Την παραίτησή τους από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσαν 17 στελέχη του κόμματος, με κοινή τους ανακοίνωση.


Όπως καταγγέλλουν,  η Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ καλείται, μέσα από μια κατεπείγουσα διαδικασία, να αποδεχτεί την επιλογή του Μαξίμου να κυβερνά εφαρμόζοντας την ταπεινωτική συμφωνία που υπέγραψε και παρατείνοντας το μνημονιακό καθεστώς.

Την ίδια στιγμή, εξηγείται, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ αποσκοπεί σε ένα συνέδριο με βασικό πλαίσιο και στόχο την επικύρωση της μετάλλαξης σε μνημονιακό κόμμα. Ένα συνέδριο διαγκωνισμού μηχανισμών, την ώρα που θα εντείνεται η απογοήτευση και αποστράτευση χιλιάδων μελών και φίλων του ΣΥΡΙΖΑ λόγω της εφαρμοζόμενης πολιτικής.

Όπως σημειώνουν τα 17 στελέχη, η σημερινή διαδικασία είναι η κορύφωση ενός εξαμήνου όπου όλες οι κρίσιμες αποφάσεις πάρθηκαν ερήμην οποιασδήποτε συλλογικής διαδικασίας του ΣΥΡΙΖΑ, από μια ολιγομελή κυβερνητική ομάδα υπό τον Αλ. Τσίπρα. Η Κεντρική Επιτροπή καλέστηκε ελάχιστες φορές και αυτές απλά για να επικυρώσει τετελεσμένες και δρομολογημένες επιλογές, χωρίς καν επαρκή ενημέρωση και συζήτηση.

Με τη μετατροπή του «όχι» σε «ναι», την συμπόρευση με τις καθαρόαιμες μνημονιακές δυνάμεις (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι) και την υπερψήφιση των προαπαιτούμενων, έχει ματαιωθεί και ακυρωθεί η ίδια η βάση δημιουργίας και εξέλιξης του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ βάζει την υπογραφή του σε μια πράξη ταπείνωσης και περαιτέρω προώθησης της κοινωνικής και εθνικής καταστροφής, προσθέτουν.

Η τρόικα επιστρέφει, η χώρα μπαίνει σε νέο μνημόνιο με βάρβαρα μέτρα και υποθήκευση της περιουσίας της, οι γερμανικοί σχεδιασμοί για Grexit καθόλου δεν ακυρώνονται, η χρεοκοπία είναι ήδη εδώ. Όσα έχουν συμφωνηθεί και κυρίως όσα θα ακολουθήσουν αποτελούν παταγώδη αποτυχία της διαπραγματευτικής στρατηγικής που ακολουθήθηκε με ευθύνη του ηγετικού επιτελείου.

Όσα λέγονται από την κυβέρνηση ότι θα αγωνιστεί να μετριαστούν οι επιπτώσεις της συμφωνίας που η ίδια έφερε, αποτελούν νέες αυταπάτες, αντάξιες με τις προηγούμενες περί «αμοιβαία επωφελούς λύσης» και «έντιμου συμβιβασμού», τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση.

Κατανοούμε όσους, εντός και εκτός του ΣΥΡΙΖΑ, μέσα σε βαθιά πίκρα και απογοήτευση προσπαθούν να καταλάβουν τι έχει γίνει και να προσανατολιστούν ανάλογα. Ο αναγκαίος επαναπροσδιορισμός δεν θα είναι εύκολος, αλλά σε αυτόν δεν μπορεί ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ να συνδράμει χωρίς να σταθεί ολοκληρωτικά αυτοκριτικά απέναντι στη μέχρι τώρα πορεία του και τις αποφάσεις της ηγεσίας του.

