Προειδοποιήσεις διατυπώθηκαν από τις αμερικανικές υπηρεσίες Πληροφοριών σύμφωνα με τις οποίες η Ρωσία διαθέτει ήδη το 70% των αναγκαίων δυνάμεων για μία μεγάλης κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία

Η Ουκρανία ζήτησε επιφυλακτικότητα απέναντι στις «προβλέψεις περί αποκάλυψης» θεωρώντας ότι οι πιθανότητες επίτευξης «διπλωματικής λύσης» με τη Μόσχα παραμένουν «σημαντικά περισσότερες» από την πιθανότητα στρατιωτικής «κλιμάκωσης», έπειτα από τις αμερικανικές προειδοποιήσεις για πιθανή μεγάλης κλίμακας ρωσική εισβολή.


«Μην εμπιστεύεστε προβλέψεις περί αποκάλυψης», έγραψε στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα.«Η Ουκρανία διαθέτει έναν ισχυρό στρατό, άνευ προηγουμένου διεθνή υποστήριξη και είναι έτοιμη για κάθε εξέλιξη. Ο εχθρός πρέπει να φοβάται εμάς».


Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Μιχάιλο Ποντολιάκ, σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας, δήλωσε ότι «οι πιθανότητες εξεύρεσης διπλωματικής λύσης στην κρίση παραμένουν σημαντικά υψηλότερες από την απειλή νέας κλιμάκωσης», σε γραπτά του σχόλια που διαβιβάσθηκαν στο AFP (Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων) από την ουκρανική προεδρία.


Οι δηλώσεις αυτές γίνονται μετά τις προειδοποιήσεις που διατυπώθηκαν από τις αμερικανικές υπηρεσίες Πληροφοριών σύμφωνα με τις οποίες η Ρωσία διαθέτει ήδη το 70% των αναγκαίων δυνάμεων για μία μεγάλης κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία και μπορεί να διαθέτει επαρκείς στρατιωτικές δυνάμεις, δηλαδή δύναμη 150.000 στρατιωτών, για να εξαπολύσει επίθεση σε διάστημα δύο εβδομάδων, σύμφωνα με δηλώσεις αμερικανών αξιωματούχων.


Το Κίεβο προσπαθεί να μετριάσει τον κίνδυνο για επικείμενη ρωσική επίθεση κυρίως για να προστατεύσει την εύθραυστη οικονομία της, που έχει δεχθεί περαιτέρω πλήγμα λόγω του κινδύνου εισβολής.


Σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους, που ενημέρωσαν τις τελευταίες ημέρες μέλη του Κονγκρέσου και τους ευρωπαίους εταίρους, οι αμερικανικές υπηρεσίες Πληροφοριών δεν γνωρίζουν ακόμη αν ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει λάβει την απόφαση να περάσει στην επίθεση ή όχι, αλλά θέλει να κρατήσει ανοικτές όλες τις δυνατότητες, από μία περιορισμένη εισβολή στο Ντονμπάς έως μία μεγάλης κλίμακας επίθεση κατά της Ουκρανίας


Σύμφωνα με τους αμερικανούς αξιωματούχους, αν το Κρεμλίνο επιλέξει την γενικευμένη επίθεση, θα έχει την δυνατότητα να περικυκλώσει το Κίεβο και να ανατρέψει τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι μέσα σε 48 ώρες.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.