Πιστεύω ότι είμαστε περισσότερο κοντά από ποτέ σε συμφωνία, δηλώνει ο Π. Μοσκοβίσι. Στις 10:00 το ραντεβού Τσίπρα με Μέρκελ και Ολαντ. Τον Ζ. Κλ. Γιούνκερ είδε ο πρωθυπουργός. Πληροφορίες ότι εξετάζεται έκτακτο Eurogroup. Σενάρια για εννεάμηνη παράταση.



Ξαφνικό κλίμα αισιοδοξίας δημιουργείται στις Βρυξέλλες μετά την ψυχρολουσία του μεσημεριού οπότε και η Κομισιόν έκανε γνωστό ότι η τελευταία ελληνική πρόταση δεν καλύπτει όσα συζητήθηκαν μεταξύ του Ελληνα πρωθυπουργού και των Ζ. Κλ. Γιούνκερ και Γερούν Ντάισελμπλουμ της προηγούμενης εβδομάδας.

Ενδεικτικό είναι ότι ο ευρωπαίος επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί δηλώνει πως πιστεύει πως είμαστε ποιο κοντά από ποτέ σε συμφωνία με την Ελλάδα. «Πιστεύω περισσότερο από ποτέ ότι μια συμφωνία είναι πιθανή αν η πολιτική βούληση είναι κοινή από όλους», δήλωσε στο AFP προσθέτοντας ότι «οι επόμενες λίγες ημέρες θα είναι αποφασιστικές για την Ελλάδα».

Σημειώνεται ότι ο ίδιος ήταν που χθες -σύμφωνα με την Κομισιόν- είπε στους έλληνες υπουργούς (Ν. Παππα – Ευκ. Τσακαλώτο) ότι η νέα πρόταση που έστειλε η κυβέρνηση δεν καλύπτει τις απαιτήσεις των εταίρων.

Το πρακτορείο MNI υποστηρίζει ότι υπάρχει προσπάθεια να γίνει έκτακτο Eurogroup, ενώ άλλα πρακτορεία ότι η Αθήνα αναζητά εννεάμηνη παράταση του προγράμματος.

Την ίδια στιγμή κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι υπάρχει ακόμα διαφωνία στο επίπεδο του πρωτογενούς πλεονάσματος. Ο Νίκος Παππάς μέσω twitter δήλωσε πως «επικοινώνησα με υψηλόβαθμο ευρωπαίο αξιωματούχο. Επιβεβαιώσαμε ότι διαφωνούμε στα πλεονάσματα και ότι περιμένουμε αναλυτικό feedback για τις προτάσεις μας».

Σημειώνεται ότι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση συγκλίνει με τους Θεσμούς για στόχο 1% του ΑΕΠ το 2015 αντί για 0,75% του προβλέπεται στη βελτιωμένη πρόταση της κυβέρνησης. 

Συνάντηση με Γιούνκερ και μετά τριμερής

Η είδηση που προκάλεσε αίσθηση είναι το γεγονός ότι συναντήθηκαν Τσίπρας-Γιούνκερ. «Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής συναντήθηκε με τον Ζ. Κ.λ. Γιούνκερ», γνωστοποίησε το Μέγαρο Μαξίμου. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις, αναλυτικά και σε εποικοδομητικό κλίμα, ενώ συμφώνησαν να συναντηθούν και αύριο».

Υπενθυμίζεται, ότι σύμφωνα με δημοσιεύματα ο κ. Γιούνκερ είχε εκνευριστεί γιατί δεν είχε λάβει την περασμένη Παρασκευή τις νέες προτάσεις της Αθήνας και γι' αυτό δεν είχε μιλήσει με τον έλληνα πρωθυπουργό το σαββατοκύριακο. Με βάση το ρεπορτάζ των Financial Times ο πρόεδρος της Κομισιόν επιτέθηκε χθες στο Κολέγιο των Επιτρόπων στην ελληνική κυβέρνηση, λέγοντας ότι η Αθήνα έχασε «την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.