Η βιωσιμότητα των ελληνικών τραπεζών θα δοκιμαστεί, ενώ οι επενδύσεις αναμένεται να μειωθούν περίπου 30% κατά τα δύο πρώτα χρόνια
Δραματικές θα ήταν οι επιπτώσεις για την ελληνική οικονομία σε περίπτωση επιστροφής στο εθνικό νόμισμα, σύμφωνα με έκθεση της Ernst & Young (EY), υπό τον τίτλο "EY: Οι οικονομικές επιπτώσεις ενός Grexit", η οποία παρουσιάστηκε σήμερα, Πέμπτη 23 Ιουλίου, από τον Πάνο Παπάζογλου, Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΥ Ελλάδας.
Ειδικότερα, ο κ. Παπάζογλου παρουσίασε τα ευρήματα της μελέτης της EY, η οποία βασίστηκε στο σενάριο μιας συντεταγμένης εξόδου από την Ευρωζώνη, μετά από διαπραγμάτευση με τους εταίρους και δανειστές της χώρας.
Σημειώνεται ότι οι εκτιμήσεις προκύπτουν από έρευνα της Ernst & Young σε συνεργασία με την Oxford Economics. 
Αναλυτικότερα, βάσει του σεναρίου αυτού, η EY εκτιμά πως το νέο νόμισμα θα δεχόταν ακραία επίθεση, με αποτέλεσμα να υποστεί άμεση υποτίμηση τουλάχιστον 50%.
Ως απόρροια της υποτίμησης του εθνικού νομίσματος, η εγχώρια ζήτηση θα υποχωρούσε άμεσα κατά 25%, ενώ το πραγματικό ΑΕΠ κατά 15% έως 20%.
Ακόμη και σε υποθετικό σενάριο της μείωσης του ονομαστικού χρέους της Ελλάδας κατά 50%, ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ θα παρέμενε σε επίπεδα άνω του 130%, λόγω της υποτίμησης του νομίσματος, της  αδυναμίας μετατροπής του σε δραχμές και της δραματικής μείωσης του ΑΕΠ.
Όπως επεσήμανε ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, «το νέο νόμισμα δεν θα έφερνε το τέλος της λιτότητας», όπως πολλοί ευαγγελίζονται, καθώς «δεν θα υπήρχε δυνατότητα δημοσιονομικής χαλάρωσης», ενώ το πραγματικό εισόδημα των νοικοκυριών για θα υποχωρούσε, με το κατά κεφαλήν ΑΕΠ να μειώνεται από τις 17 χιλ. του 2014, στις 11 χιλ. ευρώ.
Το νέο νόμισμα θα επέφερε πλήγμα και στην εισαγωγική δραστηριότητα, από την οποία η ελληνική οικονομία είναι πλήρως εξαρτημένη. 
Ειδική αναφορά έγινε, στο πλαίσιο της παρουσίασης, και στο πρόβλημα που θα προέκυπτε με τον πληθωρισμό.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της μελέτης, ο πληθωρισμός ενδέχεται να φθάσει, στο πιο αισιόδοξο σενάριο, τουλάχιστον το 10%.
Η σταδιακή αποκλιμάκωσή του θα κριθεί από τις πολιτικές που θα ακολουθηθούν, καθώς η όποια νομισματική χαλάρωση θα οδηγήσει σε σπιράλ πληθωρισμού και υποτίμησης με σχεδόν σίγουρο αποτέλεσμα τον υπερπληθωρισμό, στην οποία περίπτωση δεν θα ήταν παράλογο να ξεπεράσει ακόμα και το 30%.
Ως προς το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, σημείο το οποίο επισημάνθηκε από τον κ. Παπάζογλου, η βιωσιμότητά του θα δοκιμαστεί σημαντικά, ενώ ως κύρια προτεραιότητα μετά την έξοδο θα αναδειχθεί η ανάγκη για διατήρηση της κεφαλαιακής του επάρκειας των τραπεζών. 
Σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα για το οικονομικό περιβάλλον, αυτό θα οδηγήσει σε τεράστια μείωση της παροχής πιστώσεων (credit crunch). 
Σημειώνεται, ακόμα, πως ο κ. Παπάζογλου προέβη σε μια ενδιαφέρουσα πρόταση για τα χρήματα που βρίσκονται στις τραπεζικές θυρίδες.
