Η Ολομέλεια έκρινε συνταγματικές τις περικοπές του ν. 4093 - Αναδρομικά διετίας αντί πενταετίας για συντάξεις δημοσίου

Και επισήμως το Ελεγκτικό Συνέδριο βάζει τέλος στα αναδρομικά που ανέμεναν οι πολιτικοί συνταξιούχοι δημοσίου, καθώς κρίνει ότι το 2016 ο νόμος Κατρούγκαλου (με το κόλπο του “επαναϋπολογισμού” αντί “περικοπών”) παρέκαμψε τις συνταγματικές απαγορεύσεις και όχι απλώς μονιμοποίησε, αλλά και νομιμοποίησε τις περικοπές που είχαν γίνει στις συντάξεις έως το 2014. Περικόπτει δε στη διετία (αντί για πενταετία) τον χρόνο διεκδίκησης αναδρομικών από συνταξιούχους του δημοσίου. Και κρίνει συνταγματικές τις περικοπές του ν.4093 για τις συντάξεις δημοσίου.

Η νέα απόφαση 1975/2021 της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, την οποία δημοσιεύει στο σύνολό της το newmoney.gr, έχει μεγάλη βαρύτητα από δημοσιονομικής άποψης, καθώς εκδόθηκε μετά από προσφυγή ενός συνταξιούχου εκπαιδευτικού και 3 πρώην ιατρών του ΕΣΥ, που διεκδικούσαν δεκάδες χιλιάδες ευρώ λόγω περικοπών. Αποτελεί όμως “πιλότο” και κλείνει έτσι το δρόμο αντίστοιχων διεκδικήσεων στο δημόσιο.

Η νέα απόφαση της Ολομέλειας του Ελ. Συνεδρίου έρχεται σε αντίθεση με την παλαιότερη της Ολομέλειας του ΣτΕ, το οποίο έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές του ν. 4093, προκειμένου για τις συντάξεις του ιδιωτικού τομέα.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.