Πηγές από Βρυξέλλες: Διαφωνία Ελλάδας - δανειστών σε 4 σημεία - ΔΝΤ, χρέος, ακίνητη περιουσία, ρευστότητα τραπεζών
 Τις πιο δραματικές ώρες της στη νεότερη ιστορία της βιώνει η Ελλάδα, καθώς δίνει στις Βρυξέλλες τη μεγαλύτερη μάχη για το μέλλον της και την επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές, προκειμένου να βάλει τέλος στο οικονομικό αδιέξοδο των τελευταίων μηνών. Εν μέσω πρωτοφανών πιέσεων για λήψη μέτρων - σοκ, προερχόμενα κυρίως από τη Γερμανία, η ελληνική κυβέρνηση καταβάλλει την ύστατη προσπάθεια για συμφωνία.
Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως αυξάνονται τα σημεία σύγκλισης μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, γεγονός που ενισχύει τις προσδοκίες για την επίτευξη μιας συμβιβαστικής λύσης, μιας προσυμφωνίας, με στόχο τη συνέχιση της χρηματοδότησης της χώρας.
Μετά από 12 ώρες μαραθώνιων διαβουλεύσεων, οι πληροφορίες θέλουν να επιτυγχάνεται ένας συμβιβασμός μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, ο οποίος φέρεται να μην περιλαμβάνει καμία αναφορά στον εφιάλτη του Grexit, στην παραμονή του ΔΝΤ στην ελληνική διάσωση, αλλά και σε ένα δάνειο - γέφυρα με στόχο την κάλυψη των άμεσων χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας, έως τα τέλη Αυγούστου.
Οι πληροφορίες τοποθετούν στα 22 δισ. ευρώ τις ανάγκες χρηματοδότησης της Ελλάδας έως τα τέλη Αυγούστου, ενώ στο ποσό αυτό περιλαμβάνονται και 10 δισ. ευρώ για τις τράπεζες.

Σύνοδος Κορυφής: Δύο εκκρεμή ζητήματα - Εποπτεία του ΔΝΤ μετά το 2016 και το fund των 50 δισ. ευρώ
Δύο σημαντικά θέματα καλούνται να επιλύσουν οι 19 ηγέτες της Ευρωζώνης, προκειμένου να καταλήξουν σε ένα συμβιβασμό για την Ελλάδα.
«Δύο σημαντικά ζητήματα εκκρεμούν ακόμη» τόνισε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Νίκος Χριστοδουλίδης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα δύο εκκρεμή ζητήματα αφορούν αφενός, τον τρόπο εποπτείας του προγράμματος από το ΔΝΤ μετά το 2016 και αφετέρου, το fund με ελληνικά assets, ύψους 50 δισ. ευρώ.
Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν την πρόταση για το fund με τα ελληνικά assets να μην αποσύρεται τελικώς από το τραπέζι της διαπραγμάτευσης, αλλά να παραμένει με στόχο τη μείωση της ακίνητης περιουσίας που θα περάσει σε αυτό.
Τελευταίες ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν πως ο πήχης των 50 δισ. ευρώ έχει υποχωρήσει κοντά στα 7 δισ. ευρώ.

ΑFP: Λευκός καπνός από τη Σύνοδο – Εντολή για έναρξη της διαπραγμάτευσης, εφόσον εγκριθούν τα πρώτα προ-απαιτούμενα από την Βουλή
Λευκός καπνός φαίνεται πως θα βγει από την πολύωρη Σύνοδο Κορυφής, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 17:00 το απόγευμα της Κυριακής 12 Ιουλίου. 
Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP), Danny Kemp, δεν θα χρειαστεί νέα Σύνοδος Κορυφής, καθώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες δίνουν εντολή για έναρξη της διαπραγμάτευσης, εφόσον το ελληνικό κοινοβούλιο εγκρίνει τα πρώτα προ-απαιτούμενα μέτρα.

