ΠΕΔΚΜ: Να καταβληθούν στους δήμους  τα μισθώματα σχολείων που "κληροδότησαν" οι πρώην Νομαρχίες

Αίτημα, στα συναρμόδια υπουργεία Εσωτερικών και Παιδείας για την καταβολή των μισθωμάτων των σχολείων των πρώην Νομαρχιών, στο ακέραιο καταθέτει η Περιφερειακή Ένωση των Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ), δεδομένου ότι αυτά “κληροδοτήθηκαν” στους δήμους από τις πρώην Νομαρχίες μετά τον “Καλλικράτη”, λειτουργούν σε μισθωμένους χώρους, επιβαρύνοντας τους προϋπολογισμούς τους, ενώ τα περισσότερα εξ΄ αυτών είναι υπερτοπικά και δεν φιλοξενούν μαθητές του δήμου, αλλά της ευρύτερης περιοχής ως μουσικά σχολεία, ειδικής εκπαίδευσης κλπ.

Το θέμα, που απασχολεί δεκάδες δήμους της χώρας, έθεσε ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ, δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δ.Σ του οργάνου, ζητώντας από τους δήμους που έχουν σχολεία τα οποία κληροδότησαν οι πρώην νομαρχίες να εξετάσουν προσεκτικά τους λογαριασμούς τους, γιατί, όπως είπε

μέχρι πρότινος τα χρήματα των μισθωμάτων ερχόταν με ειδικές πιστώσεις στους λογαριασμούς των δήμων, αλλά σήμερα η κατάσταση άλλαξε και οι πόροι αυτοί πέρασαν οριζόντια σε μια ενίσχυση των ΚΑΠ σε όλους τους δήμους, ακόμη και σε εκείνους που δεν έχουν τέτοιες υποχρεώσεις.

«Αυτό είναι απαράδεκτο και είναι ακόμη ένα τρικ σε βάρος της αυτοδιοίκησης» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ, ενώ ανέφερε την περίπτωση του δήμου του, Πυλαίας – Χορτιάτη,  ο οποίος διαθέτει επτά μισθωμένα κτίρια για λογαριασμό της πρώην νομαρχίας από τα οποία τα περισσότερα είναι υπερτοπικά και δεν αφορούν καν μαθητές του δήμου.

«Για τα κτίρια αυτά, τα ετήσια μισθώματα ανέρχονται στο ποσό των 639.000 ευρώ και ενώ νωρίτερα το ποσό αυτό εισπράττονταν από το δήμο και δινόταν στους εκμισθωτές, τώρα εισπράττεται το ποσό των 350.000 ευρώ, με συνέπεια ο δήμος μας να επιβαρύνεται με ένα ποσό άνω των 281.000 ευρώ το χρόνο μόνο για αυτά τα σχολεία. Και αυτό χωρίς να συνυπολογιστούν τα λειτουργικά και τα έξοδα από το κόστος στην ενέργεια» υπογράμμισε ο κ. Καϊτεζίδης, που

επιβαρύνονται εξ΄ ολοκλήρου οι δήμοι».

Πρόσθεσε ακόμη ότι ο δήμος του θα σταματήσει να πληρώνει αυτά τα μισθώματα, αν δεν καταβάλλονται στο ακέραιο, γιατί, όπως είπε «καμία αρμοδιότητα δεν μπορεί να μας μεταβιβάζεται χωρίς τους αντίστοιχους πόρους».

Για το λόγο αυτό ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ κατέθεσε πρόταση, η οποία έγινε ομόφωνα δεκτή από το Δ.Σ, να επανέλθει ο προηγούμενος τρόπος και οι δήμοι να λαμβάνουν στο ακέραιο τα μισθώματα, όπως γίνονταν για χρόνια τώρα.

Ο ίδιος γνωστοποίησε μάλιστα ότι έστειλε σχετική επιστολή – υπόμνημα στους υπουργούς Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, ενώ την κοινοποίησε στον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Δημήτρη Παπαστεργίου και το Δ.Σ της ΠΕΔΚΜ.

 

Η ΠΕΔΚΜ στηρίζει το Γηροκομείο του «Βαλουκλή», Κωνσταντινούπολη

Πρωτοβουλία προκειμένου να στηριχθεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης και το Γηροκομείο του «Βαλουκλή», που τελευταία υπέστη μεγάλες καταστροφές από πυρκαγιά αναλαμβάνει η ΠΕΔΚΜ, το Δ.Σ της οποίας ενέκρινε ποσό ύψους 50.000 ευρώ για τις αναγκαίες επισκευές και την αναστήλωση του κτιρίου.

Το ιστορικό Ελληνικό Νοσοκομείο του «Βαλουκλή», το οποίο εξυπηρετεί την ομογένεια της Κωνσταντινούπολης, ιδρύθηκε το 1753 και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα φιλανθρωπικά ιδρύματα, στο οποίο την περίοδο της καταστροφής έβρισκαν περίθαλψη και θαλπωρή 62 ηλικιωμένοι και 42 εσωτερικοί ασθενείς.

Μάλιστα, κατά τη συνεδρίαση της ΠΕΔΚΜ συζητήθηκε το ενδεχόμενο το ποσό αυτό, να αποδοθεί στον Οικουμενικό Πατριάρχη, με την ευκαιρία της επίσκεψης που προγραμματίζουν οι δήμαρχοι της Κεντρικής Μακεδονίας, σύμφωνα με σχετική απόφαση, για προσκύνημα στην Κωνσταντινούπολη τον Ιανουάριο 2023.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.