Μετά την αρχική δίωρη διακοπή, η σύνοδος κορυφής της Ευρωζώνης διεκόπη για δεύτερη φορά γύρω στις 12.30 και πάλι για διαβουλεύσεις.


Ενα πρωτοφανές θρίλερ βρίσκεται σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες από τις 17:00 ώρα Ελλάδας με τον Αλέξη Τσίπρα να καλείται να δεχθεί τη συμφωνία που του προτείνουν οι θεσμοί έχοντας ως μοναδική εναλλακτική να οδηγηθεί η χώρα σε Grexit.

Στις 00:45 ο πρόεδρος του Συμβουλίου ανακοίνωσε ένα δεύτερο διάλλειμα στις συνομιλίες. Δημοσιογράφοι από τις Βρυξέλλες κάνουν λόγο για διακοπή μιας ώρας προκειμένου να διεξαχθεί νέος γύρος κατ' ιδιίαν διαβουλεύσεων. 

Χαρακτηριστική του κλίματος που επικρατεί στο κτίριο του Συμβουλίου είναι η περιγραφή που κάνουν ξένοι δημοσιογράφοι για την τετραμερή  συνάντηση  που έγινε νωρίτερα ανάμεσα στους Μέρκελ, Ολάντ και Τουσκ και Αλέξης Τσίπρας, κάνοντας λόγο για νοητικό βασανιστήριο στο οποίο υποβλήθηκε ο ελληνας πρωθυπουργός. Οι τρεις του είπαν: ή θα δεχθείς να εφαρμόσεις άμεσα τις μεταρρυθμίσεις από αυτή την εβδομάδα, ή θα πας σε Grexit και θα δεις τις τράπεζες να καταρρέουν.

Τα θέματα συζήτησης ήταν

το χρέος,
η άμεση ενίσχυση της ρευστότητας,
το ζήτημα του ταμείου με τα 50 δισ. δημόσιας περιουσίας στο Λουξεμβούργο και
η συμμετοχή του ΔΝΤ στο νέο πρόγραμμα.
Παράλληλα ο Ελληνας υπουργός οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, είχε συνομιλίες με τον  Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τον Μισέλ Σαπέν. 

Απορρίφθηκε το σχέδιο για ταμείο 50 δισ. στο Λουξεμβούργο

Σύμφωνα και με τις εκτιμήσεις των ξένων ανταποκριτών στις Βρυξέλλες πολλά από τα σημεία του προσχεδίου στο Eurogroup απηχούν τις απόψεις του Σόιμπλε και οδηγούν σε αδιέξοδο, με την Αγκελα Μέρκελ να φέρεται να κάνει πολύ σκληρή διαπραγμάτευση. 

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες οι ηγέτες της Ευρωζώνης που επεξεργάζονται το 4σέλιδο κείμενο του Eurogroup και σε ό,τι αφορά την πρόταση για μεταφορά περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου αξίας 50 δισ. ευρώ σε ένα fund στο Λουξεμβούργο, δεν φαίνεται πλέον να συζητείται. Μάλιστα κυβερνητικές πηγές από τις Βρυξέλλες ανέφεραν ότι ο Αλέξης Τσίπρας απέρριψε αμέσως την πρόταση λέγοντας ότι προέρχεται «από άλλο πλανήτη». 

Ο κ. Τσίπρας επιδιώκει να υπάρξει μια κατ' αρχήν συμφωνία ή να δωθεί κάποιιο φως από τη Σύνοδο με στόχο να υπάρξει χορήγηση ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες, την στιγμή που θα διεξάγονται οι ουσιαστικές διαπραγματέυσεις για ένα νέο δανειακό πρόγραμμα. Οι Ευρωπαίοι ζητούν να ψηφίσει η Βουλή πρώτα κάποιους νόμους και μετά να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το νέο πρόγραμμα, κάτι που θα αποκαταστήσει τον ELA.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.