Τις κατασκηνώσεις του δήμου Ζωγράφου, στην περιοχή Περιβολάκια του δήμου Ραφήνας-Πικερμίου, οι οποίες έχουν μετατραπεί σε φιλόξενη στέγη για 30 πρόσφυγες από την Ουκρανία, επισκέφθηκε σήμερα ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Αυτοδιοίκησης, Στέλιος Πέτσας

Ο κ. Πέτσας –συνοδευόμενος από τον δήμαρχο Ζωγράφου, Βασίλη Θώδα και τον δήμαρχο Ραφήνας-Πικερμίου, Ευάγγελο Μπουρνούς– συνομίλησε με τους πρόσφυγες, οι οποίοι έφτασαν στην Ελλάδα από τη μαρτυρική Μαριούπολη και το Σαρτανά, αφήνοντας πίσω τους τη φρίκη του πολέμου –σε ένα ταξίδι που κράτησε έξι ημέρες– μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών εξήρε την πρωτοβουλία των δήμων Ζωγράφου και Ραφήνας-Πικερμίου, οι οποίοι μερίμνησαν –από την πρώτη στιγμή– προκειμένου να οργανωθεί πλήρως η φιλοξενία των 30 προσφύγων, στο σύνολό τους γυναίκες με 17 παιδιά και ένα ζευγάρι ηλικιωμένων. Ο κ. Πέτσας ξεναγήθηκε στους χώρους των κατασκηνώσεων, προσέφερε πασχαλιάτικα δώρα στα παιδιά και μετέφερε το μήνυμα της αλληλεγγύης των Ελλήνων προς τον δοκιμαζόμενο Ουκρανικό λαό.  

«Η Ελλάδα, από την πρώτη στιγμή, καταδίκασε απερίφραστα τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Είναι πραγματικά αξιέπαινη η προσπάθεια και η στενή συνεργασία ενός δήμου του Κεντρικού τομέα της Αθήνας, του δήμου Ζωγράφου και ενός δήμου της Ανατολικής Αττικής, του δήμου Ραφήνας-Πικερμίου, προκειμένου να θέσουν σε πλήρη λειτουργία τις κατασκηνώσεις και να προσφέρουν μία φιλόξενη στέγη, αγκαλιάζοντας –όπως και όλοι οι Έλληνες– τους ανθρώπους που χτυπήθηκαν από τον πόλεμο», σημείωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, απευθυνόμενος στους Ουκρανούς πρόσφυγες, προσθέτοντας: «Είμαστε δίπλα σας. Είστε καλοδεχούμενοι στη χώρα μας. Και, από την πλευρά μας, όλοι μαζί –Κυβέρνηση, Αυτοδιοίκηση και Έλληνες πολίτες– θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, για να απαλύνουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τον πόνο σας και προκειμένου να ξαναδείτε το χαμόγελο στα πρόσωπα των παιδιών σας. Αυτές τις Άγιες ημέρες, οι προσευχές όλων μας είναι στους δικούς σας ανθρώπους που έχουν μείνει πίσω στη Μαριούπολη. Ευχόμαστε σύντομα η φρίκη του πολέμου να τελειώσει και οι οικογένειές σας να ενωθούν ξανά».

Ο κ. Πέτσας ενημερώθηκε για τις ενέργειες που έχουν ήδη γίνει, προκειμένου οι Ουκρανοί πρόσφυγες που φιλοξενούνται στις κατασκηνώσεις του δήμου Ζωγράφου στη Ραφήνα να έχουν όλα όσα χρειάζονται κατά τη διαμονή τους. Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών τόνισε, επίσης, ότι η Ελληνική Πολιτεία θα συνεχίσει να παρέχει κάθε στήριξη προκειμένου οι Ουκρανοί πρόσφυγες να ενταχθούν στην αγορά εργασίας, εφόσον επιθυμούν να παραμείνουν στη χώρα μας για περισσότερο χρονικό διάστημα και χαιρέτησε την ειδική μέριμνα που έχει ληφθεί, έτσι ώστε τα παιδιά που φιλοξενούνται στις κατασκηνώσεις του δήμου Ζωγράφου και βρίσκονται σε σχολική ηλικία, να ενταχθούν άμεσα στην εκπαιδευτική κοινότητα, έχοντας ήδη ξεκινήσει μαθήματα σε σχολείο της Ραφήνας.     

Μετά την επίσκεψή του στους χώρους της κατασκήνωσης, ο κ. Πέτσας επισκέφθηκε και το κοινωνικό παντοπωλείο του δήμου Ραφήνας-Πικερμίου, το οποίο δημιουργήθηκε το 2014 και έχει αναπτύξει σπουδαία δραστηριότητα με έντονο κοινωνικό αποτύπωμα για την περιοχή –ιδίως μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, το 2018– βοηθώντας, σήμερα, περισσότερες από 160 οικογένειες. 


 


Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.