Ειδικότερα, σχολίασε πως πολλά από αυτά τα χρήματα «είναι μαύρα χρήματα» και σχολίασε πως θα μπορούσε να δοθεί αμνηστία και να νομιμοποιηθούν αυτά, υπό την προϋπόθεση να βγουν από τις θυρίδες και να μπουν σε τραπεζικούς λογαριασμούς.
Η απότομη συρρίκνωση των επενδύσεων στον απόηχο μιας εξόδου είναι πολύ πιθανή. 
Οι επενδύσεις αναμένεται να μειωθούν κατά 30% κατά τα δύο πρώτα χρόνια και όποιες προοπτικές αύξησης δεν προβλέπεται να υπάρξουν νωρίτερα από το πέρας του τρίτου χρόνου.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι επενδύσεις θα έρθουν στην Ελλάδα, αν το περιβάλλον είναι ευνοϊκό.
Η πολυνομία και η γραφειοκρατία δεν βοηθάει προς αυτή την κατεύθυνση. 
Όπως τονίζουν, οι επενδυτές βρίσκονται σε στάση αναμονής, δεν θέλουν να χάσουν τα λεφτά τους και αναζητούν ένα σταθερό περιβάλλον.
Οι τιμές των μετοχών είναι πολύ πιθανό να μειωθούν πολύ δραστικά στη φάση πριν την έξοδο και στη διάρκεια των δύο πρώτων ετών. 
Στη συνέχεια, θα ανακάμψουν αναπόφευκτα, αντανακλώντας τις προσδοκίες για μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη, ξεκινώντας σχεδόν από μηδενική βάση. 
Οι εταιρείες μεταφέρουν την έδρα τους όχι λόγω της φορολογίας, αλλά επειδή αναζητούν φθηνότερο δανεισμό, σχολίασε ο κ. Παπάζογλου, ερωτηθείς σχετικά. 
Παρουσιάζοντας την έρευνα ο Πάνος Παπάζογλου, σχολίασε πως «με τη μελέτη αυτή, η ΕΥ πιστεύει ότι συμβάλει στην απαραίτητη ενημέρωση αναφορικά με τις επιπτώσεις μιας εξόδου της χώρας από τη ζώνη του ευρώ. 
Πρόκειται για ένα γεγονός που, ακόμα και στο σενάριο της συντεταγμένης εξόδου, θα σημάδευε το μέλλον της χώρας για τις επόμενες δεκαετίες. 
Στην ΕΥ έχουμε ορίσει ως αποστολή μας το να συμβάλλουμε σημαντικά στη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου για τους ανθρώπους μας, για τους πελάτες μας και για την κοινωνία. 
Στα πλαίσια αυτά πιστεύουμε ότι οφείλουμε να μοιρασθούμε τα ευρήματα της σημαντικής αυτής ερευνητικής δουλειάς».
Στη συνέχεια, σχολιάζοντας τα ευρήματα της μελέτης, ο Πάνος Παπάζογλου κατέληξε πως «η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν αποτελεί απλό ή γρήγορο τρόπο επίλυσης των οικονομικών προβλημάτων της χώρας. 
Αν η Ελλάδα δεν κατορθώσει να δημιουργήσει έναν ισχυρό εξαγωγικό τομέα με δύσκολες και στοχευμένες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οποιαδήποτε προσπάθεια βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας μέσω της υιοθέτησης ενός νέου νομίσματος, δε θα έχει διατηρήσιμα ή και διαχειρίσιμα αποτελέσματα. 
Αντιθέτως, ακόμη και στην περίπτωση μιας συντεταγμένης εξόδου από το ευρώ, οι αρνητικές επιπτώσεις για την ελληνική οικονομία και κοινωνία θα είναι ιδιαίτερα επώδυνες».
Αξίζει να αναφερθεί ότι η μελέτη δεν αναλύει καθόλου το ακραίο σενάριο μιας άτακτης εγκατάλειψης του κοινού  νομίσματος με παράλληλη καταγγελία των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας, ένα σενάριο που «δεν θέλουμε καν να το φανταστούμε», όπως αναφέρθηκε και στην παρουσίαση.






Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.