Κρούσμα ελονοσίας σε μετανάστη στην Κω. Οι αρχές το κρατούσαν κρυφό. Συναγερμός σήμανε στο ΚΕΕΛΠΝΟ. Εκτακτα μέτρα στο νησί.


Ο «εφιάλτης» της ελονοσίας ξύπνησε στο νησί της Κω, που έχει μετατραπεί το τελευταίο διάστημα σε αποθήκη ανθρώπινων ψυχών, με το τοπίο να θυμίζει τριτοκοσμικές καταστάσεις, εξαιτίας τηςμαζικής εισροής μεταναστών.
Σύμφωνα με την dimokratiki.gr, το κρούσμα κρατήθηκε αρχικά ως επτασφράγιστο μυστικό. Ωστόσο στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) σήμανε συναγερμός.
ΚΕΕΛΠΝΟ: Ελονοσία από μετανάστη που μπήκε στη χώρα εμπύρετος
Ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ κ. Θανάσης Γιαννόπουλος, απέστειλε έγγραφο για τα μέτρα πρόληψης με αφορμή το κρούσμα ελονοσίας στο νησί. 
Στο έγγραφο αναφέρεται ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ ενημερώθηκε για το κρούσμα στις 27/06/2015 το Γραφείο Νοσημάτων από το Γενικό Νοσοκομείο – Κέντρο Υγείας Κω και ότι αφορά «εισαγόμενο περιστατικό ελονοσίας που αφορούσε σε μετανάστη από ενδημική χώρα, ο οποίος εισήλθε στη χώρα στις 24/06/2015, όντας ήδη εμπύρετος».
Η αρχική διάγνωση έγινε στο νοσοκομείο της Κω με μικροσκοπική εξέταση και δοκιμασία ταχείας διάγνωσης ελονοσίας και επιβεβαιώθηκε (ελονοσία από πλασμώδιο vivax).
Οι οδηγίες του ΚΕΕΛΠΝΟ για το κρούσμα ελονοσίας
  • Στοχευμένη εντομολογική διερεύνηση στην περιοχή προσωρινής κατοικίας του κρούσματος, με τοποθέτηση παγίδας σύλληψης ακμαίων κουνουπιών (την οποία μπορεί να διαθέσει το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.), με στόχο τη διερεύνηση της παρουσίας Ανωφελών κουνουπιών στην περιοχή και την εκτίμηση κινδύνου για τοπική εξάπλωση της νόσου.
  • Ενημέρωση του κοινού (τοπικού πληθυσμού και μεταναστών) σχετικά με τη νόσο και τα μέτρα ατομικής προστασίας από τακουνούπια. Για το σκοπό αυτό, το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. μπορεί να διαθέσει -κατόπιν σχετικού αιτήματος σας- ενημερωτικά φυλλάδια για τη νόσο της ελονοσίας και τα μέτρα προστασίας από τα κουνούπια (στην ελληνική γλώσσα και πολύγλωσσα), προς διανομή τους στον τοπικό πληθυσμό και στους μετανάστες που διαμένουν στην περιοχή.
  • Εξασφάλιση επαρκών αποθεμάτων βασικών ανθελονοσιακών φαρμάκων στις Μονάδες Υγείας των νήσων (κατά προτεραιότητα σε νήσους που υποδέχονται πληθυσμούς νεοεισερχόμενων μεταναστών), για την άμεση θεραπευτική αντιμετώπιση των διαγνωσθέντων κρουσμάτων ελονοσίας.
  • Διατήρηση και εξασφάλιση των βέλτιστων δυνατών συνθηκών διαμονής των μεταναστών και -κατά το δυνατόν- μέτρων ατομικής προστασίας τους από τα κουνούπια.
  • Διενέργεια ολοκληρωμένων προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών: Ένας από τους θεμελιώδεις πυλώνες πρόληψης και ελέγχου της μετάδοσης των νοσημάτων που μεταδίδονται με διαβιβαστές είναι η έγκαιρη και συστηματική εφαρμογή ολοκληρωμένων προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών από τις τοπικές αρχές (Περιφέρειες, Δήμους). Ως εκ τούτου, το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. τονίζει ότι -παρ’ όλες τις γνωστές οικονομικές και γραφειοκρατικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν όλοι οι δημόσιοι φορείς- η οργάνωση και έγκαιρη υλοποίηση αποτελεσματικών προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών, για την περίοδο μετάδοσης 2015, στην περιοχή ευθύνης σας, πρέπει να αναδειχθεί σε θέμα υψηλής προτεραιότητας, για την αντιμετώπιση των απειλών αυτών δημόσιας υγείας.
Τέλος, το ΚΕΕΛΠΝΟ πραγματοποιεί ελέγχους σε όλα τα σπίτια που βρίσκονται σε ακτίνα 150 μέτρων και εξετάζει όλους τους μετανάστες που προέρχονται από χώρες όπου ενδημεί η ελονοσία.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.