Μέχρι το μεσημέρι αναμένεται να ανακοινωθεί ο ανασχηματισμός. Ποιοι μένουν, ποιοι φεύγουν. Στο Μαξίμου ο Αλέξης Τσίπρας.


Στο Μέγαρο Μαξίμου βρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας καθώς μέχρι το μεσημέρι αναμένεται να ανακοινωθεί ο ανασχηματισμός. 

Ο ανασχηματισμός είχε πάρει αναβολή αναγκάζοντας χθες το Μέγαρο Μαξίμου να εκδώσει non paper.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι πρόκειται να επέλθουν ριζικές αλλαγές προσώπων στο κυβερνητικό σχήμα που θα ξεκινήσουν από την αντικατάσταση των τριών υπουργών της Αριστερής Πλατφόρμας
Ο πρωθυπουργός μετά από πολύωρη κυβερνητική σύσκεψη επέλεξε να ρίξει το γάντι στην Αριστερή Πλατφόρμα ενόψει και της δεύτερης κρίσιμης ψηφοφορίας στην βουλή με το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων μέτρων. Στη χθεσινή κυβερνητική σύσκεψη ο Αλέξης Τσίπρας είχε δεχθεί εισηγήσεις να μεταφέρει χρονικά τον ανασχηματισμό ακόμα και την επόμενη εβδομάδα μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη προκειμένου να εμφανιστεί ότι η πρωτοβουλία των πολιτικών κινήσεων και ο χρόνος ανακοίνωσης του ανασχηματισμού αποτελούν επιλογή του Πρωθυπουργού.

Σε κάθε περίπτωση όμως ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να δώσει νέα πνοή στο κυβερνητικό σχήμα που θα έχει ως έργο την ολοκλήρωση της συμφωνίας μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι πρόκειται να επέλθουν ριζικές αλλαγές προσώπων στο κυβερνητικό σχήμα που θα ξεκινήσουν από την αντικατάσταση των τριών υπουργών της Αριστερής Πλατφόρμας των κ.κ. Π.Λαφαζάνη (υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης), Δ. Στρατούλη (αν.υπ. Εργασίας) και Κ. Ήσυχου (αν.υπ. Εθνικής Άμυνας) καθώς και στην αντικατάσταση των παραιτημένων Ν. Βαλαβάνη (αν.υπ. Οικονομικών)και Ν. Χουντή (αν. υπ. Εξωτερικών).

Τα νέα πρόσωπα που συζητούνται για να ενταχθούν στο κυβερνητικό σχήμα είναι ο πρώην γραμματέας της ΚΕ Δ. Βίτσας, ο Γ. Βαρεμένος, ο Γ. Αμανατίδης ο οποίος προέρχεται από την Αριστερή Πλατφόρμα, καθώς και ο Γιάννης Μπαλάφας. Το όνομα του κ. Βαρεμένου συζητείται για το υπουργείο Εθνικής Άμυνας στην θέση του Κ. Ήσυχου, ο Γ. Αμανατίδης για αν. υπουργός στο υπουργείο Παιδείας ενώ τόσο ο κ. Βίτσας όσο και ο Γ. Μπαλάφας συζητούνται για τα υπουργεία Εργασίας και Εσωτερικών αντίστοιχα.

Σύμφωνα με πληροφορίες το νέο κυβερνητικό σχήμα θα προκύψει και από μετακινήσεις των υπουργών σε νέους θώκους αφού ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης …ακούγεται ότι θα αναλάβει το υπουργείο Εσωτερικών από το οποίο φέρεται να μετακινείται ο Ν. Βούτσης για να αναλάβει καθήκοντα Προέδρου της Βουλής στην θέση της Ζ. Κωνσταντοπούλου που θα αντικατασταθεί. Για την θέση του Προέδρου της βουλής συζητείται και το όνομα του Αλέξη Μητρόπουλου που στην περίπτωση που εκλεγεί τότε ο Νίκος Βούτσης πιθανότατα θα έχει τοποθετηθεί σε άλλο υπουργείο από το Εσωτερικών ενώ έχει πέσει και η πρόταση να αναλάβει δεύτερος Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης.

Στο υπουργείο Εργασίας που θεωρείται …ηλεκτρική καρέκλα ακούγεται επίσης το όνομα της Ράνιας Αντωνοπούλου που γνωρίζει το αντικείμενο καθώς ασχολείται με τις πολιτικές απασχόλησης. Ο Γ. Σταθάκης αναμένεται να παραμείνει στο υπουργείο Ανάπτυξης ενώ σύμφωνα με πληροφορίες αναβαθμίζεται ο Χρήστος Σπίρτζης στο υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης. Πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι ο Γ. Κατρούγκαλος παραμένει στην θέση του αφού σήμερα καταθέτει το νομοσχέδιο για την αξιολόγηση, ενώ ο Γ. Πανούσης φέρεται να αναλαμβάνει και την αρμοδιότητα της μετανάστευσης μετά την απομάκρυνση της κ. Χριστοδουλοπούλου από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.