Με το ερώτημα «εάν μπορεί η Νέα Δημοκρατία να παραμείνει ενωμένη» να κυριαρχεί στη συντηρητική παράταξη, είναι σε πλήρη εξέλιξη στο εσωτερικό της εμφύλιος πόλεμος.



Η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας  είναι απόψε το «θέατρο» του «νεοδημοκρατικού δράματος» που ξεκίνησε με το φιάσκο της μη εκλογής την Κυριακή .

Οι αλληλοκατηγορίες, οι αιχμές και τα υπονοούμενα μεταξύ των υποψηφίων για την ηγεσία έχουν θέσει τη ΝΔ σε διαλυτική τροχιά και η ανάσχεση της θα είναι εξαιρετικά επίπονο έργο.  

Καραμανλής ,Σαμαράς και Μεϊμαράκης δεν προσήλθαν στη συνεδρίαση της Κ.Ο ενώ αίσθηση προκαλεί η καταγγελία της Ντόρας Μπακογιάννη πως συμφέροντα προσπαθούν να διαλύσουν τη Ν.Δ αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο και ενός σαμποτάζ πίσω από το οργανωτικό φιάσκο της Κυριακής. 

      

Ο Κ.Μητσοτάκης πρότεινε κώδικα δεοντολογίας υποψηφίων. 

Το αργότερο στις 13 Δεκεμβρίου να διεξαχθεί η ψηφοφορία τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισημαίνοντας πως όσα συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες επιβεβαιώνουν ότι χρειάζεται επανεκκίνηση.

«Η εκλογή νέου προέδρου θα διασφαλίσει την ενότητα του κόμματος.Πρέπει να συνεργαστούμε όλοι από σήμερα. Με υπευθυνότητα και σοβαρότητα» είπε και πρότεινε κώδικα δεοντολογίας με δύο μόνον άρθρα.

1. Δεν προσωποποιούμε τις όποιες διαφορές μας. 2. Δεν αναμειγνύουμε πρώην πρωθυπουργούς και Προέδρους του Κόμματος.

« Από τώρα ενώνουμε τις δυνάμεις μας. Και οι τέσσερις. Με κοινό στόχο: Την ισχυρή μεγάλη
κεντροδεξιά παράταξη.Την μαζική προσέλευση των πολιτών στις κάλπες. Την ανάκτηση της εμπιστοσύνης της κοινωνίας στη Νέα Δημοκρατία» είπε.

Αναφερόμενος στην κατάσταση της χώρας είπε ότι «δοκιμάζεται» και «ένας ανίκανος πρωθυπουργός ζητά συναίνεση δηλαδή συνενοχή σε έναν αδιέξοδο δρόμο».

 

Τζιτζικώστας: Πάμε σε εκλογή ακόμη και στις 6 Δεκέμβρη

 Χαμηλούς τόνους επέλεξε ο Απόστολος Τζιτζικώστας επισημαίνοντας την ανάγκη να γίνουν οι εκλογές άμεσα ακόμη και στις 6 Δεκεμβρίου.

Πρότεινε επίσης να συναντηθούν οι τέσσερις συνυποψήφιοι αμέσως μετά τη συνεδρίαση της Κ.Ο της ΝΔ και να γίνει συνδιάσκεψη για την παρουσίαση των θέσεων των υποψηφίων μέσα στην εβδομάδα.  

Αποδέχθηκε τον κώδικα δεοντολογίας που πρότεινε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.   

Ο Νίκος Δένδιας ζήτησε να αναβληθεί η εκλογή για τον Απρίλιο η εκλογή νέας ηγεσίας και να προηγηθεί τακτικό συνέδριο το Μάρτιο.   

 Τον Γ. Πλακιωτάκη...συνόδευσε στην αίθουσα  για τη συνεδρίαση ο παλαιότερος βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Τραγάκης, ο οπίος μάλιστα ορίστηκε νέος Πρόεδρος της ΚΕΦΕ, μετά την παραίτηση Παπαμιμίκου

Γ.Πλακιωτάκης: Θα λειτουργήσω ως στρατιώτης του κόμματος 

 Αναλαμβάνοντας τα καθήκοντά του ο Γιάννης Πλακιωτάκης ευχαρίστησε τον κ. Μεϊμαράκη με απόλυτη συναίσθηση του ρόλου του, τον ευχαριστώ από καρδιάς. Την προηγούμενη Κυριακή παρά
τις διαβεβαιώσεις των αρμοδίων του κόμματος και της εταιρίας που ανέλαβε την διεξαγωγή των εσωκομματικών εκλογών, ζήσαμε ένα οργανωτικό φιάσκο το οποίο έπληξε την εικόνα και το κύρος της παράταξης. Παράλληλα πληγώσαμε τα στελέχη και τη βάση της ΝΔ. Δυστυχώς αντί να σταθούμε όλοι μας στο ύψος των περιστάσεων και να συμβάλλουμε στην άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος, συμμετείχαμε σε ένα γαϊτανάκι αντιπαράθεσης και εσωστρέφειας που μόνο κακό κάνει στην πληγωμένη εικόνα, το κύρος και την αξιοπιστία της παράταξής μας. Θεωρώ ότι ευθύνη έχουμε όλοι μας διότι δεν κατορθώσαμε να διασφαλίσουμε την διεξαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών του κόμματος, το να ρίχνουμε ευθύνες ο ένας στον άλλο είναι ανεύθυνο.

Το ζητούμενο είναι να διασφαλίσουμε την ενότητά μας. Για αυτό ζητώ από τους υποψήφιους να χαμηλώσουν τους τόνους ώστε να ξεφύγει η παράταξή μας από το τέλμα και το αδιέξοδο. Δεν θα λειτουργήσω ούτε ως αντιπρόεδρος ούτε ως προσωρινός πρόεδρος, θα λειτουργήσω ως στρατιώτης του κόμματος.

Ορισμένες  πληροφορίες εμφάνιζαν το απόγευμα κάποιους βουλευτές έτοιμους να αμφισβητήσουν
 ως «αντικαταστατική» την κίνηση του Β. Μεϊμαράκη να ορίσει ως αντιπρόεδρο και επομένως ως μεταβατικό πρόεδρο τον γραμματέα της Κ.Ο Γ. Πλακιωτάκη.

Κι αυτό επικαλούνταν το άρθρο 10 του καταστατικού του κόμματος, σύμφωνα με το οποίο μόνον ο νόμιμα εκλεγμένος Πρόεδρος του κόμματος έχει δικαίωμα να ορίζει αντιπροέδρους για να τον αναπληρώσουν.

Στο «μπλοκάρισμα» της ανάληψης της μεταβατικής προεδρίας από τον Γ. Πλακιωτάκη εντάσσουν αρκετοί και την ανακοίνωση Παπαμιμίκου ότι κωλύεται να προεδρεύει στην ΚΕΦΕ.

Διότι επίσης βάσει καταστατικού, αν Γραμματέας του κόμματος κωλύεται να προεδρεύσει της ΚΕΦΕ τότε τη θέση Προέδρου αναλαμβάνει ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας δηλαδή ο Γιάννης Πλακιωτάκης ο οποίος έχει οριστεί αντιπρόεδρος με σκοπό να αναλάβει χρέη Προέδρου.


Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.