Το νέο βιβλίο της Αγγελικής Ταλιγκάρου, με τίτλο «Η γυναίκα στα διηγήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη» , που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μαλλιάρης-Παιδεία, παρουσιάζεται την Τετάρτη 9 Μαρτίου 2022, ώρα 18.30’, στον Πολυχώρο Μαλλιάρης-Παιδεία «Ανατόλια» (Δ. Γούναρη 39, Καμάρα).




Ομιλητές:


Σπαχίδου Άννα, Επίτιμη Πρόεδρος Εφετών

Καλαφατίδου – Τσουμάκη Ιωάννα, εκπαιδευτικός

Πλάνος Παναγιώτης, φιλόλογος

και η συγγραφέας



Λίγα λόγια για το βιβλίο


«Η γυναίκα στα διηγήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη» είναι μια μελέτη για τη θέση της γυναίκας στα διηγήματα του Σκιαθίτη συγγραφέα «από το ασθενές νεόφυτον στην απλή θυγατέρα της Εύας», όπως είναι ο υπότιτλος.

 

…Κι εκεί στον ύπνο του, το δέντρο άρχισε σιγά σιγά να αλλάζει μορφή. Οι ρίζες πρώτα, ο κορμός έπειτα, άλλαξαν όψη. Οι ρίζες μετατράπηκαν σε δύο καλλίγραμμες κνήμες, ενώ ο κορμός σε γυναικείο σωμα με ξεχωρισμένα όλα τα γυναικεία χαρακτηριστικά. Η γυναικεία υπόσταση του δέντρου έπαψε απλά να είναι εσωτερική συγκίνηση, καθώς ντύθηκε όλα εκείνα τα εξωτερικά χαρακτηριστικά που θα δικαιολογούσαν την ερωτική έλξη του ήρωα.

 

Η περιγραφή της μεταβολής του δέντρου σε γυναίκα δίνεται με αισθησιακές λεπτομέρειες και εξαιρετική περιπάθεια. Τα δύο πελώρια κλαδιά του δέντρου μετατράπηκαν σε δύο βραχίονες, και το πλούσιο φύλλωμα του δέντρου έμοιαζε σαν πλούσια κόμη κόρης.

Μέσα στον ύπνο του ο συγγραφέας συνειδητοποιεί πως το αντικείμενο της λατρείας του δεν είναι δέντρο, αλλά γυναίκα, και πως όλα τα δέντρα που βλέπουμε γύρω μας δεν είναι δέντρα αλλά γυναίκες.

από το οπισθόφυλλο

 

Βιογραφικό Αγγελικής Ταλιγκάρου

 

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΤΑΛΙΓΚΑΡΟΥ.jpgΗ Αγγελική Ταλιγκάρου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με υποτροφία, από όπου αποφοίτησε πρώτη, γι’ αυτό και της απονεμήθηκε Βραβείο από το Επιμορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τραπέζης. Εργάστηκε ως επιστημονική συνεργάτις στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και παρακολούθησε μαθήματα Ιστορίας και Τέχνης στο N.P.S Monterey California στις ΗΠΑ. Δίδαξε στη Μέση Εκπαίδευση όπου στη συνέχεια υπηρέτησε ως Λυκειάρχης, καθώς και στο Πανεπιστήμιο, στην Ελλάδα και στην Αυστραλία. Το 2000 ανακηρύχθηκε Διδάκτωρ Φιλοσοφίας από το Πανεπιστήμιο Flinders Ν. Αυστραλίας.

 

Έχει δημοσιεύσει άρθρα και μελέτες σε φιλολογικά περιοδικά και πανεπιστημιακές εκδόσεις, έχει συμμετάσχει με εισηγήσεις της σε συνέδρια και έχει εκδώσει μια συλλογή διηγημάτων με τίτλο «Η Μουριά στην Τούμπα και άλλα διηγήματα». Διηγήματά της βραβεύτηκαν από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών και από τον Ελληνοαυστραλιανό Πολιτιστικό Σύνδεσμο, καθώς και το θεατρικό μονόπρακτο «Όπου όλοι κι εμείς» από το Ιωνικό Θέατρο. Είναι μέλος του Δ.Σ. της Ιωνικής Εστίας Θεσσαλονίκης καθώς και μέλος της ΕΛΒΕ. Σήμερα ζει στη Θεσσαλονίκη, είναι παντρεμένη και μητέρα δύο παιδιών.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.