Φεύγουν οι πρώτες έξι οικογένειες προσφύγων για Λουξεμβούργο. Σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στο αεροδρόμιο Ελ.Βενιζέλος, τους πρόσφυγες συνόδεψαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Ασελμπορν Σε ισχύ τίθεται για πρώτη φορά σήμερα το πρόγραμμα της οργανωμένης, συντεταγμένης και με ασφάλεια μετεγκατάστασης (relocation) προσφύγων από τη χώρα μας προς το Λουξεμβούργο.
Επιβιβάστηκαν στο αεροσκάφος που θα τους μεταφέρει από την Ελλάδα στο Λουξεμβούργο οι πρώτοι 30 πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ (έξι οικογένειες με μικρά παιδιά -μεταξύ αυτών και παιδιά με ειδικές ανάγκες). Τους πρόσφυγες συνόδεψαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς, ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Γιαν 'Ασελμπορν, ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.
Η αναχώρηση θα γίνει στις 8:30 το πρωί με πτήση της Aegean με προορισμό τις Βρυξέλλες και από εκεί οι πρόσφυγες θα μεταφερθούν στο Λουξεμβούργο με λεωφορείο. Στο ταξίδι θα συνοδεύονται από εκπρόσωπο του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης.
Η εκδήλωση στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος έχει ουσιαστικό και συμβολικό χαρακτήρα. Ουσιαστικό γιατί η μετεγκατάσταση των 30 προσφύγων γίνεται σε συνέχεια των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την κατά προτεραιότητα μετεγκατάσταση ευάλωτων προσφύγων. Έχει και συμβολικό χαρακτήρα, γιατί συνιστά ένα μήνυμα για την ανάγκη ταχύτερης και τολμηρότερης ενεργοποίησης της ΕΕ με όρους αλληλεγγύης και ανθρωπισμού.
Το πρόγραμμα Μετεγκατάστασης της ΕΕ, αφορά τη μεταφορά ατόμων που χρήζουν διεθνούς προστασίας (ασύλου και επικουρικής προστασίας) από ένα κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε κάποιο άλλο. Είναι ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης που έχει στόχο την πιο δίκαιη κατανομή των αιτούντων άσυλο.
Στις 09:30, στο Μέγαρο Μαξίμου, θα υπάρξει συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, τον υπουργό Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Γιαν Ασελμπορν και τον Ευρωπαίο Επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρη Αβραμόπουλο.
Στις 10:30 θα ακολουθήσει διμερής συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον κ. Σουλτς.
Στις 10:40 με το τέλος της συνάντησης, ο Πρωθυπουργός και ο κ. Σουλτς θα κάνουν κοινές δηλώσεις.
Στις 11:30 ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, συνοδευόμενος από τον Αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για της Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Νίκο Ξυδάκη και τον Αναπληρωτή υπουργό για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής κ. Ιωάννη Μουζάλα θα επισκεφτούν το κλειστό γυμναστήριο Γαλατσίου όπου φιλοξενούνται πρόσφυγες. Στο συγκεκριμένο χώρο θα γίνει και μια μικρή εκδήλωση προς τιμήν των εθελοντών.
Στις 12:30 θα υπάρχει επίσκεψη του κ. Σούλτς στο κέντρο προσφύγων στο Βοτανικό συνοδευόμενος, πάντα, από τους υπουργούς Νίκο Ξυδάκη και Ιωάννη Μουζάλα.
Την Πέμπτη, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς θα επισκεφθούν την Πέμπτη τη Λέσβο

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.