Απόφαση «βόμβα»να κουρέψει τα εχέγγυα των ελληνικών τραπεζών έλαβε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ. Αν και αποφάσισε να διατηρίσει αμετάβλητο τον Έκτακτο Μηχανισμό ρευστότητας στα 88,6 δισ. ευρώ, με την προσαρμογή του haircut στα ενέχυρα των τραπεζών, ουσιαστικά μειώνει τη ρευστότητα από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. 

Στην ανακοίνωσή της, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναφέρει πως αποφάσισε να διατηρήσει την παροχή έκτακτης ρευστότητας στα ίδια επίπεδα με αυτά που αποφάσισε στις 26 Ιουνίου, τονίζοντας ότι ο ELA παρέχεται μόνο έναντι επαρκών ενεχύρων. 

Οι χρηματοδοτική κατάσταση στην Ελλάδα έχει αρνητική επίδραση στις ελληνικές τράπεζες τονίζει η ΕΚΤ και σε αυτό το πλαίσιο σημειώνει πως προχωρά σε αναπροσαρμογή του «κουρέματος» στις εγγυήσεις των τραπεζών.

Η ΕΚΤ παρακολουθεί στενά την κατάσταση στις χρηματοοικονομικές αγορές και τις πιθανές επιπτώσεις για την νομισματική πολιτική και την ισορροπία του ρίσκου στην σταθερότητα των τιμών στην ευρωζώνη. Δηλώνει έτοιμη να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλία εντός της εντολής της. 

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.