Συμφωνήθηκε να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις πάνω σε ένα πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας
(Συνεχής Ενημέρωση)Μετά από 17 ώρες μαραθώνιων και ιστορικών διαπραγματεύσεων υπήρξε συμφωνία ύψους 82-86 δισ. για την Ελλάδα διάρκειας 3 ετών, με τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. 
Η συμφωνία συνοδεύεται από αυστηρούς όρους και η ελληνική κυβέρνηση καλείται να περάσει τα προαπαιτούμενα από την ελληνική βουλή, εντός 48 ωρών. 
Δεν αποκλείεται την Τετάρτη, 15 Ιουλίου, να υπάρξει νέα συνεδρίαση του Eurogroup για την ΕλλάδαΣύμφωνα με την Καγκελάριο της Γερμανίας, Angela Merkel, το fund των 50 δισ. ευρώ κρατικής περιουσίας θα βρίσκεται υπό ευρωπαϊκή επιτήρηση, ενώ απέκλεισε εκ νέου το κούρεμα του ελληνικού χρέους. 
Η Σύνοδος κατέληξε σε ομόφωνη συμφωνία, ανέφερε λίγο πριν τις 10 το πρωί της Δευτέρας ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού συμβουλίου, Donald Tusk, σε tweet.
Οι εργασίες της Συνόδου ολοκληρώθηκαν λίγο μετά τις 10 το πρωί της Δευτέρας, μετά από 17 ώρες συνεχών διαβουλεύσεων.Για το fund των 50 δισ. με ελληνικά περιουσιακά στοιχεία, τα κεφάλαια θα διατεθούν για το χρέος και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.Σύμφωνα με το ανακοινωθέν της Συνόδου, η έναρξη των διαπραγματεύσεων δεν αποτελεί συμφωνία, καθώς χρειάζονται ακόμη να οριστούν οι λεπτομέρειες για τις δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

Το κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου:
«Η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης τονίζει την επιτακτική ανάγκη να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη προς τις ελληνικές αρχές ως προϋπόθεση για μια πιθανή μελλοντική συμφωνία για ένα νέο πρόγραμμα ESM. Στο πλαίσιο αυτό, η ευθύνη των ελληνικών αρχών είναι το κλειδί, καθώς η επιτυχής εφαρμογή θα πρέπει να ακολουθήσει τις πολιτικές δεσμεύσεις.
Ένα κράτος μέλος της ευρωζώνης ζητεί χρηματοδοτική συνδρομή από τον ESM, ενώ αναμένεται να απευθύνει, εφόσον είναι δυνατόν, ανάλογο αίτημα προς το ΔΝΤ. 
Αυτό αποτελεί προϋπόθεση για το Eurogroup να συμφωνήσει σε ένα νέο πρόγραμμα του ESM. 
Ως εκ τούτου, η Ελλάδα θα ζητήσει τη συνέχιση της στήριξης του ΔΝΤ (παρακολούθηση και χρηματοδότηση) από τον Μάρτιο το 2016.
Λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη με την Ελλάδα, η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης χαιρετίζει τις δεσμεύσεις των ελληνικών αρχών να νομοθετήσουν χωρίς καθυστέρηση μια πρώτη δέσμη μέτρων. 
Αυτά τα μέτρα, που θα ληφθούν μετά από πλήρη εκ των προτέρων συμφωνία με τα θεσμικά όργανα, θα περιλαμβάνουν:
• Εξορθολογισμό του συστήματος ΦΠΑ και διεύρυνση της φορολογικής βάσης με την αύξηση των εσόδων
• Άμεσα μέτρα για τη βελτίωση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του συνταξιοδοτικού συστήματος, ως μέρος ενός συνολικού προγράμματος μεταρρύθμισης του συστήματος
• Διασφάλιση της πλήρους νομικής ανεξαρτησίας της ΕΛΣΤΑΤ
• Πλήρη εφαρμογή των σχετικών διατάξεων της Συνθήκης για τη Σταθερότητα, τον Συντονισμό και τη Διακυβέρνηση στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση, πριν από την οριστικοποίηση του μνημονίου και την εισαγωγή αυτόματων περικοπών δαπανών σε περίπτωση απόκλισης από τους φιλόδοξους στόχους πρωτογενούς πλεονάσματος μέχρι τις 22 Ιουλίου
• Υιοθέτηση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, η οποία είναι μια πολύ σημαντική αναθεώρηση των διαδικασιών και των κανόνων για τον αστικό κώδικα, ώστε να επιταχυνθεί σημαντικά η δικαστική διαδικασία και να μειωθεί το κόστος
• Υιοθέτηση της οδηγίας BRRD για τις τράπεζες

