Μετά την θεαματική νίκη του Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ επί της ΝΔ θα αναμενόταν η νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να μονοπωλεί το ενδιαφέρον με τα σχέδια για το πώς η Ελλάδα θα υλοποιήσει γρήγορα το μνημόνιο και θα βγει από αυτό. 
Όμως στις πρώτες ώρες της η κυβέρνηση απέδειξε αυτό που όλοι ενδόμυχα υποστηρίζουν. 
Η κυβέρνηση και ο Τσίπρας απολάμβαναν μεγάλης κοινωνικής αποδοχής γιατί μέχρι τώρα δεν έχουν εφαρμόσει μνημόνιο. 
Όταν θα εφαρμόσουν μνημόνιο η φθορά θα αρχίσει να κατατρώει την λαϊκή απήχηση που έχει η κυβέρνηση. 
Τα όσα έχουν διαδραματιστεί τις πρώτες ώρες της κυβέρνησης – δεν πρέπει να οδηγήσουν στο βεβιασμένο συμπέρασμα – ότι γρήγορα θα φθαρεί. 
Η αποπομπή Δημήτρη Καμμένου από την θέση του υφυπουργού επειδή στο παρελθόν είχε αρνητικά σχολιάσει τον Τσίπρα έδειξαν απλά τις παθογένειες. 
Η άτυπη κόντρα μεταξύ Τσακαλώτου και Χουλιαράκη στο υπουργείο Οικονομικών θα είναι πεδίο φθοράς στο μέλλον. 
Σημειώνεται ότι ο Τσακαλώτος έθεσε veto ώστε να μην γίνει υπουργός οικονομικών ο Χουλιαράκης. 
Ο Τσίπρας ήθελε να τοποθετήσει τον Δραγασάκη στην θέση του προέδρου της Βουλής, για να τον βγάλει από την κυβέρνηση, αλλά η επιμονή του Δραγασάκη με πρόφαση την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, οδήγησαν τον Τσίπρα να διατηρήσει την αντιπροεδρία. 
Όλα αυτά είναι προεόρτια ή μια πρώτη γεύση των όσων θα ακολουθήσουν. 
Κυβέρνηση με 155 βουλευτές δεν μπορεί και θα αποδειχθεί ότι δεν είναι σταθερή. 
Στο μέλλον όχι εντός του 2015 θα αποδειχθεί περίτρανα ότι με 155 βουλευτές δεν μπορεί να υπάρξει κυβερνητική σταθερότητα. 
Το 2015 θα συνεχίσει να αποτελεί χρονιά ορόσημο για τον Τσίπρα καθώς θα περάσει την πρώτη αξιολόγηση του τρίτου μνημονίου, θα ολοκληρώσει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και ταυτόχρονα θα πάρει και μια λύση ημίμετρο – μέσω της επιμήκυνσης για 50 χρόνια – του ελληνικού χρέους. 
Το 2015 όμως θα εξαντληθούν οι πηγές του θετικού momentum που έχει αναπτύξει πολιτικά ο Τσίπρας. 
Η εφαρμογή του μνημονίου σταδιακά θα φέρει στην επιφάνεια τις τριβές, θα φέρει στην επιφάνεια προβλήματα και παθογένειες.
Το ζητούμενο που αποτελεί και βασική ανησυχία των αγορών για την Ελλάδα είναι ότι οι 155 βουλευτές δεν επαρκούν για να διασφαλίσουν σταθερότητα. 
Προφανώς υπάρχουν κόμματα τα οποία θα μπορούσαν να συνεργαστούν με τον ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι ή Ένωση Κεντρώων. 
Όμως όποιο κόμμα κυβερνήσει με τον ΣΥΡΙΖΑ πολιτικά θα τελειώσει. 
Δυστυχώς ή ευτυχώς ένα κόμμα για να επιβιώσει στην Ελλάδα πρέπει να ακολουθήσει μικροπολιτικές και όχι να προτάξει το εθνικό συμφέρον – αν και η περίπτωση Τσίπρα – απέδειξε ότι η κοινωνία δεν θέλει την μικροπολιτική. 

Το 2016 θα είναι διαφορετικό από το 2015 

Με ρεαλιστικούς όρους  ο ΣΥΡΙΖΑ ορθά κέρδισε τις εκλογές γιατί έχει την δυνατότητα λόγω των αριστερών καταβολών του να εφαρμόσει το μνημόνιο – τραγικό μνημόνιο από όλες τις απόψεις – με τις μικρότερες κοινωνικές αντιδράσεις.
Μεταξύ κυβέρνησης με κορμό την ΝΔ και κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ….το μνημόνιο θα προτιμούσε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ λόγω της διασύνδεσης της με συνδικάτα. 
Το 2015 μέχρι το τέλος της χρονιάς ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας θα καρπωθούν ακόμη δύο μεγάλες νίκες. 
Θα καρπωθούν την νίκη της μερικής λύσης του χρέους μέσω της 50ετούς επιμήκυνσης των δανείων.
Θα καρπωθούν την επιτυχημένη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. 
Μάλιστα δεν αποκλείεται και η πρώτη αξιολόγηση να μην έχει αρνητικές εκπλήξεις. 
Το 2015 ήταν η απόλυτη χρονιά για τον Τσίπρα, κέρδισε πλήρως στο εσωτερικό μέτωπο παρ΄ ότι έχασε κατά κράτος στο εξωτερικό μέτωπο με το μνημόνιο. 
Ταυτόχρονα παγίδευσε και σχεδόν την πλειοψηφία της Βουλής και των κομμάτων να στηρίζουν το μνημόνιο….καθώς ο κίνδυνος Grexit καραδοκεί….αν και το Grexit είναι περισσότερο μηχανισμός φόβου παρά πραγματικός κίνδυνος της εθνικής οικονομίας. 
Το 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας σάρωσαν όμως το 2016 θα είναι η χρονιά όπου θα ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση της φθοράς.
Η εφαρμογή του μνημονίου θα είναι πολύ επώδυνη πολιτικά.
Ο μόνος τρόπος για να αποφύγει ο ΣΥΡΙΖΑ να εγκλωβιστεί στα γρανάζια της φθοράς που θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε καιάδα…είναι να ξεκινήσει η ανάκαμψη της εθνικής οικονομίας και ο λαός να αρχίζει να πιστεύει ότι μπορεί η Ελλάδα να ορθοποδήσει. 
Το 2016 θα είναι πολύ δύσκολη χρονιά για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Τσίπρα. 
Αντίπαλοι δεν θα είναι τα κόμματα αλλά η καθημερινότητα και η εφαρμογή του μνημονίου. 
Το πείραμα της Ιρλανδίας μας απέδειξε ότι ο καλύτερος τρόπος για να απαλλαγεί μια χώρα από το μνημόνιο είναι να το εφαρμόσει άμεσα και πιστά, να αποδώσει και να τελειώσει το μνημόνιο. 
Ο ΣΥΡΙΖΑ αν θέλει να μείνει στην εξουσία θα πρέπει να εφαρμόσει το μνημόνιο στην πιο σκληρή του μορφή, χωρίς παράλληλα προγράμματα και χωρίς αυταπάτες. 
Η Τρόικα και η ΕΕ θεωρούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας μπορεί να κάνει όλη την παλιοδουλειά. 
Αν αλλάξουν άποψη θα τον πετάξουν, όπως πέταξαν και τον Σαμαρά. 

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.