Έπειτα από 12 ώρες συνεδρίασης ο ΣΥΡΙΖΑ οδεύει σε έκτακτο συνέδριο , όπως πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με την απόφαση που ελήφθη λίγο μετά τα μεσάνυχτα από την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος. 

Η απόφαση ελήφθη δι' ανατάσεως της χειρός με ευρεία πλειοψηφία και χωρίς να γίνει καταμέτρηση. Οι επιλογές που τέθηκαν σε ψηφοφορία ήταν τελικώς δύο: Έκτακτο συνέδριο το Σεπτέμβριο, ή διαρκές συνέδριο στις αρχές Αυγούστου, όπως ήταν η πρόταση της Αριστερής Πλατφόρμας.

Η συνεδρίαση της ΚΕ διήρκεσε περίπου 12 ώρες. Οι τοποθετήσεις των μελών συνεχίζονταν έως τις 11 το βράδυ, ώσπου ελήφθη απόφαση να επιταχυνθούν οι διαδικασίες.

Έτσι, μετά από πρόταση του προεδρείου, αποφασίστηκε ότι οι ομιλίες θα ολοκληρωθούν με την τοποθέτηση του γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής, Τάσου Κορωνάκη, ο οποίος πρότεινε έκτακτο συνέδριο το Σεπτέμβρη.

Νωρίτερα, στην ομιλία του, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας πρότεινε στην ΚΕ «να αποφασίσει υπέρ ενός ανοιχτού, συντεταγμένου δημοκρατικού συνεδρίου, ενός έκτακτου συνεδρίου το Σεπτέμβρη ώστε να λήξουμε το σύνολο της ατζέντας και να απαντήσουμε στα κρίσιμα στρατηγικά ερωτήματα που τίθενται».

Ο κ. Τσίπρας έδειξε επίσης τον δρόμο του εσωκομματικού δημοψηφίσματος, εάν τελικά είναι σημαντικό να κριθεί άμεσα εάν η κυβέρνηση πράττει σωστά ή όχι. Η επιλογή ωστόσο του δημοψηφίσματος υποχώρησε γρήγορα κατά τη συνεδρίαση της ΚΕ και δεν τέθηκαν καν σε ψηφοφορία.

Επιθετικός και δηκτικός ήταν ο κ. Λαφαζάνης στην ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Λαφαζάνης εκτίμησε πως στη χώρα «έχει τελειώσει η δημοκρατία». «Έχουμε έναν ιδιόμορφο ολοκληρωτισμό. Είναι η δικτατορία του ευρώ, αυτό είναι το πολίτευμα» είπε.

Σε ό,τι αφορά την εναλλακτική λύση, είπε: «Έχουμε πει 100 φορές την εναλλακτική λύση». Αμέσως μετά υπογράμμισε: «Κάποιοι λέγαμε εδώ ότι το κόμμα θα πρέπει να διαθέτει λύση έξω από την ευρωζώνη και αντιμετωπιζόμασταν με κατάρες».

Διερωτήθηκε επίσης για το πώς είναι δυνατόν να μπαίνει σε διαπραγμάτευση ο πρωθυπουργός της χώρας και να λέει ότι δεν έχει εναλλακτική λύση. «Τα κλιμάκια ζητάνε τη μάνα τους και τον πατέρα τους» είπε.

Κατηγορηματικά αντίθετη με τη ψήφιση του «χειρότερου μνημονίου στην μνημονιακή ιστορία» εμφανίστηκε η Ζωή Κωνσταντοπούλου κατά την τοποθέτησή της στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία χαρακτήρισε ιστορικής σημασίας και υπαρξιακής διάστασης για το κόμμα.

Η όλη συνεδρίαση διεξήχθη σε ιδιαίτερα τεταμένο κλίμα, με πολλά από τα μέλη που έλαβαν τον λόγο μετά τον πρόεδρο του κόμματος Αλέξη Τσίπρα να προχωρούν σε αιχμηρές και πολλές φορές σκληρές τοποθετήσεις.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.