Ο Τσίπρας τους κέρδισε όλους και μόνος του. Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο μεγάλος θριαμβευτής της βραδιάς. Ο ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε μια άνετη και ευρεία νίκη κόντρα στα προγνωστικά των δημοσκοπήσεων.


Κόντρα στη συσπείρωση που κατάφερε να πετύχει στους ψηφοφόρους της ΝΔ ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, κόντρα στις διαρροές προς ΛΑ.Ε., κόντρα ακόμα και στη φθορά που οι περισσότεροι υπολόγιζαν ότι θα έχει τους τελευταίους μήνες, από την υπογραφή του μνημονίου, τα capital controls, το μεταναστευτικό πρόβλημα.

«Μόνος μου και όλοι σας» πήγε σε αυτές τις εκλογές ο Αλέξης Τσίπρας και μόνος του, τους νίκησε όλους. Είχε 149 βουλευτές στις προηγούμενες εκλογές, οι εκτιμήσεις λένε ότι πάει για 144-145 σε αυτές – και από τη στιγμή που οι ΑΝ.ΕΛ. Μπαίνουν τελικά στη Βουλή και παίρνουν 10 έδρες, του δίνουν την άνεση να κυβερνήσει χωρίς τη βοήθεια κάποιου τρίτου κόμματος (ΠΑΣΟΚ, Ποταμιού ή Βασίλη Λεβέντη).

Όλο αυτό το σκηνικό της εύκολης επικράτησης του ΣΥΡΙΖΑ, κόντρα στα προγνωστικά που μιλούσαν για «ντέρμπι» και «μάχη στήθος με στήθος», δείχνει τελικά ένα πράγμα: ότι ο Αλέξης Τσίπρας κατάφερε ουσιαστικά να ξεφορτωθεί τα «βαρίδια» του Παναγιώτη Λαφαζάνη, της Ζωής Κωνσταντοπούλου και των υπολοίπων που του έκαναν τόσο καιρό εσωτερική αντιπολίτευση (ακόμα και του Γιάνη Βαρουφάκη), εντελώς αναίμακτα. Και ταυτόχρονα φάνηκε ότι το «νέο», το σχετικά «άφθαρτο», καταφέρνει ακόμα να γοητεύει τους ψηφοφόρους οι οποίοι το εμπιστεύονται πολύ περισσότερο από την «αμαρτωλή» ΝΔ – οι αναφορές του Τσίπρα στη διαπλοκή και το «παλιό», έπιασαν τόσο.

Όσο για τις εταιρείες δημοσκοπήσεων; Απέτυχαν για μια ακόμα φορά έστω και να προσεγγίσουν το μέγεθος της διαφοράς τόσο τις ημέρες πριν τις εκλογές, όσο και στις 19.00 της Κυριακής με τα exit-polls. Και δύσκολα πλέον κανείς από εδώ και πέρα, θα λάβει υπόψιν του στα σοβαρά οποιαδήποτε δημοσκοπική πρόβλεψη μετά από τόσες συνεχόμενες αποτυχίες.




Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.