Με την επιστροφή του από το Στρασβούργο όπου δέχθηκε σφυροκόπημα στη συζήτηση που διοργανώθηκε στο ευρωκοινοβούλιο για την Ελλάδα, ο Αλέξης Τσίπρας μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο προκειμένου να ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το νέο κύκλο διαπραγματεύσεων με τους εταίρους και να διερευνήσει ίσως και το επόμενο στάδιο της συνεννόησης στο εσωτερικό της χώρας. 


 Ο κ. Τσίπρας ο οποίος επιχείρησε με την ομιλία του στο ευρωκοινοβούλιο να άρει το κλίμα δυσπιστίας που υπάρχει στο μεγαλύτερο μέρος της ευρωπαϊκής πολιτικής τάξης, θα πρέπει τις προσεχείς ώρες να πείσει εμπράκτως και τους αρχηγούς των ελληνικών πολιτικών κομμάτων ότι παραμένει δεσμευμένος στην κοινή τους δήλωση « συμφωνία εντός ευρώ». 

« Κινούμαστε στα πλαίσια της εθνικής γραμμής που χαράξαμε στην σύσκεψη υπό την προεδρία σας» είπε ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Δημοκρατίας μιλώντας για το στόχο ενός έντιμου συμβιβασμού.

Σε εκκρεμότητα παραμένει πως θα εκφραστεί τις επόμενες μέρες από πλευράς κυβέρνησης η περαιτέρω συνεννόηση με τις πολιτικές δυνάμεις που προσήλθαν στην πρόσκληση του κ. Τσίπρα και τάχθηκαν αλληλέγγυες  στην εθνική προσπάθεια για συμφωνία.

 Ο Αλέξης Τσίπρας τηλεφώνησε ήδη στον Σταύρο θεοδωράκη με τον οποίο θα συναντηθεί επίσης απόψε ενώ συνομιλία αναμένεται να έχει και με την Φώφη Γεννηματά. 

Νωρίτερα το απόγευμα το  Μ. Μαξίμου ενημέρωνε πως δεν κατάφερε να επικοινωνήσει με τον προσωρινό πρόεδρο της ΝΔ, Ευάγγελο Μεϊμαράκη. Ωστόσο η Συγγρού ανταπάντησε πως  ο κ. Μειμαράκης επέστρεψε το τηλεφώνημα αλλά δεν κατέστη δυνατόν να συνομιλήσει με τον Αλ.Τσίπρα 



Τα κόμματα αγωνιούν και αναμένουν διαβεβαιώσεις   

Το σκληρό τελεσίγραφο των Ευρωπαίων ότι μέχρι την Κυριακή η κυβέρνηση θα πρέπει να έχε πετύχει συμφωνία διαφορετικά θα ενεργοποιηθεί το σενάριο του Grexit , τα αμφίσημα σήματα του Αλέξη Τσίπρα και ο κίνδυνος... ατυχήματος έχουν θέσει σε συναγερμό τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Η ΝΔ δια του αντιπροέδρου και εκτελούντα χρέη προέδρου της Ν.Δ Ευ. Μεϊμαράκη απαίτησε από τον πρωθυπουργό να ξεκαθαρίσει το τοπίο και υπέδειξε ακόμη και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο το δρόμο της παραίτησης εάν φθάσει η κατάσταση πάλι σε αδιέξοδο με το Grexit προ των πυλών.  

 Στο ΠΑΣΟΚ ο πρώην πρόεδρος Ευάγγελος Βενιζέλος στην συνεδρίαση της ΚΟ τόνισε με ιδιαίτερη ένταση ότι  πριν από το Σάββατο να συγκληθεί εκ νέου συμβούλιο πολιτικών αρχηγών το οποίο θα δεσμεύσει τον Αλ. Τσίπρα στην εθνική γραμμή «συμφωνία εντός του ευρώ». 

«Το να περιμένουμε τον Τσιπρα μέχρι την Κυριακή να φέρει συμφωνία με το ενδεχόμενο να μην φέρει συμφωνία, με τους καρχαρίες γύρω από την Ελλάδα, είναι κάτι που δεν μου αρκεί . Δεν με ενδιαφέρει ο εκ των υστέρων καταλογισμός ευθυνών, αλλά η αποτροπή μιας εθνικής καταστροφής» σημείωσε και πρόσθεσε«να διασφαλίσουμε συνεπώς  ότι η χώρα δεν θα οδηγηθεί σε εθνική καταστροφή». 

Και η νυν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά όξυνε κατά πολύ την ρητορική της κατά της κυβέρνησης και του Αλ. Τσίπρα επισημαίνοντας «Δεν δίνουμε λευκή επιταγή για παιχνίδια σε βάρος της χώρας. 

Ο Σταύρος Θεοδωράκης θεωρεί επίσης ότι απαιτείται νέα σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να επαναβεβαιωθεί η δέσμευση των πολιτικών δυνάμεων της χώρας και κυρίως του Αλέξη Τσίπρα για παραμονή στο ευρώ .

Ο  κ.Θεοδωράκης εξέφρασε την ελπίδα ότι ο πρωθυπουργός θα επιμείνει στη εθνική γραμμή που είναι η παραμονή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και κατέληξε «το να φύγουμε από την Ευρωπαϊκή ένωση είναι πράξη προδοσίας».

Τεταμένο πάντως είναι το κλίμα στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος με υπουργούς και στελέχη να κινούνται σε τελείως διαφορετική κατεύθυνση. 

Κάποιοι να δηλώνουν ότι είναι αδιανόητη και έξω από την εντολή της κυβέρνησης ρήξη και Grexit ενώ κάποιοι άλλοι προτρέπουν και δημοσίως τον πρωθυπουργό να κρατήσει άτεγκτη στάση και να αρνηθεί υποχώρηση πέραν της τελευταίας πρότασης που έκανε.      

Ονειρο θερινής νυκτός τα περί παραίτησης Τσίπρα λένε συνεργάτες του

Σενάρια περί παραίτησης του πρωθυπουργού σε περίπτωση που είτε δεν υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές είτε υπάρξει συμφωνία αλλά δεν θα μπορεί να την στηρίξει διαψεύδονται ως «όνειρα θερινής νυκτός» από συνεργάτες του. Τα συνέδεαν δε με επιδιώξεις « κατεστημένων συμφερόντων». 

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.