Δειλά βήματα προς τη συμφωνία φαίνεται πως κάνει η κυβέρνηση, με δεδομένο και το ασφυκτικό χρονικό περιθώριο, καθώς το Eurogroup αναμένεται να επισπευσθεί και να γίνει την Παρασκευή. Ήδη, η ελληνική πλευρά καταρτίζει τις ελληνικές προτάσεις, οι οποίες θα μπορέσουν να ξεκλειδώσουν τη συμφωνία, αν και όλοι εμφανίζονται να κρατούν… πισινές για κάποια απρόβλεπτη πολιτική κίνηση, η οποία θα μετατρέψει τη διαδικασία σε ένα οδυνηρό blame game.

Ήταν ίσως η πρώτη μέρα που τα μαντάτα από τις Βρυξέλλες δεν ήταν μαύρα. Η κυβέρνηση, με τη βοήθεια και τεχνοκρατών από τους θεσμούς αλλά και από τη γαλλική κυβέρνηση, η οποία τις τελευταίες ώρες εργάζεται συστηματικά για να επιτευχθεί μια απεμπλοκή, έσβηνε και έγραφε προτάσεις για το βαρύ κοστούμι μέτρων που θα συνοδεύει την αίτησή μας για παροχή βοήθειας από τον ESM.

Βασική επιδίωξη η απεμπλοκή

Η κυβέρνηση εμφανίζεται τις τελευταίες ώρες να δουλεύει με βασικό σενάριο την απεμπλοκή και την εξασφάλιση της παραμονής της χώρας στο ευρώ.

Ο πρωθυπουργός είχε ήδη από την Τρίτη δώσει οδηγίες στο δίδυμο Τσακαλώτου-Χουλιαράκη που έμεινε στις Βρυξέλλες, ώστε οι ελληνικές προτάσεις να καταρτιστούν γρήγορα, με ακρίβεια και να είναι ποιοτικές. Να έχουν δηλαδή απόδοση, μιας και κάτι τέτοιο ζητούν μετ’ επιτάσεως οι εταίροι μας. Την ελληνική κυβέρνηση συνέδραμαν και τεχνοκράτες από τους θεσμούς, αλλά και από τη Γαλλική κυβέρνηση. Κοινοτικές πηγές, έκαναν λόγο για καλό κλίμα εργασίας και για σοβαρή δουλειά, η οποία λαμβάνει χώρα, ώστε η Ελλάδα να καταθέσει εμπρόθεσμα τις προτάσεις της, έως τα μεσάνυχτα της Πέμπτης δηλαδή.

Πάντως, κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος πως η διαδικασία θα καρποφορήσει. Στις Βρυξέλλες υπάρχει πάντα ο φόβος για ξαφνική οπισθοχώρηση της Αθήνας ή για κώλυμα στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, αν εν τέλει κλείσει η συμφωνία και γι’ αυτό το λόγο στις διαρροές τους είναι εξαιρετικά προσεκτικοί. Από την άλλη και η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι 100% πεπεισμένοι πως όλοι οι εταίροι έχουν πειστεί για την αναγκαιότητα αποφυγής ενός Grexit, φωτογραφίζοντας και μικρότερες χώρες, συνεπώς καμία πλευρά δεν μιλά για τετελεσμένα. Αυτή η αβεβαιότητα είναι και ο βασικός λόγος που, αν υπάρξει συμφωνία, τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στην Αθήνα θα συσταθούν ομάδες για την παρακολούθηση της εξέλιξης του προγράμματος.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, αμέσως μετά την επιστροφή του Πρωθυπουργού από το Στρασβούργο, όπου παρευρέθηκε στη συνεδρίαση της ολομέλειας του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, και αφού ολοκληρώθηκαν οι συναντήσεις του με τον Προκόπη Παυλόπουλο και τον Σταύρο Θεοδωράκη, ο κύριος Τσίπρας άνοιξε γραμμή επικοινωνίας με τα στελέχη της διαπραγματευτικής ομάδας της κυβέρνησης και ενημερωνόταν για τις εξελίξεις, ενώ συνεργάτες του επεξεργάζονταν ακόμα και το… format της πρότασης, ώστε να είναι ακριβώς στα μέτρα των Ευρωπαίων.

