεμβάσεις, όχι μόνο αισθητικού, αλλά πρωτίστως λειτουργικού χαρακτήρα– και ερχόμαστε να αντιμετωπίσουμε και έκτακτες ανάγκες. Η πρώτη αφορά στην αποκατάσταση του βιολογικού Ορμύλιας, με το ποσό των 433.000 ευρώ. Και η δεύτερη στη χρηματοδότηση του Γηροκομείου της περιοχής, με το ποσό των 547.000 ευρώ, προκειμένου να μπορέσει να καταστεί λειτουργικό –με τον απαραίτητο εξοπλισμό– έτσι ώστε να είναι σε θέση να υποδεχθεί τους ενοίκους τους. Η συνεργασία μας είναι δεδομένο ότι θα συνεχιστεί. Η Χαλκιδική και ο Μητροπολιτικός Δήμος υποδέχεται, κάθε χρόνο, πολύ μεγάλο όγκο επισκεπτών. Και ως εκ τούτου, χρειάζονται παρεμβάσεις τόσο σε επίπεδο υποδομών, υδροδότησης και διαχείρισης λυμάτων, όσο και σε επίπεδο βελτίωσης της προσβασιμότητας του οδικού δικτύου. Δεσμεύομαι, προσωπικά, ότι σε όλα αυτά τα θέματα, κ. Δήμαρχε, θα έχετε την αμέριστη στήριξη του Υπουργείου Εσωτερικών –για τη συνεργασία που απαιτείται με όλους τους συναρμόδιους φορείς– προκειμένου να βρούμε, όλοι μαζί, τις κατάλληλες λύσεις. Θα είμαστε πάντα, εδώ, κρίκοι στην ίδια αλυσίδα –όπως συνηθίζω να λέω– για να βελτιώνουμε με πράξεις την καθημερινότητα των πολιτών».

Επόμενος σταθμός της περιοδείας του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών στη Χαλκιδική ήταν τα Νέα Μουδανιά, όπου και συμμετείχε σε ευρεία σύσκεψη υπό τον Δήμαρχο Νέας Προποντίδας, κ. Εμμανουήλ Καρρά. Ο κ. Πέτσας ανακοίνωσε την ένταξη, το αμέσως επόμενο διάστημα, της πρότασης του Δήμου για τη βελτίωση των υποδομών ύδρευσης, ύψους 12,5 εκατ. ευρώ στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», ενώ σε ειδική εκδήλωση παρουσιάστηκαν όλα τα έργα που υλοποιούνται από τον Δήμο Νέας Προποντίδας μέσω διαφόρων αναπτυξιακών προγραμμάτων του Υπουργείου Εσωτερικών, καθώς και τα έργα υποδομών που ολοκληρώθηκαν στον Δήμο, μετά τη θεομηνία της 10ης Ιουλίου 2019.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε αναλυτικά σε όλα τα χρηματοδοτικά προγράμματα του Υπουργείου Εσωτερικών, μέσω των οποίων υλοποιούνται μεγάλα αναπτυξιακά έργα, αλλά και έργα μικρότερης κλίμακας με σημαντικό αποτύπωμα στην καθημερινότητα των κατοίκων, όπως στάσεις λεωφορείων, ράμπες για ΑμεΑ, χρηματοδότηση δράσεων πυροπροστασίας και αναβάθμισης παιδικών χαρών. «Αυτά τα μικρότερα έργα έχουν πολύ μεγάλη σημασία για την ασφάλεια που θέλει κάθε γονιός για το παιδί του ή για τον άνθρωπο που περιμένει στη στάση να πάρει το λεωφορείο», σημείωσε ο κ. Πέτσας. Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών στάθηκε, επίσης, στην χρηματοδότηση από το Υπουργείο Εσωτερικών της κατασκευής καταφυγίων για τα ζώα συντροφιάς, προκειμένου οι Δήμοι να είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις αυξημένες υποχρεώσεις τους, όπως εκείνες προβλέπονται στο νέο πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς που ψηφίστηκε στα μέσα Σεπτεμβρίου από τη Βουλή. «Τα καταφύγια είναι απαραίτητα, προκειμένου ένα αδέσποτο ζώο να μπορέσει να σημανθεί, να μπορέσουμε να το περιποιηθούμε και να μπορέσουμε να το εντάξουμε –σε επόμενο χρόνο– στο φυσικό του περιβάλλον. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι να καταφέρουμε να μειώσουμε σταδιακά τον πληθυσμό των αδέσποτων ζώων στη χώρα μας. Και αυτό χρειάζεται μία συντονισμένη προσπάθεια σε βάθος χρόνου. Γιατί, το πώς συμπεριφερόμαστε στα ζώα είναι δείγμα πολιτισμού όλων μας», ανέφερε ο κ. Πέτσας.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών έκανε ξεχωριστή αναφορά και στην εμπειρία από τη διαχείριση της φονικής θεομηνίας που έπληξε τη Χαλκιδική, στις 10 Ιουλίου 2019, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά: «Υπήρξε μία μοναδική κινητοποίηση εκείνο το βράδυ ώστε, μέχρι το βράδυ, να φτάσει στην περιοχή ένα ευρύ Κυβερνητικό κλιμάκιο. Και νομίζω ότι εκείνη η εμπειρία δείχνει πόσο σημαντικό ήταν να προχωρήσουμε στην υλοποίηση του έργου για το 112 σχετικά με την έγκαιρη προειδοποίηση. Ήταν μία ενέργεια πολύ σημαντική για τη δράση της Πολιτικής Προστασίας, μαζί με το μοντέλο της κρατικής αρωγής που ακολούθησε –και πλέον είναι σε ισχύ– για να μπορούμε να τρέχουμε πιο γρήγορα και να αντιμετωπίζουμε τις πληγές που αφήνουν πίσω τους ακραία καιρικά φαινόμενα, τα οποία δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια, βλέπουμε ότι έχουν ενταθεί εξαιτίας της κλιματικής κρίσης».

