Την εντύπωση ότι παρακολουθούν από απόσταση έναν ακροβάτη σε τεντωμένο σχοινί εκατοντάδες μέτρα από το έδαφος, δίνουν οι Βρυξέλλες, καθώς εξερευνούν τα σενάρια που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν μετά από ένα «ναι» ή ένα «όχι». Και ο λόγος που βρίσκονται σε απόσταση είναι γιατί θεωρούν πως τα σενάρια είναι συγκεκριμένα και οι επιπτώσεις τους αφορούν κυρίως την Ελλάδα και όχι την Ευρωζώνη, που έχει θωρακιστεί απέναντι σε ενδεχόμενη νέα κρίση.


Εκτός ίσως από την πιθανότητα το συνταγματικό δικαστήριο να είχε ακύρωσει το δημοψήφισμα, κάτι που θα δυσκόλευε, όπως αναφέρουν κύκλοι των Βρυξελλών, ακόμα περισσότερο την κατάσταση καθώς θα χανόταν η ευκαιρία να μάθουν απευθείας τι επιλέγει ο ελληνικός λαός...

Το σενάριο του «ναι»

Συγκεκριμένα, αμέσως μετά από ένα «ναι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής οι Βρυξέλλες σκοπεύουν να προτείνουν στην Ελλάδα ένα πρόγραμμα δύο-τριών μηνών για να αντιμετωπιστούν οι άμεσες χρηματοδοτικές της ανάγκες.  Όπως αναφέρουν κύκλοι των Βρυξελλών, εφόσον οι Έλληνες πουν «ναι» οι διαπραγματεύσεις για ένα τρίτο πρόγραμμα θα ξεκινήσουν αμέσως, ωστόσο, λόγω των ασφυκτικών χρονικών περιθωρίων δε θα είναι δυνατό να συμφωνηθεί  ένα διετές πρόγραμμα απευθείας. Επιπλέον οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι υπολογίζουν σε θετική ανταπόκριση από τα κράτη μέλη, ωστόσο άλλες πηγές διατηρούν τις αμφιβολίες τους για τη στάση που θα κρατήσουν οι «σκληροί» του Eurogroup.

Με δεδομένο πως στις 20 Ιουλίου η κυβέρνηση πρέπει να πληρώσει 3,7 δις στην ΕΚΤ, αναφέρουν πως όλα πρέπει να γίνουν ταχύτατα, μη αποκλείοντας το ενδεχόμενο να μη μπορέσει να γίνει η συγκεκριμένη εκταμίευση εγκαίρως για την πληρωμή.

Σε ότι αφορά μάλιστα το τρίτο πρόγραμμα, ξεκαθαρίζουν, ότι θα το διαπραγματευτούν μόνο με μια νέα κυβέρνηση τεχνοκρατών ή κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, ενώ αναφέρουν πως είναι άγνωστο ποια θα είναι τα κεφάλαια που χρειαστούν, καθώς πρόκειται για μια νέα πραγματικότητα μετά το κλείσιμο των τραπεζών, ενώ παράλληλα δεν αποκλείουν πως σε αυτό το σενάριο η Ελλάδα θα μπορούσε να βγει στις αγορές μετά από ένα χρόνο.

Επίσης, φαίνεται πως οι κορυφαίοι παράγοντες της Ευρωζώνης αποκλείουν κατηγορηματικά να συνομιλήσουν και πάλι με την παρούσα κυβέρνηση. Είναι γεγονός μάλιστα ότι μια άρνηση δανείου προβλέπεται και από το καταστατικό του ESM παρά το σαφώς αντιδημοκρατικό χαρακτήρα την εν λόγω παραδοχής. Ανεπίσημα δικαιολογείται η ενδεχόμενη τέτοια στάση, από το επιχείρημα ότι τα προγράμματα διάσωσης πετυχαίνουν μόνο όταν οι κυβερνήσεις τα οικειοποιηθούν και είναι αποφασισμένες να τα εφαρμόσουν

Το σενάριο του «όχι»

Σε ότι αφορά, τώρα, το σενάριο του «όχι», οι ίδιες πηγές λένε πως η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη είναι αναπόφευκτη, ξεκαθαρίζοντας πως δεν έχουν να πουν τίποτα με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη και η όποια διαπραγμάτευση ακολουθήσει θα είναι εξαιρετικά σύντομη.

Εξηγούν πως η έξοδος μιας χώρας από το ευρώ μπορεί να μην προβλέπεται από τη Συνθήκη της Λισαβόνας όμως η Ελλάδα θα αναγκαστεί να αποχωρήσει, καθώς αν δεν πληρωθούν στις 20 Ιουλίου τα 3,7 δισ. στην ΕΚΤ, η ΕΚΤ θα κόψει εντελώς τον ELA, μετά θα κουρέψει τα ενέχυρα και χωρίς ρευστότητα οι τράπεζες δε θα ξανανοίξουν, εξαναγκάζοντας την ελληνική κυβέρνηση  να τυπώσει άλλο νόμισμα.

Σε αυτήν την περίπτωση υπολογίζουν πως η Ελλάδα δε θα μπορέσει να δανειστεί από κάπου αλλού, ούτε από το ΔΝΤ απέναντι στο οποίο έχει αθετήσει την πρόσφατη πληρωμή, και θα καταρρεύσει ολοκληρωτικά. Επιπλέον, προκαταβάλλουν πως σύντομα θα προσπαθήσει να ξαναμπεί στην Ευρωζώνη και τότε, λένε, η προσαρμογή θα είναι πιο δύσκολη. 

Καταλήγοντας, αναφέρουν πως η προετοιμασία των κρατών-μελών της Ευρωζώνης για το σενάριο Grexit, έχει πραγματοποιηθεί και δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης, καθώς οι αναγκαίοι μηχανισμοί βρίσκονται σε λειτουργία, σε αντίθεση με το 2010. 
Ακόμα και η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Ισπανία είναι προστατευμένες, ενώ οι αγορές αναμένεται να αντιδράσουν ήπια. Το οικονομικό κόστος, καταλήγουν, για την Ευρωζώνη θα είναι σημαντικό, σημειώνουν, αλλά όχι καταστροφικό.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.