Διαγράφηκε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Κώστας Δαμοβολίτης επειδή είπε ότι θα ψηφίσει ναι στο δημοψήφισμα.


Όπως είπε ο βουλευτής στο Ράδιο 9,84, «η επιλογή είναι μεταξύ μιας συμφωνίας με μέτρα επώδυνα ή με ρήξη», επισημαίνοντας ότι ο κόσμος, αντιλαμβανόμενος την κρισιμότητα της κατάστασης, δείχνει να είναι υπέρ της συμφωνίας.«Το διά ταύτα, έτσι όπως αποτυπώνεται, κατά την προσωπική μου εκτίμηση, είναι ότι το δημοψήφισμα τελικά είναι ευρώ εναντίον δραχμής», επισήμανε, λέγοντας ότι αν τη Δευτέρα το πρωί πάρουμε «αυτό το περήφανο "όχι" και πάμε να διαπραγματευτούμε στην Ευρώπη και μάλιστα με τις αγορές να μην έχουν πάθει ζημιά... αν λοιπόν πάμε και μας ξαναπούνε "όχι", τι ακριβώς θα κάνουμε;», είπε ο κ. Δαμαβολίτης, εκφράζοντας την ανησυχία του για το μέλλον.

«Είμαι υπέρ του "ναι"», ξεκαθάρισε, επισημαίνοντας ότι «την Κυριακή καλώ τον κόσμο να ψηφίσει "ναι"».

Οι διαφωνίες μου είναι γνωστές στον πρόεδρο εδώ και ένα μήνα, αλλά τις βάζαμε στην άκρη για να πετύχει η κυβέρνηση στην διαπραγματευτική της προσπάθεια, δήλωσε λίγο αργότερα μιλώντας στο Mega ο κύριος Δαμαβολίτης. Ήλπιζα με το να χρησιμοποιήσουμε το δημοψήφισμα θα μπορούσαμε να αλλάξουμε τη ροή των πραγμάτων και να πετύχουμε μια καλύτερη συμφωνία, συμπλήρωσε.

«Εκτιμώ τον πρόεδρο, αλλά σε αυτή την κρίσιμη στιγμή, όφειλα να εκφράσω τη διαφωνία μου. Δεν μου επιτρέπεται να καλέσω τον πρόεδρο του κόμματος να κάνει κάτι δημοσίως, αλλά του έχω εκφράσει κατ' ιδίαν τη διαφωνία μου και αν ο πρόεδρος ζητήσει την έδρα μου και την παραίτησή μου, θα την έχει» διευκρίνισε.

«Θα ψηφίσω «ναι» γιατί το «όχι» οδηγεί στη δραχμή και δεν μπορώ να συναινέσω σε αυτό. Θεωρώ πως κάθε βουλευτής πρέπει να ψηφίσει με βάση τη συνείδησή του και όχι την κομματική γραμμή. Ακόμα και Ευρωπαίοι ηγέτες που είναι φίλοι της Ελλάδας, όπως ο Ολάντ, ο Ρέντσι, δηλώνουν ότι ένα "όχι" στο δημοψήφισμα σημαίνει "όχι" στην Ευρώπη», δήλωσε.

Τέσσερις κατά του δημοψηφίσματος

 Τέσσερις βουλευτές των ΑΝΕΛ διαφοροποιούνται από τη γραμμή του κόμματος και στηρίζουν το «Ναι» στο δημοψήφισμα με δηλώσεις-βόμβες. «Νόθο δημοψήφισμα» δήλωσε ο βουλευτής Νίκος Μαυραγάνης.

«Η παραμονή της χώρας στο ευρώ είναι αδιαπραγμάτευτη» δήλωσε ο Νίκος Μαυραγάνης, ρίχνοντας την τέταρτη βόμβα στο στρατόπεδο του Πάνου Καμμένου.

Λίγο νωρίτερα, με δήλωσή του ο βουλευτής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Δημήτρης Καμμένος ζήτησε «άμεση απόσυρση του δημοψηφίσματος και επανέναρξη των διαπραγματεύσεων».

Διαβάστε αναλυτικά τη δήλωση του Δημήτρη Καμμένου:

Το Σάββατο 27 Ιουνίου το Ελληνικό Κοινοβούλιο με βάση τα μέχρι εκείνη τη στιγμή αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης και την ΕΓΓΥΗΣΗ της Ελληνικής Κυβέρνησης ότι δεν θα υπάρξουν capital controls ψήφισε υπερ της διεξαγωγής ενός δημοψηφίσματος με βάση το οποίο ο κυρίαρχος ελληνικός λαός θα έπαιρνε την τύχη της διαπραγμάτευσης στα χέρια του και θα αποφάσιζε ο ίδιος για το μέλλον του.