Αυταπατούνται, επισημαίνουν, όσοι ευελπιστούν ότι θα στριμώξουν και θα καλουπώσουν τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα νεομνημονιακό μόρφωμα. Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν ένα κλασικό κόμμα της μεταπολίτευσης, αλλά αναπτύχθηκε σε επαφή με το ριζοσπαστισμό και τις κινηματικές διαδικασίες.

Είναι σίγουρο ότι η μνημονιακή μετάλλαξη θα οδηγήσει χιλιάδες μέλη του ΣΥΡΙΖΑ σε επάλληλους κύκλους διεργασιών, προσπαθειών, αναζητήσεων, συντονισμού, κοινού βηματισμού. Με στόχο να ανασυνταχτεί και να επιβιώσει η κοινωνία σε δύσκολες συνθήκες, να μπει ένα τέλος στο μνημονιακό τέλμα. Σε αυτές τις διεργασίες, θα είμαστε ενεργοί και παρόντες.

Ο αγώνας για την σωτηρία της χώρας από την κοινωνική και εθνική καταστροφή συνεχίζεται σε πιο δύσκολες συνθήκες, μακριά από λύσεις ευκολίας και με περισσότερες απαιτήσεις, καταλήγουν χαρακτηριστικά.

Η κοινή δήλωση παραίτησης υπογράφεται από τους εξής: Γιώργος Θεοδωρόπουλος, Δημήτρης Κοδέλας, Βύρωνας Λάμπρου, Μαρία Λαντζανάκη, Μάκης Μαντάς, Μανώλη Μούστος, Σοφία Μπανιά, Άβα Μπουλούμπαση, Μαρίνα Μπρέστα, Ρούντι Ρινάλντι, Ελένη Σωτηρίου, Νίκος Ταυρής, Ειρήνη Τσέλου, Ερρίκος Φινάλης, Βασίλης Χατζηλάμπρου, Μαρία Χατζησταυράκη, Χρυσούλα Ψιμούλη.

Ομιλίες με τελείως διαφορετικές πολιτικές κατευθύνσεις

Άλλωστε και οι ομιλίες στην ΚΕ ήταν με τελείως διαφορετικές πολιτικές κατευθύνσεις. Έτσι όπως όλα δείχνουν η διάσπαση είναι θέμα χρόνου. Άλλωστε δεν είναι τα στελέχη εκείνα που μιλούν ανοιχτά για διάσπαση και εκλογές.

Συγκεκριμένα, μετά την ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ακολούθησαν οι ομιλίες των υπόλοιπων στελεχών.

Σακελλαρίδης: Κανείς από όσους ψήφισε ναι δεν στρουθοκαμηλίζει πιστεύοντας οτι προάγονται τα συμφέροντα της εργατικής τάξης. Ένα έκτακτο συνέδριο θα έπρεπε να γίνει ούτως ή άλλως γιατι βρισκόμαστε σε μια πολιτική τομή. Θέλουμε την ενότητα του κομματος. Να μπει φραγμός στον πολιτικό κανιβαλισμό, επειδή τα πρόσωπα βάζουν ζητηματα που θέλουν να ποινικοποιηθούν στο δημόσιο διάλογο. Δεν μπορούν κάποιοι να απειλούνται με ειδικά δικαστήρια, από ποιους; Το βασικό της ενότητας είναι ότι σε περίπτωση διάσπασης πάρα πολύ κόσμος που έχει πιστέψει σε αυτό θα πάει στο σπίτι του. Κι εγώ στην κυβέρνηση ήμουνα και υπάρχουν πολλά σημεία στα οποία δε φτάσαμε στα όρια της αριστερής διακυβέρνησης.

Μητρόπουλος: Δεν θα βρούμε τη ρότα μας αν δεν λύσουμε την αυταπάρνηση οτι ειναι αριστερα το τρίτο μνημονιο. Καταποντήσαμε το εργατικό προνόμιο, ότι πιο ταξικό. Και μόνο τα μετρα που ψηφίσαμε προχθές συνιστούν αυτοαναίρεση της αριστεράς.