Merkel: Υπό ευρωπαϊκή επιτήρηση το fund των 50 δισ. για την Ελλάδα
Η συμφωνία που επετεύχθη για την Ελλάδα μπορεί να περάσει από τη γερμανική Βουλή, τόνισε η Γερμανίδα Καγκελάριος Angela Merkel, στις δηλώσεις της μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής, εκτιμώντας ότι τα πλεονεκτήματα είναι περισσότερα από τα μεινονεκτήματα.
Έως τις 15 Ιουλίου η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να νομοθετήσει τα προαπαιτούμενα (prior actions), ξεκαθάρισε η καγκελάριος, τα οποία αφορούν ΦΠΑ, συνταξιοδοτικό και εργασιακά.
Η Ελλάδα πρέπει να ψηφίσει το κείμενο συμφωνίας πριν από τα υπολοιπα κοινοβούλια, ενώ ανέφερε ότι είναι εκτός συζήτησης ένα κούρεμα στην ονομαστική αξία του ελληνικού χρέους.
Η Ελλάδα πρέπει να υποστηριχθεί για την εφαρμογή των συμφωνηθέντων, ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα υλοποίησης.
Στο παρελθόν είχαμε πολύ σημαντικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση των όσων είχαν συμφωνηθεί.
Πρέπει να πάμε βήμα-βήμα με την Ελλάδα, προκειμένου να επανακτηθεί η εμπιστοσύνη, ανέφερε.
Επίσης, η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους μπορεί να επιτευχθεί και μέσα από το fund των 50 δις ευρώ, θα είναι υπό ευρωπαϊκή επιτήρηση.
Αναφορικά στην παρουσία του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, η Merkel ανέφερε ότι η Ελλάδα θα αιτηθεί νέου προγράμματος διάσωσης από το ΔΝΤ όταν λήξει το πρόγραμμα του ΔΝΤ τον Μάρτιο.
Κατά την εκπόνηση του προγράμματος θα πρέπει να επιστρέψουμε στο κανονικό σχήμα του ελέγχου των τριών θεσμών, ανέφερε η Merkel.
Εφόσον η συμφωνία περάσει και από τα εθνικά κοινοβούλια, θα αρχίσουμε να εφαρμόζουμε το νέο πρόγραμμα.




Embedded image permalink

Dijsselbloem: Οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν 25 δισ. ευρώ - Ψήφιση των μέτρων άμεσα
Η ολοκλήρωση της συμφωνίας απαιτεί ακόμα δουλειά εβδομάδων, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, μετά τη Σύνοδο Κορυφής που κατέληξε σε ομόφωνη συμφωνία για την Ελλάδα. 
Οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν 25 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Eurogroup. 
To fund κρατικής περιουσίας θα χρησιμοποιηθεί για το ελληνικό χρέος και για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, εξήγησε ο κ. Dijsselbloem. 
Και πρόσθεσε ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε το θέμα του χρηματοδοτικού κενού.
Ο πρόεδρος του Eurogroup τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην ψήφιση των προαπαιτούμενων. 
«Υπήρξαν πολλά μεγάλα ανοιχτά ζητήματα, τα οποία συζητήθηκαν.
Το κομβικό θέμα ήταν η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης.
Επικεντρωθήκαμε σε πολλά σημεία», σημείωσε ο Dijsselbloem. 