Την παραπάνω απόφαση δημοψηφίσματος ακολούθησαν δυστυχώς δύο πολύ άσχημες εξελίξεις: το κλείσιμο των τραπεζών με την ταυτόχρονη επιβολή capital controls και η μη αποδοχή της παράτασης του προγράμματος από τους δανειστές κάτι που οδήγησε στη λήξη του στις 30 Ιουνίου.

Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός απέστειλε δύο επιστολές στους θεσμούς στις 30 Ιουνίου όπου αιτείται νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα 29 δις αποδεχόμενος ως βάση συνέχισης διαπραγμάτευσης την τελευταία (βελτιωμένη) πρόταση των θεσμών της 28ης Ιουνίου 2015 και προτείνοντας πλέον συγκεκριμένες βελτιώσεις επ’ αυτής.

Είναι προφανές, ότι με βάση την παραπάνω πρόταση-επιστολή του Πρωθυπουργού ΔΕΝ υφίσταται πλέον κανένα ζήτημα δημοψηφίσματος καθώς σε συνθήκες πόλωσης καλείται πλέον ο ελληνικός λαός να αποφασίσει ΝΑΙ ή ΟΧΙ πάνω σε μια πρόταση των θεσμών που η ίδια η Κυβέρνηση την έχει ήδη αποδεχτεί ως βάση συνέχισης της διαπραγμάτευσης.

Με βαθύ αίσθημα ευθύνης απέναντι στον ελληνικό λαό και τους ψηφοφόρους μου, συναισθανόμενος απόλυτα την αβεβαιότητα στην οποία έχει περιέλθει η χώρα μετά τις παραπάνω εξελίξεις και συντασσόμενος απόλυτα με τη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας σύμφωνα με την οποία «Η παρουσία της χώρας στο ευρώ είναι εθνικός μονόδρομος όχι μόνο για οικονομικούς λόγους αλλά και για εθνικούς λόγους - Ένα δημοψήφισμα έχει νόημα όταν γίνεται σε συνθήκες που δεν προκαλούν διχασμό.»

ΖΗΤΩ

την ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ του δημοψηφίσματος και την ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων της Ελληνικής Κυβέρνησης με στόχο την επίτευξη συμφωνίας μέχρι το αργότερο τις 20 Ιουλίου (ημερομηνία λήξης της προθεσμίας πληρωμής ομολόγου ΕΚΤ ύψους 3,5 δις με συνέπεια άμεση χρεωκοπία με ενεργοποίηση του όρου cross default, σε περίπτωση μη πληρωμής του) που είναι η τελευταία δυνατή ημερομηνία ώστε να αποφεύγει μέγιστα δεινά ο τόπος μας.

Είναι ΩΡΑ ΕΥΘΥΝΗΣ για ΟΛΟΥΣ μας.

Η παραμονή της χώρας στο ευρώ και στην ΕΕ είναι ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΑ».

ΝΑΙ και από τον Κόκκαλη 

Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Βασίλης Κόκκαλης δήλωσε (ΑΝΤ1) πως ο ίδιος θα ψηφίσει «ανοιχτές τράπεζες», ζητώντας παράλληλα να ακυρωθεί το δημοψήφισμα και να συγκληθεί συμβούλιο πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

«Δεν έχουμε εντολή ούτε για κλείσιμο τραπεζών ούτε για κούρεμα καταθέσεων», σημείωσε, ενώ αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του ότι «υπάρχουν και άλλοι» με παρόμοιες απόψεις. Κατήγγειλε ακόμη ότι «κάποιοι υπουργοί και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μιλούν ευθέως για δραχμή».

Να διορθώσουμε το λάθος 

Την άποψή του ότι η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε δημοψήφισμα ήταν ένα λάθος, εξέφρασε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Θανάσης Παπαχριστόπουλος.

Σε δηλώσεις του το βράδυ της Τρίτης στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, ο κ. Παπαχριστόπουλος είπε χαρακτηριστικά ότι η επιλογή του δημοψηφίσματος ήταν λάθος, υπογραμμίζοντας ότι είναι κάτι που η κυβέρνηση πρέπει να διορθώσει.

Αντίδραση από τον Πάνο Καμμένο 

Ο Πάνος Καμμένος απάντησε στους βουλευτές των ΑΝΕΛ, οι οποίοι τάχθηκαν ανοιχτά κατά του δημοψηφίσματος, στέλνοντάς τους ένα ιδιαίτερα σκληρό μήνυμα.

«Έχουμε πόλεμο και δεν κάνουμε εκπτώσεις. Όποιος δεν αντέχει στον πόλεμο φεύγει», είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και η δήλωσή του αυτή αφορούσε τους βουλευτές του κόμματός του, οι οποίοι διαφοροποίησαν την στάση τους για το δημοψήφισμα της Κυριακής, κάποιοι επιλέγοντας το «Ναι» και κάποιοι αναφέροντας ότι πρέπει να ακυρωθεί.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.