Σε ετοιμότητα η αντιπολίτευση

Σε ετοιμότητα βρίσκεται και η αντιπολίτευση, αν και ήδη έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους τα πρώτα ρήγματα στην πολυδιαφημισμένη εθνική συναίνεση.

Το πρωί της Τετάρτης, πολιτικός της αντιπολίτευσης έλεγε σε πηγαδάκι πως «ο Αλέξης Τσίπρας χρειάζεται ένα σπρώξιμο», φωτογραφίζοντας επί της ουσίας μια δυσκολία του Πρωθυπουργού να αποφασίσει ανάμεσα σε αυτό που η αντιπολίτευση θεωρεί εθνικά αναγκαίο - την υπογραφή μιας συμφωνίας δηλαδή - και τις αναμενόμενες αντιδράσεις στο κόμμα του. Ήδη, σε αντιπολιτευτικά πηγαδάκια σχολιάζεται πως υπάρχει μια ευρεία κοινοβουλευτική μαγιά, η οποία θα λειτουργήσει υποστηρικτικά προς τον Πρωθυπουργό, αν καταφέρει να υπερβεί τις αγκυλώσεις και τις επιφυλάξεις του.

Πάντως, ο μεταβατικός πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης αποφάσισε να μην ακολουθήσει τον Αλέξη Τσίπρα στην επιχείρηση συναίνεσης, θεωρώντας πως ο πρωθυπουργός έχει «αδειάσει»» τους πολιτικούς αρχηγούς και πως κινείται στα όρια της εμπιστοσύνης που του έδειξαν οι πολιτικοί αρχηγοί στη σύσκεψη της Δευτέρας. Αυτός είναι και ο λόγος που, παρά το γεγονός πως ο Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς της αντιπολίτευσης, εκτός του Νίκου Μιχαλολιάκου, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης επέλεξε να μην σηκώσει το ακουστικό το βράδυ της Τετάρτης, παρά το ότι στη ΝΔ ενημερώθηκαν για τη διαθεσιμότητα του Πρωθυπουργού. «Να μιλήσει δημοσίως, δεν έχει κάτι να φοβάται» ήταν το σχόλιο κύκλων της ηγεσίας της ΝΔ, με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να πηγαίνει το πρωί της Πέμπτης στο προεδρικό μέγαρο για ραντεβού με τον ΠτΔ Προκόπη Παυλόπουλο, για τον οποίο ο κύριος Μεϊμαράκης έχει τονίσει πως οφείλει να διασφαλίσει την παραμονή της χώρας στο ευρώ.

Σενάριο τρόμου το blame game για Grexit

Πάντως, κανείς στο πολιτικό σκηνικό αυτή την ώρα δεν μπορεί να ξορκίσει το ενδεχόμενο ακόμα και την ύστατη ώρα να παίζεται ένα ιδανικό blame game, σε ένα σχεδόν μακιαβελικής σύλληψης και εκτέλεσης σενάριο, ώστε αν τελικώς επέλθει το Grexit, έστω και από ατύχημα, τόσο η κυβέρνηση όσο και οι εταίροι να έχουν ένα επιχείρημα να επικαλεστούν. Στη βάση αυτού του σεναρίου, θα χρειαζόταν ένα απόλυτα πειστικό αφήγημα, ώστε το Grexit να αποδοθεί από τη μία στην άλλη πλευρά ως ψόγος.

Όπως έλεγε βουλευτής της ΝΔ, αυτός ο φόβος πολλών στελεχών του πολιτικού συστήματος θα ξορκιστεί μόνο εάν ανακοινωθεί η συμφωνία, καθώς εκτιμάται πως, όσες απώλειες και αν υπάρχουν από το κυβερνητικό μπλοκ, αυτή θα περάσει από το κοινοβούλιο.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.