Δύσκολη η επόμενη ημέρα για τη Νέα Δημοκρατία  Η δεξιά συνιστώσα περνά στην αντεπίθεση  Βορίδης και Άδωνις επιχειρούν να θέσουν ζήτημα συνολικής στρατηγικής και στροφής της παράταξης προς τα δεξιά  Οι σκέψεις του προέδρου της ΝΔ


Μπορεί να έχει περάσει το πρώτο κρίσιμο εικοσιτετράωρο μετά την καθαρή ήττα της ΝΔ στις εκλογές και φαίνεται πως τα στελέχη του κόμματος ακόμα προσπαθούν να συνέλθουν από το σοκ και να ξεπεράσουν το μούδιασμα που τους προκάλεσε η διαφορά των 7 μονάδων. Αυτοί πάντως που δεν μοιάζουν καθόλου μουδιασμένοι είναι οι εκπρόσωποι της «δεξιάς συνιστώσας» της ΝΔ, δηλαδή ο Μάκης Βορίδης και ο Άδωνις Γεωργιάδης, οι οποίοι επιχειρούν να θέσουν ζήτημα συνολικής στρατηγικής και στροφής της παράταξης προς τα δεξιά.

Η επόμενη μέρα σε ένα κόμμα εξουσίας, το οποίο αδυνατεί να κερδίσει την οιαδήποτε εκλογική αναμέτρηση, στην οποία συμμετέχει εδώ και πολύ καιρό, είναι αναμφίβολα δύσκολη. Ίσως το πιο δύσκολα διαχειρίσιμο στοιχείο είναι πως στο επιτελείο του Βαγγέλη Μεϊμαράκη ειλικρινά περίμεναν καλύτερη επίδοση του κόμματος, ακόμα και αν έχαναν από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Οι σκέψεις του προέδρου της ΝΔ

Παρά την απογοήτευση, ένα σημείο στο οποίο στέκονται όλοι οι συνεργάτες του Βαγγέλη Μεϊμαράκη δεν είναι άλλο από την άνοδο των ποσοστών της ΝΔ. Έτσι, παρά την ενδεχόμενη προσπάθεια το ποσοστό της ΝΔ να συγκριθεί με αυτό του Ιανουαρίου, από το επιτελείο του προέδρου της ΝΔ υπογραμμίζουν πως δεν πρόκειται για συγκρίσιμα μεγέθη, μιας και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης παρέλαβε επι της ουσίας τον Ιούλιο ένα καθημαγμένο κόμμα, με εκλογική επιρροή μικρότερη του 20%.

Υπό αυτό το πρίσμα, εκτιμάται πως το επίτευγμα της ΝΔ ήταν να «ταβανιάσει» τη συσπείρωσή της, η οποία έφτασε λίγο κάτω από το 90%, πλην όμως υπάρχει ένας προβληματισμός για τη φυσιολογία της αποχής, μιας και στη ΝΔ περίμεναν πως τα υψηλά επίπεδά της θα την ευνοούσαν και αποδείχθηκε και πως αρκετοί ψηφοφόροι της, λίγο λιγότεροι από 200.000, δεν προσήλθαν να ψηφίσουν σε αυτές τις εκλογές. Απογοήτευση προκάλεσε και η μικρή διείσδυση στους νέους ανθρώπους, με 18% στην κατηγορία 18-24 και 19% στο 25-29, ενώ και οι γυναίκες, στις οποίες ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης είχε εστιάσει, προτίμησαν στην πλειοψηφία τους τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κυριος Μειμαράκης είναι επίσης θυμωμένος με την εικόνα που έπαιρνε από τις εταιρείες δημοσκοπήσεων, ακόμα και στα ποιοτικά στοιχεία, τα οποία ο ίδιος επεξεργάζεται πολύ περισσότερο από τον δείκτη για την πρόθεση ψήφου. Όσο για την επόμενη μέρα;

Ο πρόεδρος της ΝΔ δεν θέλησε να προβεί σε καμία κίνηση, πλην της υπόδειξης του Νικήτα Κακλαμάνη για την υποψηφιότητα του αντιπροέδρου της Βουλής, λέγοντας πως «είναι η μέρα του κυρίου Τσίπρα» κατά την είσοδό του στα γραφεία της ΝΔ. Πλην όμως, αυτό που είναι επίδικο αυτή τη στιγμή είναι πότε θα γίνει μια συζήτηση στα όργανα του κόμματος, όχι μόνο για τα αίτια της ήττας, αλλά και για το πώς θα πορευτεί η ΝΔ την επόμενη μέρα, με δεδομένο πως το κόμμα χρειάζεται συνολική αναβάπτιση.