Μετά το πέρας της διευρυμένης σύσκεψης, ο κ. Πέτσας εγκαινίασε το κλειστό γυμναστήριο Νέων Μουδανιών, το οποίο είχε υποστεί σοβαρές ζημιές από τη θεομηνία που έπληξε την Χαλκιδική τον Ιούλιο του 2019 και αποκαταστάθηκε με χρηματοδότηση από το Υπουργείο Εσωτερικών. «Με πολύ καλή συνεργασία, σωστή στοχοθεσία και πολλή δουλειά φτάνουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Και αυτό θα ήθελα να είναι το μήνυμα που στέλνουμε, σήμερα, σε όλους όσοι θα χαίρονται από εδώ και στο εξής το νέο κλειστό γυμναστήριο, στους μήνες και στα χρόνια που θα έρθουν. Θα ήθελα να κλείσω, λέγοντας ότι η Μακεδονία είναι η καρδιά μας. Και θα την κρατάμε πάντα ψηλά –όπως οφείλουμε– με πίστη στις αξίες και στα ιδανικά των προγόνων μας. Γιατί, είμαστε περήφανοι που είμαστε Έλληνες».

Εν συνεχεία, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών επιθεώρησε την πορεία των αντιπλημμυρικών έργων στην περιοχή, τα οποία χρηματοδοτούνται επίσης από το Υπουργείο Εσωτερικών. 

Νωρίτερα, ο κ. Πέτσας είχε επισκεφθεί το κτήριο της Αντιπεριφέρειας στον Πολύγυρο και συμμετείχε σε διευρυμένη σύσκεψη εργασίας με τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Χαλκιδικής, κ. Γιάννη Γιώργο, τον Δήμαρχο Σιθωνίας, κ. Κυπαρίσση Ντέμπλα, τη Δήμαρχο Κασσάνδρας, κα Αναστασία Χαλκιά, εκπροσώπους τοπικών φορέων και τον βουλευτή Χαλκιδικής της Νέας Δημοκρατίας, κ. Γιώργο Βαγιωνά. Επί τάπητος βρέθηκαν ζητήματα υποδομών της Περιφερειακής Ενότητας και των Δήμων, με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών να επισημαίνει τη σημασία της αύξησης του χρηματοδοτικού φακέλου του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» και των συνεργειών που προωθούνται, ήδη, με άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης. Στάθηκε, δε, στην έκδοση –το αμέσως επόμενο διάστημα– μίας νέας πρόσκλησης ύψους 315 εκατ. ευρώ, πρωτίστως για έργα αγροτικής οδοποιίας με έμφαση στην οδική ασφάλεια.

Η περιοδεία του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών στη Βόρεια Ελλάδα ολοκληρώνεται, την Παρασκευή 14 Ιανουαρίου, στον Δήμο Παύλου Μελά του Νομού Θεσσαλονίκης.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.