Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θριάμβευσε απλώς αλλά εσωκομματικά... "έπεσε" από την Ακρόπολη και σώθηκε. Προς ώρας, τουλάχιστον.

Και τούτο, γιατί η Κουμουνδούρου, όχι απλώς δεν περίμενε την ευρεία νίκη της αλλά ακόμη λιγότερο ανέμενε την είσοδο των Ανεξαρτήτων Ελλήνων στη Βουλή.
Όλες οι προεκλογικές ασκήσεις επί χάρτου για την επόμενη ημέρα των εκλογών, ήταν βασισμένη στην εκτίμηση ότι ο Πάνος Καμμένος θα έμενε εκτός Βουλής, οπότε και οι κυβερνητικοί σύμμαχοι πλέον του Α. Τσίπρα θα έπρεπε να αναζητηθούν σε ΠΑΣΟΚ ή και σε Ποτάμι.
Εάν επαληθευόταν το σενάριο τούτο, τότε ο κ. Τσίπρας θα ερχόταν ήδη από το ίδιο βράδυ των εκλογών αντιμέτωπος με τους "53", οι οποίοι είχαν διαμηνύσει δια του επικεφαλής τους, Ευκλείδη Τσακαλώτου ότι ουδόλως θα συγκατέθεταν με ευαρέσκεια σε κυβερνητική σύμπραξη με τη Φώφη Γεννηματά και τον Σταύρο Θεοδωράκη.
Το ανέλπιστο δώρο του εκλογικού Σώματος στον Α. Τσίπρα, πέραν της ευρείας νίκης που κατήγαγε, ήταν αδιαμφισβήτητα η εξαιρετικά βολική για τον ίδιο είσοδος των ΑΝΕΛ στην Βουλή.
Άρχισαν οι ζυμώσεις για τη νέα Κυβέρνηση- Τα ονόματα που ακούγονται
Μετά τους πανηγυρισμούς των Τσίπρα- Καμμένου στην Κλαυθμώνος, τα τηλέφωνα για τη συγκρότηση του νέου κυβερνητικού σχήματος άρχισαν να παίρνουν φωτιά.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr, η νέα κυβέρνηση η οποία θα σχηματιστεί (σχεδόν) αμέσως μετά αφού λάβει ο κ. Τσίπρας εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Προκόπη Παυλόπουλο, καταρχήν θα ενέχει "καινοτομίες":
Η νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα δημιουργήσει ένα "υπερυπουργείο Τρόικας", το οποίο θα είναι επιφορτισμένο με τα μνημονιακά ζητήματα, την εφαρμογή της συμφωνίας, τα προς διευθέτηση ζητήματα μεταξύ Ελλάδας και Ε.Ε και το ζήτημα του Χρέους.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, έχει γίνει ήδη κρούση από την Κουμουνδούρου στον Ευκλείδη Τσακαλώτο να ηγηθεί του υπερυπουργείου τούτου, αλλά απάντηση ακόμη δεν έχει δοθεί από τον πρώην ΥΠΟΙΚ. Ο κ. Τσακαλώτος αναμένεται να απαντήσει εντός της ημέρας.
Επικρατέστερος να αναλάβει τον θώκο σε περίπτωση άρνησης του κ. Τσακαλώτου, είναι ο Γ. Χουλιαράκης.
Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή των ΑΝΕΛ στο κυβερνητικό σχήμα, ο Πάνος Καμμένος, φέρεται να έχει ζητήσει από τον Α. Τσίπρα να παραμείνει στο υπουργείο Εθνικής Αμύνης, αίτημα το οποίο ο προεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη κάνει δεκτό.
Κατά τα λοιπά, η αριθμητική συμμετοχή των ΑΝΕΛ στο νέο κυβερνητικό σχήμα, υπολογίζεται ότι δεν θα υπερβαίνει τα έξι στελέχη. Μεταξύ αυτών, δεν θα συγκαταλέγεται ο Π. Χαικάλης ( Πηγές της Κουμουνδούρου υπενθυμίζουν ότι ο ίδιος ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ τον έκοψε από τα ψηφοδέλτια).
Στο πόστο του ως υπουργός Ανάπτυξης αναμένεται να επανέλθει ο Γ. Σταθάκης, ενώ υπό συζήτηση - με τις οριστικές αποφάσεις να παραπέμπονται για σήμερα αργότερα- είναι ποιοι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ θα υπουργοποιηθούν για πρώτη φορά ( αναμένεται υπουργοποίηση του Γ. Μπαλάφα). 
Μέγα ζητούμενο για την Κουμουνδούρου - όπως διαμηνύουν τουλάχιστον πηγές της- είναι και η διεύρυνση του κυβερνητικού σχήματος με πρόσωπα μετροπαθούς κεντροαριστερού ή κεντρώου προφίλ.
Ίδιες πηγές ομνύουν ότι το νέο κυβερνητικό σχήμα θα "μπολιαστεί" και με προσωπικότητες από τον κεντρώο χώρο, όχι όμως έχοντας "κομματικό" πρόσημο. Όπερ σημαίνει, αξιοποίηση στελεχών από ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι κλπ, δεν πρόκειται να υπάρξει.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.