Ραγδαίες αναμένονται οι πολιτικές εξελίξεις. Συνεδριάζει την Τρίτη η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Τα σενάρια που εξετάζει το Μαξίμου.


Η επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα από τις Βρυξέλλες στο Μέγαρο Μαξίμου βρήκε τον πρωθυπουργό να έχει μπαράζ συσκέψεων καθώς έχει μπροστά του μια δυσκολη διπλή εξίσωση: Να διασφαλιστούν τα προαπαιτούμενα της συμφωνίας, η ψήφισή τους την Τετάρτη στην Βουλή και να επιλυθούν όλα τα εσωτερικά προβλήματα. 

Οι εξελίξεις αναμένονται ραγδαίες. Δεν αποκλείεται εντός των επομένων ωρών, ενδεχομένως και μέσα στη νύχτα ο πρωθυπουργός να προχωρήσει σε ανασχηματισμό . Τα πρόσωπα που θα τοποθετηθούν σε θέσεις κλειδιά θα επιλεγούν, σύμφωνα με πληροφορίες, με σκοπό να συγκροτηθεί  μια «κυβέρνηση ρεαλισμού» έτσι ώστε να δοθεί προς τους εταίρους και ένα σήμα αποφασιστικότητας.

Πάντως, αυτή τη στιγμή τα πάντα είναι ανοιχτά. Ολα τα σενάρια παίζουν, όπως της συγκρότησης κυβέρνησης εθνικού ή ειδικού σκοπού ή ακόμη και αυτό των εκλογών αν και είναι μια επιλογή που δεν προκρίνει το Μαξίμου.

Στην πολιτική αυτή αυτή εξίσωση που καλείται να λύσει ο πρωθυπουργός υπάχουν τρια αγκάθια. Πρώτο και μεγαλύτερο αγκάθι, ο Λαφαζάνης και η Αριστερή Πλατφόρμα, που αποφάσισε το απόγευμα να καταψηφίσει τα προαπαιτούμενα, επιλέγοντας στην ουσία την οδό της ρήξης.  

Δεύτερο αγκάθι είναι η στάση της  Ζωης Κωνσταντοπούλου, με τις πληροφορίες να φέρουν το Μαξίμου να δρομολογεί τις διαδικασίες αποπομπής από τη θέση της Προέδρου της Βουλής μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Τρίτο αγκάθι είναι ο πρώην υπουργός Οικονομών Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος μετά την αποπομπή του, αποφάσισε να βγει στο αντάρτικο. Δίνει αλλεπάλληλες συνεντεύξεις, βάζοντας στο στόχαστρό του τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Αναλυτικά

Συνεδριάζει την Τρίτη η ΚΟ

Αύριο συνεδριάζει η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ με τον Παναγιώτη Λαφαζανη να ξεκαθαρίζει ότι δεν ψηφίζει τη συμφωνία και τις πληροφοριες να φέρουν την Αριστερη Πλατφόρμα σε τροχιά αυτονόμησης.

Πάντως πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του θα επιχειρήσουν να προσεγγίσουν όλους τους αντιφρονούντες καθώς και την Αριστερή Πλατφόρμα και θα εξηγήσουν ότι η συμφωνία που υπογράφηκε μπορεί να περιλαμβάνει σκληρά μέτρα αλλά έβγαλε την χώρα από ένα αδιέξοδο οικονομικής ρευστότητας 

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι θα θέσει το δίλημμα στους συντρόφους του, εάν πραγματικά στηρίζουν την κυβέρνηση να το αποδείξουν πρακτικά στη Βουλή, επιδιώκοντας ένα μορατόριουμ με στόχο να ολοκληρωθεί η ψήφιση των προαπαιτούμενων μέτρων 

Ανασχηματισμός προ των πυλών

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Αλέξης Τσίπρας σχεδιάζει την αναδόμηση του κυβερνητικού σχήματος  με προφανή στόχο την προώθηση κοινωνικών πολιτικών που θα έχουν το στίγμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υποψήφιοι για αντικατάσταση είναι οι κΠ. Κουρουμπλής, Γ. Κατρούγκαλος, Δ. Δρίτσας, Ν. Χουντής, ο οποίος παραιτήθηκε για να πάει στην ευρωβουλή,  ενώ εκτιμάται ότι θα γίνει ανακατανομή ρόλων στο υπουργικό σχήμα με τους  Βούτση και Σταθάκη να αποτελούν λύσεις- μπαλαντέρ για την κυβέρνηση.  Ο γρίφος Καμμένου

Ο κυβερνητικος εταίρος Πάνος Καμμένος, ο οποίος συναντήθηκε το απόγευμα με τον πρωθυπουργό, ξεκαθάρισε μεν ότι δεν συμμετέχει σε κυβέρνηση ειδικού σκοπού με τη ΝΔ και το Ποτάμι, ωστόσο ήταν αμφίσημη η τοποθέτηση του για αν θα συνεχίσει να συμμετέχει στην κυβέρνηση Τσίπρα. Είπε ότι δεν συμφωνεί με τη συμφωνια που υπεγράφη αλλά έσπευσε να επισημάνει: Η προσπάθεια του πρωθυπουργού έχει την συμπαράσταση των Ελλήνων. Θα προχωρήσουμε μαζί ώστε η κυβέρνηση να διεκδικήσει το δίκαιο των πολιτών.

Η περιπτωση της Ζωής

Το Μαξίμου καλείται όμως να αντιμετωπίσει και μάλιστα δραστικά το πρόβλημα «Ζωη Κωνσταντοπουλου».  Ολες οι πληροφορίες αναφέρουν ότι  στόχος είναι η αποπομπή της να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας.

Η ΝΔ έχει ήδη διαμηνύσει πως δεν πρόκειται να λάβει οποιαδήποτε πρωτοβουλία. Στελέχη του κόμματος τόνιζαν ότι πρέπει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός να πάρει την απόφαση καθώς ήταν εκείνος που επέλεξε την Ζωή Κωνσταντοπούλου για την θέση του Προέδρου της Βουλής.

Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και το Ποτάμι αλλά και το ΠΑΣΟΚ που δεν διαθέτουν άλλωστε τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτών (50) προκειμένου να καταθέσουν πρόταση μομφής κατά της Προέδρου της Βουλής.

Τα συνεχή χτυπήματα Βαρουφάκη

Την ίδια ώρα ο  πρώην υπουργός Οικονομικων Γιάνης Βαρουφάκης έχει σηκώσει τη σημαία της ...επανάστασης! 

Δηλητηριώδη βέλη προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για την συμφωνία που επετεύχθη ρίχνει ο Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο της Αυστραλίας διαπιστώνοντας πως οι ξένες δυνάμεις παίρνουν αυτή τη φορά τον έλεγχο της δημόσιας περιουσίας.

«Αυτή είναι μια πολιτική της ταπείνωσης. Η τρόικα έκανε ότι μπορούσε για να κάνει τον Α. Τσίπρα να καταπιεί κάθε κριτική που διατύπωσε προς την τρόικα τα τελευταία πέντε χρόνια, όχι απλά αυτούς τους έξι μήνες που είμαστε στην κυβέρνηση, αλλά και τα πέντε χρόνια πριν από αυτό», σημείωσε.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.