Channel 4: Απέσυραν οι Ευρωπαίοι την αξίωση για το Ταμείο των 50 δισ. - Παρών το ΔΝΤ στην ελληνική διάσωση - Χείρα βοηθείας από ΕΚΤ
Η ΕΚΤ αναμένεται να τείνει χείρα βοηθείας σήμερα Δευτέρα, κατά τη διάρκεια της νέας συνεδρίασης του ΔΣ της
Απέσυραν, σύμφωνα με τις πληροφορίες του βρετανικού Channel 4, οι Ευρωπαίοι την πρόταση για το ταμείο της ακίνητης περιουσίας των 50 δισ. ευρώ.
Όπως αποκαλύπτει ο γνωστός δημοσιογράφος του Channel 4, Paul Mason, η πρόταση για το ταμείο των 50 δισ. ευρώ έχει αποσυρθεί από το τραπέζι της διαπραγμάτευσης.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το ΔΝΤ παραμένει στην ελληνική διάσωση, παρά τις αξιώσεις της ελληνικής κυβέρνησης για απεμπλοκή του.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η ΕΚΤ αναμένεται να τείνει χείρα βοηθείας σήμερα Δευτέρα, κατά τη διάρκεια της νέας συνεδρίασης του ΔΣ της.
Αυτό που ακόμη δεν έχει λυθεί, είναι κατά τον Paul Mason, το ζήτημα της βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης της Ελλάδας.

Ευρωπαϊκές πηγές: Άμεση χρηματοδότηση της Ελλάδας μέσω είτε της ΕΚΤ, είτε του EFSF είτε… της Γαλλίας
Την άμεση εκταμίευση χρημάτων προς την Ελλάδα προκειμένου να καλύψει τις βραχυπρόθεσμες χρηματοδοτικές της ανάγκες εξετάζουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, σύμφωνα με αξιωματούχους της Κομισιόν.
Όπως επισημαίνουν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, οι ηγέτες των 19 κρατών εξετάζουν την άμεση χρηματοδότηση της Ελλάδας, εντός των επόμενων λίγων εβδομάδων.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τα συγκεκριμένα χρήματα θα προέλθουν πιθανώς από:
- Κέρδη της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα
- Διμερές δάνειο από την Γαλλία
- Επιστροφή των 13 δισ. ευρώ του EFSF
Πάντως, πηγές του Παρισιού διέψευσαν το ενδεχόμενο παροχής διμερούς δανείου στην Ελλάδα.
Όσον αφορά τη μεταφορά του ΤΑΙΠΕΔ στο Λουξεμβούργο, οι κοινοτικοί αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι ο στόχος των 50 δισ. ευρώ είναι σε βάθος χρόνου.

Η δεύτερη διακοπή της Συνόδου και η τετραμερής Τσίπρα, Merkel, Hollande, Juncker
Ελλάδα και δανειστές αναζητούν διέξοδο καθώς παραμένουν οι διαφωνίες και αναζητείται η χρυσή τομή για προσυμφωνία. 
Η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά κρίσιμη, η Σύνοδος Κορυφής διεκόπη για δεύτερη φορά για να πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση μεταξύ των κ. κ. Τσίπρα, Merkel, Hollande και Τusk. 
Τελευταίες πληροφορίες που διαρρέουν από τις κλειστές πόρτες της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας ζητά από τους Ευρωπαίους ηγέτες 4 αλλαγές στη συμφωνία που βρίσκεται εδώ και ώρες στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης.
Ο έλληνας πρωθυπουργός απαιτεί:
- Την απεμπλοκή του ΔΝΤ από το τρίτο πακέτο που θα λάβει η Αθήνα.
- Ισχυρότερη στάση απέναντι στο θέμα του χρέους.
- Το πράσινο φώς στην ΕΚΤ για να διατηρήσει τον ELA και να μην υπάρξει διακοπή του.
- Να αποσυρθεί η πρόταση για τη δημιουργία ταμείου που θα ελέγχει κεφαλαία ύψους 50 δισ. ευρώ από το ΤΑΙΠΕΔ με έδρα το Λουξεμβούργο.
Την ίδια στιγμή το ΔΝΤ διαψεύδει φήμες που κυκλοφόρησαν και ανέφεραν ότι το Ταμείο ζητά επιτακτικά την παραίτηση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.