Έτσι, μπορεί προς ώρας να μην υπάρχουν ενδείξεις για επίσπευση του συνεδρίου (προγραμματίζεται για την άνοιξη), πλην όμως υπάρχουν έντονες σκέψεις τις τελευταίες ώρες το ζήτημα της ηγεσίας να τεθεί στα όργανα του κόμματος σύντομα, ώστε, αν υπάρξει διαδικασία, να λάβει χώρα αρκετά πριν το συνέδριο. Αυτό εκτιμάται πως θα είναι θέμα επί του οποίου θα αποφανθεί η ΚΟ της ΝΔ, ενώ προβλέπεται να τηρηθούν οι καταστατικές διαδικασίες.

Η δεξιά συνιστώσα της ΝΔ περνά στην αντεπίθεση

Σε καμία περίπτωση πάντως η επόμενη μέρα στη ΝΔ δεν θα είναι εύκολη, μιας και η δεξιά πτέρυγα του κόμματος έχει ξεκινήσει ήδη με την αποδόμηση της στρατηγικής που ακολουθήθηκε ως τις εκλογές, χωρίς να μπαίνει στη λογική της ευθείας αμφισβήτησης του Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Η δεξιά «συνιστώσα» της ΝΔ, κατά την έκφραση του ίδιου του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, εκφραζόμενη μέχρι στιγμής κατά κύριο λόγο από τους κυρίους Βοριδη και Γεωργιάδη, συνεχίζει να αμφισβητεί στρατηγικές επιλογές του κόμματος που δημιούργησαν, σύμφωνα με την ανάλυσή τους, μια ηττοπαθή προσέγγιση στις εκλογές, ενώ απομάκρυναν και περίπου 200.000 ψηφοφόρους του Ιανουαρίου γενικώς από τις κάλπες.

Ο Μάκης Βορίδης ισχυρίστηκε πως η επίθεση φιλίας προς τον ΣΥΡΙΖΑ, την οποία ο ίδιος θεωρεί παρά φύσει, που εκφράστηκε με την επιμονή της ΝΔ για μετεκλογική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ αποδυνάμωσε το επιχείρημα του κόμματος, μιας και δεν έπεισε για την επικινδυνοτητα της Κουμουνδούρου, ενώ επιμένει και στην επανατοποθέτηση της ΝΔ σε ένα συγκεκριμένο ιδεολογικοπολιτικό πλαίσιο, το οποίο εμφορείται από τις αξίες του έθνους και της ελευθερίας.

Με τη σειρά του ο Άδωνις Γεωργιάδης έκανε λόγο για την ανάγκη ενός…δεξιού ακτιβισμού. «Χρειάζεται νέα στρατηγική και όχι να φοβάσαι μη σε πουν ακροδεξιό και φασίστα. Να αποκτήσει η ΝΔ κινηματικά δεξιά χαρακτηριστικά. Να έρθει η δεξιά νεολαία μαζί μας, η οποία δεν μας φτάνει να είναι μόνο στο 10% αυτή που μας ψήφισε, όταν στα πανεπιστήμια παίρνουμε 40%! Χρειαζόμαστε σκληρά δεξιά κινηματικά χαρακτηριστικά» δήλωσε με νόημα, επαναφέροντας τη συζήτηση στην ανάγκη ιδεολογικού προσδιορισμού της ΝΔ με καθαρά δεξιά χαρακτηριστικά.

Αξίζει να υπενθυμιστεί πάντως πως οι κύριοι Γεωργιάδης (πρωτίστως) και Βορίδης (δευτερευόντως) ήταν θιασώτες της αποχής κατά τη συζήτηση στη γαλάζια ΚΟ πριν την ψήφιση του τρίτου μνημονίου, με την Άννα Ασημακοπούλου και τον Δημήτρη Κυριαζίδη να συμπλέουν με αυτή την άποψη.

Βέβαια, αμφότεροι δέχθηκαν τα πυρά του «καραμανλικού» πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου Ευάγγελου Αντώναρου, ο οποίος με μπαράζ αναρτήσεων στο facebook έκανε λόγο για «ακροδεξιές παραφυάδες» που οδήγησαν τη ΝΔ στα δημοσκοπικά τάρταρα, ενώ αργά το βράδυ με tweet του έκανε λόγο για «ακροδεξιά σαπρόφυτα» που οενιρεύονται την επαναφορά του «κυρίου που οδήγησε τη ΝΔ στον ιστορικό της πάτο (Μάιος του 2012)», φωτογραφίζοντας τον Αντώνη Σαμαρά. Και όλα αυτά την ίδια ώρα που το «σαμαρικό» Antinews συνέχιζε το κρεσέντο του με άρθρο υπό τον τίτλο «Η ΝΔ ζητά τον ηγέτη της», αναφερόμενο στον Αντώνη Σαμαρά.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.