Έκτακτη τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα με Obama – «Έντονη η επιθυμία των ΗΠΑ για εξεύρεση λύσης»
Παρατείνεται το θρίλερ για την Ελλάδα καθώς οι οριστικές αποφάσεις για τη χρηματοδότηση της χώρας παραπέμπονται σε νέα Σύνοδο Κορυφής και των 28 κρατών μελών της Ευρωζώνης την ερχόμενη Κυριακή 12 Ιουλίου.
Αύριο Τετάρτη θα υπάρξει νέα τηλεδιάσκεψη του Eurogroup.
Κατά τις πληροφορίες, μεταβατική συμφωνία έως τα τέλη Ιουλίου με άμεση χρηματοδότηση από 7 έως 10 δισ. ευρώ ζητά από τους Ευρωπαίους ηγέτες ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου Κορυφής.
Παράλληλα όπως έγινε γνωστό κατατέθηκε το βράδυ της Τρίτης στον ESM το ελληνικό αίτημα για το νέο μεγάλο πρόγραμμα που επιδιώκει η Ελλάδα.
Οι διαβουλεύσεις πραγματοποιούνται σε όλα τα επίπεδα, καθώς παράλληλα με τις συζητήσεις για το μεγάλο δάνειο μέσω του ESM, επιδιώκεται και συμφωνία για τη λύση του δανείου - γέφυρα για έναν μήνα. 
Το Eurogroup θα εξετάσει το πρωί της Τετάρτης το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης στον ESM για το νέο πρόγραμμα, μέσω τηλεδιάσκεψης.
Την ίδια στιγμή διακινούνται σενάρια περί διεξαγωγής νέας έκτακτης Συνόδου Κορυφής ή ακόμη και Eurogroup για την Ελλάδα το Σάββατο 11 ή την Κυριακή 12 Ιουλίου.
Αναλυτικά, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές:
1. Η ελληνική κυβέρνηση αύριο θα παρουσιάσει το «κοινό έδαφος» για μια βιώσιμη συμφωνία, λαμβάνοντας υπόψη το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, τις κοινές θέσεις των πολιτικών αρχηγών και τις προτάσεις των θεσμών.
2. Στην τετραμερή Τσίπρα, Merkel, Ηοllande, Juncker συζητήθηκε ο «οδικός χάρτης» προκειμένου να υπάρξει αποτέλεσμα.
3. Η πρόταση της ελληνικής πλευράς είναι ρύθμιση μέχρι το τέλος του μήνα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν «ακούμε» και άλλες προτάσεις σύντομου χρόνου, προκειμένου στο διάστημα αυτό να προετοιμαστεί η «μεγάλη βιώσιμη συμφωνία».
3. Αύριο συνέρχεται, με teleconference, το Eurogroup προκειμένου να εξετάσει το «κοινό έδαφος».

Ενημερώνει τους Ευρωπαίους στη Σύνοδο ο Τσίπρας
Τις προτάσεις της Ελλάδας για την άρση του αδιεξόδου, την αποφυγή του εφιάλτη της χρεοκοπίας και της εξόδου από το ευρώ, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας, παρουσίασε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά την κρίσιμη συνάντηση που είχε πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Angela Merkel, τον Γάλλο πρόεδρο Francois Hollande αλλά και τον πρόεδρο της Κομισιόν J. C. Juncker.
Όπως ανακοινώθηκε επισήμως από το Eurogroup η Ελλάδα θα καταθέσει αύριο Τετάρτη το νέο αίτημα στον ESM για τη χορήγηση νέου προγράμματος. 
Οι τρεις Ευρωπαίοι ηγέτες διαβεβαίωσαν ήδη πως θα κάνουν τα πάντα για να στηρίξουν την Ελλάδα, αναμένουν όμως σοβαρές και αξιόπιστες προτάσεις από τον Αλ. Τσίπρα.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός καταβάλλει σήμερα στις Βρυξέλλες μια καθοριστική προσπάθεια να επιτύχει συμφωνία της τελευταίας στιγμής ώστε να κρατήσει τη χώρα στην Ευρωζώνη. 
Αμέσως μετά την κρίσιμη συνάντησή του με τη Merkel, τον Ηοllande και τον Juncker, ο Αλ. Τσίπρας ενημερώνει και τους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες για τις ελληνικές προτάσεις και το νέο αίτημα για χορήγηση τρίτου δανείου.
Η Σύνοδος Κορυφής βρίσκεται σε εξέλιξη.
Το ελληνικό δράμα συνεχίζεται, ένα Eurogroup ακόμη κατέληξε σε αδιέξοδο, ένα αδιέξοδο που απομακρύνει την Ελλάδα από την λύση και η παράταση του θρίλερ έως και αύριο Τετάρτη.
Η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει, οι τράπεζες έχουν χρεοκοπήσει.
Το μείζον ζήτημα είναι θα υπάρξει πολιτική λύση ή θα συνεχιστεί η δραματοποίηση της ανθρωπιστικής κρίσης;
 


Η Σύνοδος Κορυφής 

Embedded image permalink

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.