Το τελεσίγραφο για ψήφιση νέων μέτρων έως τις 15 Ιουλίου
Η απόφαση των Ευρωπαίων να θέσουν ένα ακόμη τελεσίγραφο στην Ελλάδα, να ψηφίσει ένα βαρύ πακέτο μέτρων έως την Τετάρτη 15 Ιουλίου, αποδεικνύει ότι υπάρχει διάθεση για προσυμφωνία, αλλά η επίτευξή της δεν θα είναι εύκολη.
Ωστόσο αυτή η συμφωνία δεν πρόκειται να επιτευχθεί κατά τις εργασίες της Συνόδου Κορυφής. 
Η Ελλάδα έχει λάβει προθεσμία έως τις 15 Ιουλίου προκειμένου να νομοθετήσει τα πρώτα μέτρα, ώστε να πειστούν οι Ευρωπαίοι για τη βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει τις δεσμεύσεις της.
Eάν η Ελλάδα νομοθετήσει, τότε ίσως κυβέρνηση και δανειστές καταλήξουν σε προσυμφωνία.
Η οριστικοποίηση της συμφωνίας θα πραγματοποιηθεί, κατά πάσα πιθανότητα, σε νέο Eurogroup στα τέλη της εβδομάδας (στις 16 ή 17 Ιουλίου το πιθανότερο). 
Πηγές από τις Βρυξέλλες αποκαλύπτουν πως χρέος, ακίνητη περιουσία, ρευστότητα τραπεζών και συμμετοχή του ΔΝΤ αποτελούν τα τέσσερα βασικά σημεία τριβής μεταξύ Ελλάδας και δανειστών.
Δεδομένου του μεγέθους που δέχεται η ελληνική πλευρά στις Βρυξέλλες, οι πολιτικές εξελίξεις θα είναι ραγδαίες.
Το ΔΝΤ φέρεται να ζητά επισήμως κυβέρνηση τεχνοκρατών στην Ελλάδα, Έλληνες αξιωματούχοι προαναγγέλλουν ανασχηματισμό τη Δευτέρα 13 Ιουλίου ή το αργότερο την Τρίτη 14/7, ενώ όλοι συνηγορούν ότι μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού είνα θέμα χρόνου...

Πηγές από Βρυξέλλες: Διαφωνία Ελλάδας - δανειστών σε 4 σημεία - ΔΝΤ, χρέος, ακίνητη περιουσία, ρευστότητα τραπεζών
Διαφωνία σε τέσσερις βασικούς άξονες μεταξύ Ελλάδας και δανειστών εντοπίζεται στις Βρυξέλλες, εν μέσω δραματικών διαβουλεύσεων για την τύχη της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.
Οι ζυμώσεις είναι πυρετώδεις, οι πιέσεις προς την ελληνική πλευρά ασφυκτικές και η διαφωνία των δύο πλευρών σε τέσσερα βασικά ζητήματα είναι εκείνη που εμποδίζει την επίτευξη εντός καταρχήν συμβιβασμού.
Σύμφωνα με πηγές από τις Βρυξέλλες, η διαφωνία εντοπίζεται στα εξής θέματα:
- Διαφορετική προσέγγιση Ελλάδας - δανειστών στο μείζον θέμα του χρέους
- Συμμετοχή του ΔΝΤ στη νέα συμφωνία και δη στο νέο πρόγραμμα της Ελλάδας
- Ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών 
- Αξίωση των δανειστών για δημιουργία ταμείου με τα 50 δισ. ευρώ ακίνητης περιουσίας και έδρα στο Λουξεμβούργο

Η εμπλοκή που προκάλεσε την αρχική δίωρη διακοπή των εργασιών της Συνόδου
Στο μεταξύ, εμπλοκή σε ό,τι αφορά την ένταξη ελληνικών assets, συνολικής αξίας 50 δισ. ευρώ στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ, αλλά και στη μεταφορά της έδρας του Ταμείου στο Λουξεμβούργο έχει καταγραφεί στη Σύνοδο Κορυφής, εξέλιξη η οποία προκάλεσε την προσωρινή διακοπή των εργασιών (για περίπου δύο ώρες από τις 19:00 έως τις 21:00), προκειμένου οι Ευρωπαίοι ηγέτες να έχουν κατ’ ιδίαν συναντήσεις για διαβουλεύσεις.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της διακοπής, είχε κατ' ιδίαν συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk, τον πρόεδρο της Γαλλίας, Francois Hollande και την Καγκελάριο της Γερμανίας, Angela Merkel.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Αλ. Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της εισήγησής του στη Σύνοδο Κορυφής, υποστήριξε ότι «ζητήσαμε εξουσιοδότηση από τη Βουλή, για λόγους αξιοπιστίας. Όμως αυτή πρέπει να είναι αμφίδρομη. Αξιοπιστία δεν σημαίνει να φορτώνετε τη συμφωνία με περαιτέρω απαιτήσεις».
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το προσχέδιο του Eurogroup που παρουσιάστηκε στη Σύνοδο Κορυφής ισοδυναμεί με κείμενο - τέρας. 
Σχολιάζοντας την απαίτηση των δανειστών να εγκριθούν έως την Τετάρτη τα προαπαιτούμενα, τονίζουν με νόημα ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να περιμένει την ψήφιση των νόμων ώστε να λάβει ρευστότητα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.


πηγη bankingnews

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.