Πορτάλιου: Ζούμε τις τελευταίες πράξεις ενός προαναγγελλόμενου τέλους του ΣΥΡΙΖΑ. «Υποστήκαμε μια οδυνηρή ήττα», είπε και προσέθεσε πως στην πραγματικότητα δεν υπήρχε ούτε plan A σοβαρό. «Η στρατηγική των θεσμών είναι να μας εξοντώσουν και να μας οδηγήσουν σε Grexit. Δεν υπάρχει σοβαρός άνθρωπος που να πιστεύει ότι η συμφωνία μπορεί να εφαρμοστεί», είπε η κ. Πορτάλιου επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση πρέπει να ετοιμαστεί και για το Grexit και για την αδυναμία της να εφαρμόσει αυτή τη συμφωνία.

Μπαλαούρας: Οδυνηρή ήττα, σημαντικά λάθη θα μπορούσαμε πολύ νωρίτερα με τους δικούς μας όρους να είχαμε capital controls.

Μπαλάφας: Αν σου δίνει την εμπιστοσύνη ο λαός πρέπει να κάνεις το καλύτερο δυνατό και να μη διευκολύνεις την παλινόρθωση των δυνάμεων της αντίδρασης. Το βασικό κριτήριο αν πορεύόμαστε καλώς είναι ο κόσμος, οι υποτελείς τάξεις οι οποίες δείχνουν στήριξη και κατανόηση. Οι αποφάσεις έλεγαν εκτός από «καμία θυσία για το ευρώ» και «καμία αυταπάτη για τη δραχμή».

Νταβανέλος: Απαιτώ από το Μαξίμου, να ασκήσει τη δύναμη που έχει για να τσακίσει το ρουλεμάν που επιτίθεται σε συντρόφους όπως ο Βαρουφάκης η Κωνσταντοπούλου κ.α

Ρινάλντι: Έχει τεράστια ευθύνη ο Τσίπρας και το Μαξίμου. Παραιτούμε από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. Κάτι δεν πάει καλά σ'αυτή την κατάσταση. Άκουσα το Φίλη και θα πάω κι εγώ σε ένα λαϊκισμό , για τα... κωλομακαρόνια (σς του Φίλη) και θέλω να πάω να του πω ότι κόσμος το πληρώνει με κόστος. Άλλα είπαμε στον κόσμο και μας εμπιστεύτηκε. Πληγώθηκε η σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με το λαό. Η γραμμή να μειώσουμε τις επιπτώσεις δείχνει ότι ωραιοποιούμε την κατάσταση. Ο ΣΥΡΙΖΑ μεταλλάσσεται ως κόμμα, αυτή η πολιτική δεν εξυπηρεί τις υποτελείς τάξεις και αυτό δεν είναι δουλειά της Αριστεράς.

Φίλης: Δεν μπορούσαμε να έχουμε μυστικό plan b, θα ήταν πραξικόπημα. Η συζήτηση για το πως θα προχωρήσει η Ελλάδα πρέπει να λαμβάνει υπόψιν την Αριστερά του 21ου αιώνα. Ο Βαρουφάκης έχει πει πολλές μαλακίες. Δεν είχε κρυφό σχέδιο, γι αυτό τον υπερασπίζομαι. Αν ίσχυαν όσα λέει πράγματι θα ήταν η πρώτη δίκη που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ειδικό δικαστήριο. Εμείς να ξεκινήσουμε την κάθαρση για να μην υπάρξει επίθεση από το παλαιοκομματικό σύστημα.

Ήσυχος: Οφείλουν απαντήσεις οι σύντροφοι που υπηρέτησαν τη διαπραγμάτευση και όσοι συνέταξαν το προεκλογικό πρόγραμμα.

Μπαλτάς:Το μικρό που κερδίσαμε σε σχέση με τη συμφωνία Τουσκ, δεν είναι αμελητέο. Ο πόλεμος είναι παρατεταμένος, ανοίξαμε ρήγμα ανεπούλωτο στην ευρωζώνη.

