Ο Δήμος Αμπελοκήπων-Μενεμένης υλοποιώντας σε συνεργασία με τον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ) και το Ταμείο Αλληλοβοήθειας του Συνδικάτου Εργαζομένων του ΟΑΣΘ (ΤΑΣΕ ΟΑΣΘ), μια καινοτόμα καμπάνια ευαισθητοποίησης με θέμα την «Αστική Κινητικότητα» και τίτλο: «Χρησιμοποιώ το Αστικό Λεωφορείο …ασφαλώς, στο Δήμο Αμπελοκήπων – Μενεμένης!!!»
Στη δράση περιλαμβάνονται παρουσιάσεις για τις εξυπηρετήσεις και τον τρόπο χρήσης των Αστικών Μέσων Μεταφοράς, από ειδική ομάδα συγκοινωνιολόγων του ΟΑΣΘ προς τους μαθητές των Ε΄ και Στ΄ τάξεων του συνόλου των Δημοτικών Σχολείων του δήμου Αμπελοκήπων-Μενεμένης. Οι εκπαιδευτικές παρουσιάσεις περιλαμβάνουν δύο ενότητες:
Το θεωρητικό μέρος που πραγματοποιείται μέσα στην τάξη, όπου παρουσιάζονται θέματα που αφορούν: στα Αστικά Μέσα Μεταφοράς, με έμφαση στο Αστικό Λεωφορείο, στην εξέλιξη της Αστικής Συγκοινωνίας στη Θεσσαλονίκη, στη λειτουργία της Πολιτιστικής Γραμμής του ΟΑΣΘ με τα ιστορικά και πολιτιστικά μνημεία της πόλης και στο σύστημα Τηλεματικής του ΟΑΣΘ με ταυτόχρονη επίδειξη της λειτουργίας του. Για την πρόκληση ενδιαφέροντος και την κατανόηση του θέματος από τους μικρούς μαθητές μας, χρησιμοποιούνται multimedia εφαρμογές με χρήση διαδικτύου.
Το πρακτικό μέρος, που υλοποιείται μέσα στους αύλειους χώρους των σχολείων, όπου πρωταγωνιστεί ένα σταθμευμένο αστικό λεωφορείο. Συγκεκριμένα, πραγματοποιείται επίδειξη του τρόπου χρήσης και συμπεριφοράς των επιβατών μέσα στο Αστικό Λεωφορείο, με αναφορά στην αμφίδρομη σχέση τους με τους εργαζομένους του ΟΑΣΘ (σταθμάρχες, ελεγκτές, οδηγούς).
Τα θέματα που αναπτύσσονται στην εκπαιδευτική καμπάνια αναφέρονται στις ωφέλειες που προκύπτουν από τη χρήση των Αστικών Μέσων Μεταφοράς:
  • Χρησιμότητα της αστικής συγκοινωνίας ως τρόπος μεταφοράς
  • Φιλικότητα προς το περιβάλλον
  • Επίτευξη χρηματικής Οικονομίας
  • Κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση
  • Ασφάλεια των αστικών μεταφορικών μέσων
Η καμπάνια προβλέπει επίσης, περαιτέρω ενεργό συμμετοχή των μαθητών και πέραν της εκπαιδευτικής παρουσίασης, μέσα από ατομικές και ομαδικές δημιουργίες ανά σχολείο, όπως φωτογραφίες, ζωγραφιές, σκίτσα και κείμενα, με θέμα τα «Αστικά Μέσα Μεταφοράς». Τα έργα των μαθητών θα παρουσιαστούν σε ειδική εκδήλωση μετά το πέρας της καμπάνιας.
Η εκπαιδευτική καμπάνια θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 16 Νοεμβρίου στις 10.00 το πρωί στο 7ο Δημοτικό Σχολείο Αμπελοκήπων και θα συνεχιστεί την Τετάρτη 18 Νοεμβρίου στα 2ο & 4ο Δημοτικά Σχολεία Μενεμένης (Ν.Κυριακίδη 1).

Πληροφορίες:
1. Δήμος Αμπελοκήπων – Μενεμένης: 2313313671, 672

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.