Συναγερμό στις Βρυξέλλες σήμαναν τα αποτελέσματα των συναντήσεων Μοσκοβισί με την κυβέρνηση στην Αθήνα.



Τα  συμπεράσματα του Πιέρ Μοσκοβισί από τις συζητήσεις με τους υπουργούς στην Αθήνα για τα ανοικτά θέματα - κόκκινα δάνεια, ΦΠΑ στην εκπαίδευση, ασφαλιστικό - σήμαναν συναγερμό στις Βρυξέλλες καθώς όλα είναι στον αέρα και ο χρόνος έως το Eurogroup της Δευτέρας δεν μοιάζει αρκετός για λύσεις.

Ο χαμηλών τόνων επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί έστειλε σκληρά μηνύματα για την εφαρμογή του μνημονίου και των μεταρρυθμίσεων τα οποία ,όπως ούτε λίγο ούτε πολύ είπε, δεν είναι υπό διαπραγμάτευση και σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να διασυνδέονται με το προσφυγικό.

Είχε προηγηθεί η αυστηρή προειδοποίηση Τσίπρας στη συνάντηση με τον Μάρτιν Σούλτς πως δεν θα γίνουν δεκτές «παράλογες απαιτήσεις» για την άρση της προστασίας της α' κατοικίας την ώρα που οι έλληνες δίνουν στέγη στους πρόσφυγες.      

Νέα πρόταση  στους δανειστές για τα κόκκινα δάνεια  

Αργά το βράδυ της Τετάρτης ξεκίνησε τηλεδιάσκεψη Τσακαλώτου, Σταθάκη Χουλαριάκη με την Τρόικα ενώ το Μέγαρο Μαξίμου διοχέτευε την πληροφορία πως  θα διατυπωθεί νέα πρόταση για το θέμα των κόκκινων δανείων. 

Στόχος της νέας πρότασης η ομπρέλα προστασίας να αφορά στο  70% των δανειοληπτών έναντι του 72% της πρότασης που έχει ήδη διατυπωθεί.

Την ίδια στιγμή αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες ανέφεραν πως το όριο προστασίας των ελλήνων δανειοληπτών ξεπερνά ακόμη και το γερμανικό.

Τρεις κίτρινες κάρτες: δάνεια, ισοδύναμα, ασφαλιστικό 

«Δεν αγνοούμε τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, αναζητούμε συμφωνία πιστεύω ότι υπάρχει καλή βάση για την εξεύρεση μιας συμβιβαστικής λύσης, είμαι αισιόδοξος» είπε ο κ. Μοσκοβισί το μεσημέρι της Τετάρτης σε συνέντευξη τύπου στο ΥΠΟΙΚ διαχωρίζοντας τους κακοπληρωτές και όσους πτωχεύουν για να αποφύγουν τις υποχρεώσεις τους. 

Για το θέμα του ΦΠΑ στην εκπαίδευση το οποίο παραμένει στον αστερισμό των ισοδύναμων με την κυβέρνηση να επιμένει στη διαρροή πιθανών σεναρίων  ο Πιέρ Μοσκοβισί επανέλαβε πως οι επιλογές για την φορολογία ανήκουν στην ελληνική κυβέρνηση θυμίζοντας απλώς το...δημοσιονομικό κενό.

Εξίσου αιχμηρός ήταν και για το ζήτημα του ασφαλιστικού το οποίο συζήτησε με τον κ. Κατρούγκαλο και διαπίστωσε « το μόνο που έχουμε είναι οι ιδέες της επιτροπής Σοφών».    

  

Σταθάκης:Θα βρούμε λύση που θα δημιουργεί ασφάλεια στους πολίτες

«θα βρεθεί λύση η οποία θα δημιουργεί ασφάλεια στους πολίτες και θα συνιστά ένα ακόμη πεδίο στο οποίο θα υπάρξει συμφωνία» εκτίμησε και ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης μετά το γεύμα εργασίας με τον επίτροπο και την κοινή τους βόλτα στην Ακρόπολη. 