Σκουρλέτης για τις Σκουριές: μόλις πριν τρεις μέρες συναντηθήκαμε και κουβεντιάσαμε. Είπαμε ότι θα κάνουμε συνάντηση στο υπουργείο και αμέσως μετά θα κάνουμε συνάντηση για να αποφασίσουμε τα βήματα για τη δικαίωση του αγώνα. Συμφωνήσαμε ότι θα κάνουμε συνάντηση στο υπουργείο με όλους τους αρμόδιους και έπειτα συνάντηση σε πολιτικό επίπεδο για να αποφασίσουμε τα βήματα που σε κάθε περίπτωση θα είναι στην κατεύθυνση της δικαίωσης του αγώνα των κατοίκων.

Τσίπρας για Σκουριές: Αν κατάλαβα καλά με κατηγόρησαν επειδή αναφέρθηκα ( στη συνέντευξή του στο Κόκκινο) σε 5000 εργαζόμενους. Αν αυτό είναι το λάθος μου δεν είναι εσκεμμένο. Κάνουν το λάθος να ταυτίζουν κάποιοι την έκβαση του αγώνα με το ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν πρέπει να έχουν δουλειά. Πως είναι δυνατόν αυτή μου η τοποθέτηση να είναι σημαία ξεπουλήματος του αγώνα; Τι περιμένατε να πω ότι η λύση που θα προτείνει η κυβέρνηση θα είναι να οδηγήσουν στην ανεργία 1900 άτομα; Η στάση της Αριστεράς δεν μπορεί να είναι εκδικητική να χάσουν αυτοί οι άνθρωποι τη δουλειά τους.

Δραγασάκης: Επιτρέψαμε να έχουμε κόμματα μέσα στο κόμμα. Θα ήθελα να θέσω κάποια ερωτήματα. Πρέπει να βγάλουμε συμπεράσματα. Τι ακριβώς έγινε αυτό το πεντάμηνο; Αυτό που ζήσαμε ήταν ένας ιδιόμορφος πόλεμος. Μια σύγκρουση διαφορετικών αξιών, διαφορετικών αντιλήψεων, διαφορετικών σχεδίων. Στις 20 Φλεβάρη αυτό που με έκανε να αποδεχτώ τη συμφωνία ήταν συνεχιζόμενη εκδοχή καταθέσεων. Να δούμε αυτό που έγινε ως μια σύγκρουση και να το μελετήσουμε. Είναι συλλογική η ευθύνη. Εγώ δεν κρύβω τον προβληματισμό μου. Τα ερωτήματα είναι αμείλικτα. Αν επιστρέψουμε στην αντιπολίτευση, δεν θα μπορέσουμε ποτέ να δοκιμάσουμε τις αντοχές μας. Επιτρέψαμε να κάνουμε ένα κόμμα που λειτουργούν κόμματα μέσα στο κόμμα. Όπως σπείραμε θα θερίσουμε και ελπίζω να πάμε στην επανίδρυση για ένα ενιαίο κόμμα.

Καλύβης: Μπορεί να εγκαταλειφθεί η αριστερή πολίτικη και να έχουμε αριστερή παρένθεση.  Περίμενα από κάποιον  να ομολογήσει ότι η στρατηγική απέτυχε. Προσπαθούμε να οχυρωθούμε πίσω από βιαστικές κινήσεις. Δεν θέλω να πέσει η κυβέρνηση και να γίνει αριστερή παρένθεση, αλλά μπορεί να εγκαταλειφθεί η αριστερή πολιτική και μα έχουμε αριστερή παρένθεση. Είναι οικονομικά και κοινωνικά βιώσιμη αυτή η συμφωνία; Απαντάω, "όχι".