Juncker (Κομισιόν): Κοπιάσαμε για τη συμφωνία 
Καταλήξαμε σε συμφωνία, χρειάστηκε κόπος δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Jean Claude Juncker, μετά το πέρας της μαραθώνιας Συνόδου Κορυφής για την Ελλάδα. 
«Είμαστε ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα που καταλήξαμε.
Η θέση της Κομισιόν ότι δεν μπορεί να υπάρξει Grexit, ήταν σαφής», τόνισε ο Juncker. 
«Είμαι ευτυχής που η πρόταση της Επιτροπής έγινε αποδεκτή για ένα πρόγραμμα 35 δισ. ευρώ που θα ενισχύσει την ανάπτυξη», ανέφερε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 

Tusk (E.E): Αποφάσεις άμεσα από το Eurogroup για χρηματοδοτική στήριξη
Σήμερα είχαμε μόνο ένα στόχο, να επιτευχθεί συμφωνία, επιτέλους καταλήξαμε, τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk, στη συνέντευξη τύπου μετά τη μαραθώνια Σύνοδο Κορυφής για την Ελλάδα. 
Το Eurogroup θα συνεργαστεί με τους θεσμούς για να προωθήσει άμεσα τις διαπραγματεύσεις.
Υπάρχουν αυστηροί όροι που πρέπει να τηρηθούν, τόνισε ο Tusk. 
Συμφωνήθηκε να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις πάνω σε ένα πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας, σημείωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. 
Το Eurogroup πρέπει να αποφασίσει άμεσα πως θα στηριχθεί χρηματοδοτικά η Ελλάδα, σύμφωνα με τον κ. Tusk. 

Δείτε εδώ τι προέβλεπε το σχέδιο που εισηγήθηκε το Eurogroup

Συνεχείς διακοπές της Συνόδου με τετραμερείς Τσίπρα, Merkel, Hollande, Juncker
Η Σύνοδος Κορυφής διεκόπη αρκετές φορές για να πραγματοποιηθούν συναντήσεις μεταξύ των κ. κ. Τσίπρα, Merkel, Hollande και Τusk. 
Τελευταίες πληροφορίες που διαρρέουν από τις κλειστές πόρτες της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τους Ευρωπαίους ηγέτες αλλαγές, προκειμένου να εξομαλύνει το σκληρό πακέτο που υπήρχε στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης.



Embedded image permalink



Embedded image permalink

Το τελεσίγραφο για ψήφιση νέων μέτρων έως τις 15 Ιουλίου
Οι Ευρωπαίοι φαίνεται ότι έθεσαν τελεσίγραφο στην Ελλάδα, να ψηφίσει ένα βαρύ πακέτο μέτρων έως την Τετάρτη 15 Ιουλίου.
Η Ελλάδα έχει λάβει προθεσμία έως τις 15 Ιουλίου προκειμένου να νομοθετήσει τα πρώτα μέτρα, ώστε να πειστούν οι Ευρωπαίοι για τη βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει τις δεσμεύσεις της.
Eάν η Ελλάδα νομοθετήσει, τότε ίσως κυβέρνηση και δανειστές καταλήξουν σε προσυμφωνία.
Η οριστικοποίηση της συμφωνίας θα πραγματοποιηθεί, κατά πάσα πιθανότητα, σε νέο Eurogroup στα τέλη της εβδομάδας (στις 16 ή 17 Ιουλίου το πιθανότερο). 
Το ΔΝΤ φέρεται να ζητά επισήμως κυβέρνηση τεχνοκρατών στην Ελλάδα, Έλληνες αξιωματούχοι προαναγγέλλουν ανασχηματισμό τη Δευτέρα 13 Ιουλίου ή το αργότερο την Τρίτη 14/7, ενώ όλοι συνηγορούν ότι μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού είνα θέμα χρόνου...

Embedded image permalink

πηγη bankingnews

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.