Επί τάπητος η αξιολόγηση της ελληνικής πρότασης - Ενδεχομένως και σήμερα η ετυμηγορία των θεσμών
Με «φρενήρεις» ρυθμούς κινείται η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να πετύχει τη συμφωνία με τους εταίρους και να αποφύγει κυριολεκτικά στις «καθυστερήσεις» τον κίνδυνο της εξόδου από την Ευρωζώνη.Μετά την κατάθεση της πρότασης της Ελλάδας την Πέμπτη το βράδυ, όλα δείχνουν να κινούνται με εξωπραγματικούς, για τα ελληνικά δεδομένα, ρυθμούς.
Εντός της ημέρας θα πρέπει να δοθεί έγκριση από τη Βουλή, προκειμένου αντιπροσωπεία της κυβέρνησης να μεταβεί στις Βρυξέλλες.
Σήμερα ορίστηκε και έκτακτη τηλεδιάσκεψη μεταξύ της Ε.Ε. και του ΔΝΤ, με τη συμμετοχή των Lagarde, Juncker, Draghi, Dijsselbloem και Regling στις 14:00, ώρα Ελλάδος.
Οι επικεφαλής των ΔΝΤ, Κομισιόν, ΕΚΤ και Eurogroup ενδεχομένως να αποφανθούν σήμερα για τα ελληνικά μέτρα, ενώ τα πρώτα μηνύματα από τους Ευρωπαίους είναι ιδιαιτέρως θετικά.
Αύριο το πρωί στις 10 το Euro Working Group θα εξετάσει τις ελληνικές προτάσεις. 
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συνεδριάσουν το Σάββατο στις 16:00 για να κρίνουν αν θα δοθεί το «πράσινο φως» για συμφωνία.Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, εάν όλα πάνε καλά και εγκριθούν οι προτάσεις, ενδεχομένως να μην χρειαστεί η σύγκλιση της Συνόδου Κορυφής την Κυριακή. 
Η ευρεία πολιτική στήριξη στην ελληνική πρόταση ενισχύει την αξιοπιστία της, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, ενώ σημείωσε ότι το αποτέλεσμα της αξιολόγησής της ενδεχομένως να είναι έτοιμο σήμερα.
Πρόσθεσε ωστόσο ότι οι ελληνικές προτάσεις πρέπει να εξεταστούν με προσοχή.
«Αύριο πρέπει να λάβουμε μια πολύ σημαντική απόφαση για την Ελλάδα», τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup.
Αξιόπιστες και σοβαρές χαρακτήρισε τις ελληνικές προτάσεις ο πρόεδρος της Γαλλίας, Francois Hollande, συμπλήρωσε ωστόσο ότι ακόμη δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση.
«Οι Έλληνες έδειξαν ότι είναι αποφασισμένοι να παραμείνουν στην Ευρωζώνη», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος.
Οι συζητήσεις πρέπει να συνεχιστούν με σκοπό να επιτευχθεί συμφωνία, πρόσθεσε ο Hollande.
Όπως εξήγησε, οι Έλληνες πρέπει να αναγνωρίσουν ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες.
Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομίας Macron δήλωσε ότι οι ελληνικές προτάσεις έχουν τις προϋποθέσεις να καλύψουν τις απαιτήσεις των δανειστών.
Σημειώνεται ότι η Γαλλία έχει υποστηρίξει την ελληνική πλευρά και εργάζεται για την επίτευξη συμφωνίας.
Γάλλοι τεχνοκράτες βοήθησαν στη σύνταξη της πρότασης, ενώ η ηγεσία έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι στόχος είναι η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ.
Την άποψη πως είναι περισσότερο αισιόδοξος από ότι πριν για την επίτευξη συμφωνίας με την Ελλάδα εξέφρασε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Matteo Renzi.
«Ελπίζω ότι η συμφωνία θα κλείσει» υποστήριξε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, ο οποίος παράλληλα εξέφρασε την εκτίμηση πως ενδεχομένως να μην χρειαστεί η σύγκλιση της συνόδου κορυφής των 28 της ΕΕ, από τη στιγμή που νωρίτερα θα έχει υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα.
«Πρέπει να σώσουμε την Ελλάδα με τη βοήθεια του ελληνικού λαού» τόνισε ο Renzi.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.