Νύχτα τρόμου στο Παρίσι.Μπαράζ εκρήξεων και πυροβολισμών. Νεκροί και τραυματίες. Σε εξέλιξη και κατάσταση ομηρίας σε μουσική σκηνή.


Πολλαπλό τρομοκρατικό χτύπημα σημειώθηκε στο Παρίσι λίγα λεπτά μετά τις 11 το βράδυ της Παρασκευής, σκορπίζοντας το θάνατο στο πιο κεντρικό σημείο της γαλλικής πρωτεύουσας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν εκατοντάδες άνθρωποι.

Η μαζική και συντονισμένη επίθεση σύμφωνα με τη Le Figaro σημειώθηκε σε τέσσερα εστιατόρια του Παρισιού, στο θέατρο την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη συναυλία αμερικανικού συγκροτήματος, έξω από το γήπεδο Stade de France την ώρα που διεξαγόταν ο φιλικός αγώνας Γαλλίας – Γερμανίας, ενώ υπάρχουν αναφορές και για άλλες επιθέσεις στη γαλλική πρωτεύουσα. Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό της Le Figaro, 118 άτομα σκοτώθηκαν στην επίθεση στο θέατρο και ακόμα 40 στις υπόλοιπες.  

Το Γαλλικό Πρακτορείο κάνει λόγο για 120 νεκρούς συνολικά. Η Γαλλική αστυνομία ανακοίνωσε πως όλοι οι δράστες είναι νεκροί. 

Η Γαλλία κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και έκλεισε τα σύνορα με τη Γερμανία. Το Βέλγιο εντείνει τους συνοριακούς ελέγχους, ενώ επιβλήθηκαν περιορισμοί στις πτήσεις των αμερικανικών αεροπορικών εταιρειών προς το Παρίσι.

Τουλάχιστον 1500 στρατιώτες αναπτύχθηκαν στους δρόμους του Παρισιού για να αποτραπούν νέες επιθέσεις. Τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους φέρονται να ανέλαβαν την ευθύνη για το μακελειό. 

Μία μικρή σύνοψη

- Έως και επτά οι τρομοκρατικές επιθέσεις σε εστιατόρια, έναν συναυλιακό χώρο και στο Stade de France στο Παρίσι. Οι πληροφορίες από τη γαλλική πρωτεύουσα είναι συγκεχυμένες. 

- Μέχρι στιγμής έχουν σκοτωθεί οκτώ δράστες των επιθέσεων. Επίσημος απολογισμός δεν υπάρχει. Τα ΜΜΕ της Γαλλίας κάνουν λόγο από 120 έως και 160 νεκρούς, αριθμός που δυστυχώς αναμένεται να αυξηθεί κατά τη διάρκεια της ημέρας. Περισσότεροι από 200 είναι οι τραυματίες εκ των οποίων οι 80 σε κρίσιμη κατάσταση.

- Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ανακοίνωσε επαναφορά των ελέγχων στα σύνορα, όπως επίσης την κινητοποίηση 1.500 επιπλέον στρατιωτών.

- Την ευθύνη, σύμφωνα με την ιστοσελίδα παρακολούθησης τζιχαντιστικών δραστηριοτήτων SITE ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος.

- Παγκόσμιο κύμα συμπαράστασης στη Γαλλία από πολίτες και ηγέτες αρκετών χωρών, ανάμεσα σε αυτές και της Ελλάδας.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.