 «Στο πνεύμα αυτών των βασικών και κοινών στόχων, προφανώς συζητάμε και για τα υπόλοιπα θέματα στα οποία δεν έχουν καταλήξει οριστικά ακόμη. Ωστόσο, θέλω να διαβεβαιώσω ότι το πνεύμα είναι θετικό, είναι πνεύμα αμοιβαίας κατανόησης και αναζήτησης λύσης επωφελούς και για τις δύο πλευρές».

 Ο Σούλτς απέφυγε το...κόκκινο των δανείων

Ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς άκουσε τον  Αλέξη Τσίπρα μετά τη συνάντηση τους στο Μέγαρο Μαξίμου να συνδέει τα κόκκινα δάνεια  με το προσφυγικό και να μιλάει για «παράλογες απαιτήσεις».

«Πέρα από την οικονομική βαρβαρότητα, υπάρχουν ζητήματα σε ένα σκέλος ηθικής. Οι νησιώτες μας δίνουν φαγητό και στέγη στους πρόσφυγες και η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να αυξήσει το ΦΠΑ στα νησιά. Δημιουργούμε προσωρινή στέγη για τους πρόσφυγες και την ίδια ώρα δεχόμαστε πιέσεις για παράλογες απαιτήσεις για την πιθανότητα  να άρουμε την προστασία της α' κατοικίας για τους Έλληνες. Η ελληνική κυβέρνηση σ αυτές τις απαιτήσεις δεν θα υποχωρήσει» είπε ο πρωθυπουργός.      

 Ο κ. Σούλτς αν και χαρακτήρισε όσα είπε ο κ. Τσίπρας « δίκαια και συμβολικά» έδειξε προς τον κ. Μοσκοβισί  λέγοντας « είναι εδώ ο επίτροπος. Δε θα εμπλακώ εγώ στις συζητήσεις που τρέχουν».

Ωστόσο  υποσχέθηκε «θα τα πάρω στις αποσκευές μου στις Βρυξέλλες και θα τα συζητήσω με τους Θεσμούς».

Η γενική συμβουλή που έδωσε στην κυβέρνηση ήταν «Είναι απαραίτητο να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για εκπλήρωση των κριτηρίων του προγράμματος».

 

ΕΚΠΟΙΖΩ: 1 στα 3 σπίτια κινδυνεύουν  

Αν η τελική ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια έχει ως όριο τα 200.000   τότε ένας στους τρεις οφειλέτες δεν  θα μπορέσει να κρατήσει το σπίτι του σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΠΟΙΖΩ.

Από μία πρώτη επεξεργασία ενός μέρους των στοιχείων της ΕΚΠΟΙΖΩ, προκύπτει ότι τουλάχιστον 1 στα 3 νοικοκυριά έχει οφειλές που ξεπερνούν τις 200.000 ευρώ.

Αν ληφθούν υπόψη και τα άλλα δύο κριτήρια (ετήσιο εισόδημα, αντικειμενική αξία της κατοικίας), τα οποία υποχρεωτικά συνυπολογίζονται, η ΕΚΠΟΙΖΩ τονίζει ότι είναι προφανές ότι με πλειστηριασμό θα κινδυνεύσει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό οφειλετών, ακόμα κι αν το δικαστήριο κρίνει ότι υπάγονται στις λοιπές διατάξεις του νόμου.

Η οργάνωση των καταναλωτών εκτιμά επίσης τα κριτήρια του νόμου Κατσέλη για την προστασία της κύριας κατοικίας, που αναμένεται να προσδιοριστούν στο επόμενο διάστημα, στην ουσία θα σημάνουν το τέλος της ευνοϊκής αυτής διάταξης για χιλιάδες νοικοκυριά.

 Την εικόνα αυτή μετέφεραν στον Γιάννη Δραγασάκη με τον οποίο συναντήθηκαν την Τετάρτη οι εκπρόσωποι της ΕΚΠΟΙΖΩ .

 


Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.