Κωνσταντοπούλου: Σήμερα είναι  η μέρα της ευθύνης του ΣΥΡΙΖΑ για αυτά που πρόκειται να συμβούν. Όχι απλώς δεν ήμασταν προετοιμασμένοι, αλλά δεν διανοηθήκαμε ότι θα φέρναμε απανωτά κατεπείγοντα και το χειρότερο μνημόνιο στην ιστορία, οτι θα αναγκαζόμασταν να φέρουμε  εκ νέου την τρόικα. Είναι καλό να θυμόμαστε από που ερχόμαστε και που πηγαίνουμε. Ανοίγουμε δρόμους στην ελπίδα, είπαμε, για να πάρουν τα όνειρα εκδίκηση για να φτιάξουμε έναν άλλο κόσμο που είναι  εφικτός και όχι σουρεαλισμός. Είμαστε κάθε λέξη του Συντάγματος, είπαμε, και δεν μπορεί να εννοούσαμε οτι οποίος υπερασπίζεται το Σύνταγμα ειναι γελοίος. Η Αριστερά είναι ικανή για πολλά. Η ιστορία δεν τελείωσε στις 13 Ιουλίου και οι απαντήσεις είναι αβίαστες. Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να αναλάβει την ευθύνη να ψηφίσει τρίτο μνημόνιο, "οχι", γιατί ο λαός μας ψήφισε για να καταργήσουμε τα μνημόνια.Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να επιτρέψει να ψηφιστεί το μνημόνιο και μετά να αποφασίσει;Θα είναι εγκληματικό να κηλιδωθεί  η Αριστερά. Δεν είναι αλήθεια ότι εξαντλήσαμε όλα μας τα όπλα.

Βαλαβάνη: Παραιτήθηκα από τη Δευτέρα που το πρωθυπουργικό αεροσκάφος επέστρεφε, πριν από την ερώτηση Αυγενάκη. γιατί αφέθηκε η εκστρατεία στοχοποίησής μου; Γιατι αφέθηκε χωρίς δημόσιες παραβάσεις πέρα από την πρόεδρο της Βουλής και του Θανάση Καρτερού και αφέθηκε  πάρει διαστάσεις χιονοστιβάδας; Με αφήσατε να τα βγάλω πέρα μόνη μου. Δεν πρόκειται να κάνω τώρα πίσω όταν στόχος είναι η σπίλωσή μου. Το να είσαι ανένταχτος στον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι εύκολο. Σήμερα που είμαι μόνη μου, ζητώ τη δημόσια στήριξη όλων σας. Γιατί καλή είναι η κατ'ιδίαν στήριξη, αλλά δε φτάνει".

Ρένα Δούρου: «Σήμερα, μετά από μια σκληρή και άνιση διαπραγμάτευση, με λάθη και αδεξιότητες, ναι, αλλά πάντα με ειλικρίνεια και ανάληψη από τον πρωθυπουργό της ευθύνης για το καλό του τόπου, αναλαμβάνουμε να φέρουμε σε πέρας μια εξαιρετικά δύσκολη εξίσωση». Αυτό αναφέρει, μεταξύ άλλων, η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου σε άρθρο–παρέμβασή της στη εφημερίδα «Αυγή», με τον τίτλο «Για την Κεντρική Επιτροπή».Η κ. Δούρου διευκρινίζει ότι η δύσκολη εξίσωση αφορά την εφαρμογή ενός προγράμματος ανάγκης και παραδέχεται ότι αυτό «πόρρω απέχει από το όραμά μας». Συμπληρώνει ωστόσο ότι «το όραμα δεν μπορεί να οικοδομείται σε αοριστολογίες πασπαλισμένες με δήθεν “αντισυστημική επαναστατικότητα”, χωρίς τεκμηρίωση, σοβαρό σχεδιασμό, κοστολογημένες προτάσεις με βιώσιμη προοπτική. Το όραμα κτίζεται με σκληρή δουλειά που ξεκινά από σήμερα».

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.